акумулатор

Акумулаторна батерия

Системите на акумулаторната батерия за стартиране и за зареждане са взаимосвързани с непрекъснат цикъл на преобразуване на химическата енергия в механична. Ротацията на двигателя задвижва алтернатора, като принуждава електрическата енергия да зарежда акумулатора на автомобила. Химическата енергия на акумулатора след това се преобразува в електрическа енергия. Която захранва стартера на двигателя и всички електрически елементи на автомобила. Цикълът се повтаря многократно, тъй като механичната енергия на двигателя отново задвижва алтернатора. А той от своя страна отново зарежда акумулатора на автомобила. Целта на този акумулатор е да подаде необходимия ток към стартера на двигателя и системата за запалване, докато двигателя запали. Също така, акумулатора доставя допълнително количество ток, когато електрическата система има нужда от енергия. Автомобилната батерия е известна още като оловно-киселинна акумулаторна батерия.

Какво е това акумулатор и акумулаторна батерия

Акумулатора е електрохимично устройство, което произвежда напрежение и осигурява ток за стартиране на автомобила. Редовната поддръжка на акумулатора, осигурява на акумулатора гаранция за много дълго време. Акумулатора трябва да се зарежда с токоизправител един път на всеки шест месеца. По време на този тест, вашият електро механик трябва да проверява състоянието на акумулатора и неговите изходни връзки. Също така трябва да се проверява състоянието на задвижващия ремък на алтернатора и при необходимост да бъде сменен. Задвижващият ремък на алтернатора, може да повреди тотално акумулаторната батерия. За правилно функциониране на електрическите елементи. Повечето съвременни автомобили са оборудвани с компютърно управление за подаване на гориво към запалителните системи. И компютърно управление на електрическата трансмисия, сензори и микропроцесори, които изискват постоянна електрическа енергия.

Каква роля играе стартера на автомобила

Стартера на автомобила е мощен електромотор с малка предавка, която е монтирана към кожуха на скоростната кутия. Когато се задейства, зъбното колело на стартера се зацепва с венеца на маховика който е прикрепен към коляновият вал на двигателя. Когато двигателят започне да се върти по-бързо от стартера, стартерът автоматично се изключва. Ако акумулаторната батерия на автомобила е в окаяно състояние. Алтернатора не може да подаде необходимото количество променлив ток, за да се поддържа правилното функциониране на автомобила. За да удължите живота на акумулаторната батерия, клемите и кабелите трябва да се поддържат най-редовно. Като се почистват с телена четка и да се намазват с грес, за да не хващат корозия. Натрупването на мазнини и мръсотия може да източи мощността на акумулаторната батерия. Проверявайте редовно вашият акумулатор, при необходимост незабавно отстранете всяко замърсяване.

Поддръжка на акумулаторна батерия

Акумулатора на автомобила може да има затруднения при стартиране. Обикновено това се случва, когато времето стане студено. Акумулаторната батерия трябва да бъде инспектирана и тествана през цялата година. За да се уверите, че тя ще работи правилно когато ви е необходима. Топлината която се развива в двигателния отсек, ускорява корозията върху клемите и кабелите на акумулатора. Високите температури водят до изпаряване на водата в акумулатора, излагайки клетките на акумулатора на корозия. Силата на акумулаторната батерия на автомобила, намалява с настъпването на високите температури. Съвети и инструкции за поддръжка на акумулатора. Винаги носете предпазни очила и дълги ръкавици, когато боравите с акумулатора на автомобила. По този начин ще предпазите себе си от нараняване, ако се разлее акумулаторна киселина. Проверете визуалното състояние на акумулаторната батерия. Ако корпусът на акумулатора е спукан, просто го заменете с нов.

Проверка на нивото на течността на акумулатора

Развийте капачките на акумулатора, за да проверите нивото на течността. Ако течността на акумулатора покрива вертикалните пластини вътре в акумулатора, няма нужда от доливане на киселина или дестилирана вода. Ако плочите на акумулатора не са покрити с вода, внимателно добавете дестилирана вода. При горещо време, течността се разширява и може да изхвърли киселината от акумулатора през капачките ако е препълнен. Използвайте само дестилирана вода, за да допълните течността на акумулатора. Използвайте автоматично зарядно устройство, за да заредите акумулатора. Изберете най-високата честота на зареждане, като например 12 ампера, след което включете зарядното устройство. Тя автоматично ще регулира скоростта на зареждане, в зависимост от състоянието на батерията. Изчакайте докато зарядното устройство покаже че имате пълно зареждане. Изключете зарядното устройство, като първо изключите устройството и след това кабелите от акумулатора.

Акумулаторна батерия

През зимата, акумулатора изисква два пъти по-голяма мощност, отколкото през лятото. Напълно зареден акумулатор замръзва при – 76F, докато напълно изтощен акумулатор може да замръзне при 32F. Никога не оставяйте акумулатора на автомобила напълно изтощен или да замръзне. Ако сте закупили чисто нов акумулатор, желателно е да паркирате автомобила в отопляем гараж. Автомобилът изисква много повече енергия от акумулатора, за да стартира в студено време. Изключването на кабелите от акумулатора докато работи двигателя, може да предизвика напрежение което ще повреди електронните компоненти в автомобила. Тествайте акумулатора си на всеки 3-6 месеца, за да установите неговото техническо състояние. Ако видите че има изтичане на киселина, почистете ги със спрей. Акумулаторната киселина е изключително корозивна и се препоръчва предпазливост. Покрийте напълно акумулатора с почистващо средство, за да неутрализирате киселината от акумулатора.