безопасност за децата

Безопасност за децата при пътуване

Едно е да пътуваш с малко дете в колата на кратко разстояние, а съвсем друго е да тръгнеш на дълъг път с малко дете. Пътуването с автомобил с дете под 4 годишна възраст, не може да се сравни с пътуване с деца над 10-годишна възраст. Друг фактор, който трябва да вземете предвид е, дали да вземете със себе си само детето, или да пътувате няколко човека заедно с детето. Безопасност за децата при пътуване. Обща грижа във всички случаи е, как да държите децата в безопасност при пътуване с автомобила. За да се справите с това предизвикателство, което прави пътуването на децата удобно, щастливо и безопасно в автомобила. Трябва да спазите някои основни и общи насоки, които са много полезни за безопасността на децата в автомобила. В случаите на пътуване за късо или голямо разстояние, безопасността на детето в автомобила ще бъде по-лесно постижимо, ако детето се забавлява. От съществено значение е, възрастните да организират развлечения на детето, докато пътуват.

Съвети за безопасност за децата при пътуване

Телевизорите, интегрирани в автомобили и преносими устройства като DVD, таблети или мобилни телефони. Понастоящем са най-честият и ефективен ресурс за забавление на децата и следователно за безопасност в колата. Ако детето изисква непрекъснато внимание от водача по време на шофирането, безопасността при шофиране е сериозно нарушена. Детето в колата трябва да има всички възможни удобства, подходяща температура, удобен и добре поставен стол. Когато пътувате с кола, винаги трябва да избягвате гнева поради липса на внимание, страх, дискомфорт или каквото и да било друго обстоятелство на дискомфорт. Това е един от ключовете, които водят децата безопасно в колата. За да предприемете дълго пътуване, е от съществено значение да носите вода или някаква храна. Като бисквитки или любимите си детски храни.

Полезни съвети при пътуване за малки деца

Ако децата все още носят памперси, трябва да спрете когато е необходимо, да се сменят пелените на бебето. Ако не вземете необходимите мерки навреме, бебето се разстройва и това го дразни. След което последват сълзи, които могат да бъдат много опасни по време на пътуване с автомобила. Ако детето не носи пелена, е от съществено значение да спрете автомобила, когато детето има нужда на всеки два часа. Използването на одобрени системи за обезопасяване на деца и безопасност, в съответствие с действащите правила за движение. Е единственият начин да се опазят децата в колата. Водачът на пътното превозно средство, с които пътуват деца, трябва да насочат вниманието си към тях. Не забравяйте че имате и отговорност към застраховката на автомобила, чийто обхват включва всички пътуващи. Тъй като само тогава ще имаме ключ, към това как да се опазят децата в автомобила.

Безопасност за децата при пътуване

Ако имате дете и автомобил, тогава тези две „получени уравнения“ непременно ще се пресекат. Ако често пътувате с децата си до магазина, детската поликлиника или увеселителния парк. Ето защо трябва да знаете всичко това, как да направите пътуването си удобно и безопасно за вашето бебе. За съжаление, статистиката за България е много тъжна, много деца умират от пътнотранспортни произшествия поради небрежност на родителите си. Много майки и татковци смятат, че е безопасно да поставят детето си във скута. Но дори и при сблъсък с малка скорост, има голям шанс да изтървете детето си от ръцете. Изходът от тази ситуация е закупуването на детска седалка за автомобил. Гамата автомобилни седалки е огромна, така че съвременните родители лесно се объркват. Кои седалки да изберем, италианските, полските, българските или китайските. Какви са материалите, видовете колани и какъв трябва да бъде дизайна.

