безопасност по пътищата

Безопасност по пътищата

Шофирането на влажно време може да бъде много опасно. Трябва да се подготвите и да поддържате автомобила си. За да сте сигурни, че винаги ще бъдете във безопасност по пътищата, когато шофирате при мокри условия. За да получите готовност за шофиране при влажно време. Уверете се че протектора на гумата е добър с най-малко 1,5 мм дълбочина по цялата ширина на гумата. Всичките светлини на вашия автомобил са в пълна изправност. Предното стъкло и светлините на автомобила са идеално чисти. Научете повече за поддръжката на вашият личен или служебен автомобил. Препоръчваме ви да прегледате прогнозата за времето. И актуализациите на пътните условия и да планирате пътя си, преди да тръгнете на дълги пътувания. Това ще ви помогне да избегнете шофиране при опасни условия. Въпреки това, нашето време може да се промени драматично, дори и в рамките на кратко пътуване.

Какво да направим при мокри условия

Когато се окажете във неочаквано влажно време например във дъждовна буря или при снеговалеж. Следвайте тези съвети за безопасност по пътищата. Когото вали дъжд и пътната настилка е мокра, трябва да карате бавно. За да избегнете хлъзгането на автомобила по пътя или пътно транспортно произшествие. Управлявайте автомобила на къси светлини, пътя се вижда по-лесно особено в мъгла. Използвайте парното на автомобила, за да не се изпотява предното стъкло. Удвоете дистанцията между вас и автомобила пред вас. Избягвайте внезапното спиране или ускоряване или бързо завъртане на волана. По този начин ще намалите шансовете си за приплъзване на автомобила. Избягвайте да шофирате по черни или второстепенни пътища, спазвайте пътните знаци и маркировките по платното за движение. Във влажно време е по-важно от всякога, да останете в правилната позиция на пътя.

Какво представлява аквапланинга

Никога не карайте автомобила си по пътищата, когато вали и пътното платно е покрито със вода. Когото пътувате надалече, внимавайте за свлачища, дъжда може да доведе до преместване на слоеве от скали и почва. Когато шофирате във дъждовно време, винаги трябва да сте наясно и да помните. Че ограничената скорост е максималната безопасна скорост при идеални условия на шофиране. Така че карайте автомобила си по-бавно във дъждовно време. Аквапланинга е мястото, където има натрупване на вода между повърхността на пътя и гумите. Което ги кара да загубят напълно контакт с пътната повърхност. Ако това се случи, може да загубите контрол над автомобила си. За да намалите шансовете си за аквапланинг при влажно време, не натискайте спирачките на автомобила. Ако някоя от гумите на автомобила ви се пързаля. Но все още имате някаква сцепление по пътя, вие ще се занесете на пътя.

Какво трябва да направите за да предотвратите ПТП

Ако автомобилът ви започне да се пързаля, може да стане неуправляем на пътя. Мокрите повърхности могат да увеличат риска от приплъзване. Когато шофирате на мокри участъци, намалете скоростта и позволете на всички гуми да стоят винаги на пътя. Във противен случай, може да се наложи да потърсите професионалните услуги които предоставят всички компании за пътна помощ във страната. Когато управлявате автомобила си, ускорявайте бавно и постепенно. Увеличете дистанцията между вашата кола и предния автомобил. Безопасност по пътищата. Ако карате много близо до автомобила пред вас, най-вероятно ще се ударите, ако той спре внезапно. Спазвайте по голяма дистанция, отколкото е необходима за да реагирате навреме ако предният автомобил предприеме някаква маневра. Ако управлявате стандартен автомобил, трябва да карате поне 5 секунди зад автомобила пред вас. При дъждовно време трябва да удвоите времето за спиране. Така че ще трябва да пътувате поне 5 секунди зад автомобила който се намира пред вас.

Безопасност по пътищата при наводнения

Ако сте водач и управлявате тежкотоварен камион, трябва да карате поне 10 секунди зад автомобила пред вас. При влажно време трябва да удвоите времето за спиране до най-малко 15 секунди. Ако управлявате моторно превозно средство с ремарке или каравана. Трябва да позволите поне 5 секунди за автомобила си и 4 секунди за всеки 3 метра на вашето ремарке. Или каравана при нормални условия. При влажно време ще трябва да осигурите поне 10 секунди за автомобила. И 8 секунди, за всеки 3 метра, за вашето ремарке и каравана. Наводненията могат да се появят почти навсякъде във страната. Те може да продължат до няколко дни или до няколко минути при кратко наводнение. Никога не пътувайте в райони където е станало наводнение, освен ако не е от съществено значение. Ако трябва да шофирате близо до наводнения район. Прегледайте актуализациите за условията на пътя и затварянето на пътя преди да тръгнете.

Какво да направим ако видим наводнени пътища

По този начин ще изберете най-безопасния възможен маршрут. Важно е само да не се опитвате да карате по наводнения път. За да се опазим и да защитим нашите пътища, трябва внимателно да следим пътищата, които са били наводнени. За да направите това поставете ограничения за натоварването по и около наводнените пътища. Ако трябва да шофирате в район, който е бил наводнен. Знаците ще ви предупредят за пътищата, които не са безопасни за използване. Винаги следвайте указанията на пътните знаци при наводнение и шофирайте с изключителна предпазливост. Никога не карайте по път или мост, покрити с водни потоци. Които се движат бързо или съдържат големи и много опасни отломки. Винаги внимавайте когато управлявате вашия автомобил, дали моста или пътя пред вас е повреден.