Възрастови категории

Възрастта на детето е основният критерий за избор на седалка за автомобил. Важно е да се отбележи, че задните седалки на автомобила трябва да се използват от 1 до 12 годишна възраст. В основната класификация има отделяне на задържащите устройства в 3 големи групи. 0 – малки бебета до 1 година. 1 – деца от 1 година до 4 години. 2 – деца на възраст от 4 до 12 години. В тази класификация може да има подгрупи: 0+, 1+, 2/3 и т.н. Някои производители създават собствена класификация, която често обърква родителите. Нека да дадем пример: има маркировка „0 + – 13“, според която може да смятате, че столът е предназначен за деца от 3 месеца до 13 години. Но на 13-годишна възраст детето вече няма да има нужда от детско столче или специално устройство за обезопасяване. Всъщност първата цифра отразява възрастта 0+ – от раждането, а втората – теглото на детето 13 кг, това е около 1 година. Ако търсите седалка от европейски производители, повечето от тях са етикетирани съгласно следния принцип.

Място за седалки за автомобили

Детската седалка за автомобила, може да се монтира на гърба или на предната седалка. Но има изключение за превоза на бебета. Това не е изяснено, но всички родители трябва да знаят за това. Детето има много мек скелет през първите месеци на живота си, поради което при внезапни движения тялото изпитва непоносимо натоварване. Такива бебета трябва да се транспортират възможно най-дълго по посока на движението. В случай на внезапно спиране или удар, ще осигурите надеждна подкрепа за чувствителните области на главата, врата и гърба на детето. Както вече споменахме, изборът на детски седалки за автомобили е огромен. Рамката на повечето модели е изработена от комбинирани материали, метал и пластмаса. Това осигурява здравината на устройството, устойчивост на големи товари. Калъпите са изработени от различни тъкани. Най-често има памучни корици, има и затоплени варианти като дунапрен и кожи. Формите и цветовете също са много разнообразни.

Безопасност за децата – Предпазни колани

Можете да намерите дори детска седалка за кола, която е идеална за интериорен дизайн. Почти всички седалки за автомобили за най-младата категория автомобилисти са оборудвани със специална дръжка за носене. Ако се чудите как е по-безопасно да се транспортира бебето, тогава вашият избор е специална люлка. Тя е прикрепена към седалката за пътниците до шофьора, срещу движението на автомобила. Използват се 3 ремъка за фиксиране на обезопасителната система. Но тук трябва да бъде изпълнено важно условие, липсата на въздушна възглавница за пътника до шофьора. Обърнете внимание на системата на коланите в самата седалка на автомобила. С помощта на тях детето се поставя на стола. Има няколко вида закрепване, двуточкови, триточкови, четириточкови и пет точкови. Най-често можете да намерите 5-точкова система, тя се счита за най-сигурна. Стандартният предпазен колан е предназначен за хора с височина над 150 см. Бебе с този колан, покрива само шията и бедрото, което е фундаментално погрешно.

Безопасност за децата

Също така, такива видове ограничителни устройства като адаптери за предпазните колани са съмнителни. На български пазар, този продукт се появи сравнително наскоро. Рекламата показва, че адапторите осигуряват правилното функциониране на редовните предпазни колани при транспортиране на деца на четиригодишна възраст. Адаптерът е мека подплата, която се превръща в колан за детето. Запитайте се колко ефективно е това устройство на практика в условията на истинска катастрофа ? Може ли да защити детето и да му спаси живота ? Малко вероятно е да получите разбираем отговор. Между другото, в Европа бяха проведени специални тестове за такива адаптери за стандартни колани, което показа тяхната неспособност. И в някои случаи се разкри, че такова нещо може дори да навреди на детето. Ако имате деца, се погрижете за безопасността им. Така че, за да се гарантира безопасността на вашето дете, пътувайки по пътя, ще ви е необходима детска седалка.

Допълнителни предимства на детското столче за автомобила

В момента можете да си купите детска седалка от почти всеки магазин. Изборът на детските столчета е огромен, но всичко зависи от вашето финансово състояние. Най-скъпите детски столчета са снабдени с много екстри. 1) Този стол можете да използвате у дома, ако детето ви е до шест месеца. 2) Можете да го използвате за разходка на бебето в количката. Модерните модели на бебешки вагони осигуряват такъв момент, а също и количка и седалка в колата. 3) Можете да използвате стола като люлеещ се стол. Всички възможности зависят от модерността на детската седалка и нейната цена. Цялата необходима информация за детските столчета за кола, можете да получите при покупката. Вие ще бъдете консултирани и ще кажете какво е най-добре да изберете. Модерният дизайн на стола е предназначен за носене на деца до 36 килограма. Транспортът на деца в детската седалка на автомобила се изисква от закона.

Безопасност за децата в автомобила как да изберем детската седалка и как да я монтираме в автомобила

Можете да транспортирате деца, при условие че са в безопасност. Ако нарушите това правило, ви заплашва глоба. Безопасното транспортиране на децата в автомобила трябва да бъде на първо място. Класификация на детските седалки. Детските седалки се разделят на три вида. 1) Група 1 – създадена за деца, чието тегло е от 8 до 18 кг. Методът за поставянето и е, че тя е фиксирана и има специални колани. Начин на закрепване: редовен предпазен колан на автомобила. 2) Група 2 – тегло за деца, което е от 15 до 25 кг. 3) Група 3 – е предназначена за деца, чието тегло варира от 22 до 36 кг. Има универсални модели, които се характеризират с голям брой функции, както и начин за регулиране на всички възможни параметри. Като височина и ширина. Въпреки че в магазините има голям избор на места, но не всички от тях могат да се съобразят с международните норми и стандарти.

Безопасност за децата в автомобила Как да инсталирате правилно детската седалка в автомобила

За да се определи качеството на седалките в страната и в чужбина, има тестове, които проверяват надеждността на стола в аварийни ситуации. За да получите информация за безопасността на стола, попитайте продавача за сертификат и съответствие. Пристъпваме към избора на безопасно място. Предпочитанието обикновено се дава м центъра на задната седалка на автомобила. Допустимо е седалката да бъде разположена отстрани, но тези места са по-малко безопасни. В случай че вашата въздушна възглавница не работи, можете да монтирате детската седалката върху предната дясна седалка, отстрани на водача. Започнете правилната инсталация на детската седалка за автомобила. Имате две опции при избора на монтиране: монтирайте седалката с помощта на стандартни предпазни колани или се възползвайте от системата IsoFix.

Безопасност за децата в автомобила

Ако изберете първия вариант на закрепване – нормален колан, трябва да се обърне внимание на дължината на колана. Тъй като това се отразява на възможността за закрепване на детето в стола. Ако няма такива колани на задната седалка, трябва да ги монтирате в сервизния център. Закупуването на детско столче, внимателно прочетете инструкциите, които следва да бъдат придружени със закупуването на допълнителни приспособления. Също така, поискайте от продавача да ви покаже всички нюанси за регулиране на настройките на седалките. Коланите на стола не трябва да бъдат плътни и не трябва да има никакви пропуски в тях. Ако сте избрали втората опция за монтаж – системата IsoFix, тогава предимствата на тази система са в простота и надеждност. Той отговаря на всички необходими изисквания и оборудва всички автомобили. Детски стол на такава система може да бъде инсталиран доста лесно, основното е да спазвате всичките инструкциите.

От какво се състои системата IsoFix за безопасност за децата ?

В системата на информационния център на Isofix може да намерите общи положения за детската безопасност в автомобила. Системата се състои от стоманени бримки, които приличат и оформят буквата P, нейните краища са на разстояние 280 мм. Опорите са фиксирани в основата на автомобила, между гърбовете на седалката, която сте избрали. За да я монтирате, трябва да намерите скобите, които са в облегалката на седалката. Трябва да ги съчетаете със скобите на стола и да го закопчаете. Правилната инсталация трябва да потвърди характерния звук. В случай, че ще пътувате с детето в ръцете си, това може да доведе до наранявания по време на пътуване. За да избегнете такива ситуации, вземете детска седалка. Бебешката седалка за кола, както вече забелязахте, има предимства при използване не само при шофиране, но и у дома. Стигаме до заключението, че всичко от което се нуждаете за безопасността на вашето бебе, докато шофирате. Е да изберете качествен стол, да го инсталирате и редовно да го използвате. В края на краищата, правилната инсталация на детската седалка осигурява комфорт и безопасност при движението на автомобила за вашето бебе.