безопасно шофиране в дъжд

Безопасно шофиране в дъжд

Дъждът е един от най-честите метеорологични явления, който създава много неприятности. Той затруднява движението и създава предпоставки за пътно транспортни произшествия при шофиране. Шофьорите, които искат да избегнат злополуки, трябва да внимават много и да вземат предвид тези няколко съвета за безопасно шофиране в дъжд. Важно е да запомните, че дъждът е по-опасен в началото, когато пътят е все още леко мокър. Сместа от мазнини и прах с първите капки върху асфалта на хлъзгава повърхност и ниска лепливост е много опасно. За това, водачът трябва да изпълни тези няколко съвета за безопасно шофиране в дъжд. Увеличете безопасно разстояние с останалите автомобили. На мокър път автомобилът се нуждае от по-дълъг спирачен път за да спре безопасно. Когато вали, препоръчително е да удвоите разстояние между двата автомобила. Намаляване на скоростта. Дъждът значително влошава видимостта и условията на пътя, така че е от съществено значение водачът да намали скоростта.

Избягвайте шофирането в дъжд

При дъжд пътищата стават много хлъзгави, шофьорите трябва да избягват спирачките. Безопасно шофиране в дъжд. Най-сигурният начин е да включите на по-ниска предавка, за да се забави превозното средство докато спре напълно. Реагирайте безопасно за ефекта за Аквапланинг. Добре известния аквапланинг се получава, когато автомобилът преминава през локва или вода. Гумата на автомобила не може да направи сцепление. Губейки своя контакт с пътя, което води до загуба на контрола на водача спрямо автомобила. Намалете скоростта, никога не спирайте и здраво дръжте волана, това са ключовете за преодоляване на аквапланинг ефекта. Спокойно и гладко шофиране. Внезапността и нервите зад волана са много опасни когато управлявате автомобила по мокър път. Най-добре е да се избегнат внезапни промени в посоката на движение, скоростта и спирането. Кристалите върху прозореца на автомобила, създават предпоставка за пътно транспортно произшествие когато вали силен дъжд. Прозорецът на автомобила ви става непрозрачен при мъгла.

Безопасно шофиране в дъжд

Това е от съществено значение, при използването на подходящата скорост на чистачките и системите за климатизация. Климатичната инсталация може да предотврати заскрежаването и замъгляване на прозорците. Активирайте късите светлини, за да постигнете по голяма видимост. При дъжд е от съществено значение да шофирате на къси светлините. Видимостта на къси светлини, се увеличава неколкократно и пътя се вижда много по-добре. Избягвайте пресичането на осевите линии или маркировките на пътя. При влажност, автомобилът губи сцеплението си с пътя, когато гумите преминават върху бялата боя. Която се използва за очертаване на пътищата или маркиране на пешеходните пътеки. Следвайте следите на автомобила пред вас. Техните гуми изсушават до някъде пътното платно и вие можете да карате по техните следи. Ако шофьорът следва колата, която го предшества, той ще се увери, че пътува през сух участък от пътя. Спазвайте стриктно указателните и предупредителните знаци на пътя.

Полезни съвети за безопасно шофиране в дъжд

Поддържайте гумите, спирачките и амортисьорите в перфектно състояние. Тези три елемента на автомобила, ви позволяват да преминете през дъжда, много по-надеждно и по безопасен начин. Здравият разум, съчетан с тези няколко съвета за шофиране при дъжд, ще помогне на водача да избегнете инцидентите. Също така е важно, да имате подкрепата на автомобилната си застраховка. Защото при поява на пътно транспортно произшествие, застраховката може да покрие всичките щети на вашият автомобил. Ние от пътна помощ Aлбена Експрес ви препоръчваме, да си направите застраховка автокаско, за да можете да пътувате спокойно. Застрахователната полица автокаско, може да покрие всички нанесени щети по автомобила и на вашето семейство. Ако пътувате за чужбина и сте участник в пътно транспортно произшествие, потърсете вашият застраховател. Ако имате застраховка автокаско вие получавате безплатен хотел безплатна храна и автосервиз.

Безопасно шофиране в дъжд

Простите правила, които трябва да се запомнят, могат да направят вашето пътуване по-лесно и по-безопасно, когато шофирате в дъждовно време. Прогнозите за времето предвиждат мокри пътища. Перспективата за шофиране в проливен дъжд, надига глава отново за мнозина водачи. За мнозина това е трудна задача и не е чудно че дъждът не само намалява видимостта. Но намалява и размерът на спирачния път на автомобила, увеличавайки спиращите дистанции. Но карайте по магистралата при тежко време е ясно, че професионалните шофьори са толкова уверени в себе си, че едва ли ще променят стила си на шофиране. Ето защо сме съставили ръководство за безопасно шофиране при влажно време. Ако забележите страшен дъжд, когато сте на път, следвайте тези ключови указания. Те ще ви помогне да останете в безопасност. И дори ако сте уверени в себе си, прочетете и проверете дали шофирате толкова безопасно, колкото можете.

Карайте автомобила само ако е необходимо или в краен случай

Проверявайте прогнозата за времето през цялото време. Просто казано, ако не излезете нищо не може да ви се случи. Вашето пътуване наистина ли е толкова спешно или важно ? Ако не, може би е по-добре да останете, да пиете чаша чай или да изчакате, докато вали дъжда. Това звучи за нас като безкрайно по-добра идея, отколкото да чакаме на опашка. Или още по-лошо, отстрани на пътя с катастрофирал автомобил. Използването на правилните светлини при мокри пътища, ще ви гарантират видимостта на пътя. Проверете фаровете си и след това ги използвайте. Преди да потеглите на дълъг път, бързо проверете осветлението си. Включете късите светлини и проверете дали светлините работят от двете страни, отпред и отзад. Вместо да разчитате на осветителните тела на апаратурата, трябва да проверите позицията на превключвателя на фаровете. И да се уверите, че са настроени на късите светлини. Това ще подобри визията ви и ще позволи на другите шофьори да ви виждат своевременно.

Изберете правилните светлини

Ако имате автоматични фарове, уверете се че те са активирани. Ако не са, можете да ги включите ръчно, като завъртите превключвателя на фара на късите светлини. Не забравяйте, че не трябва да използвате фаровете за мъгла, освен ако видимостта е много лоша. Задните фарове за мъгла ще заслепят другите участници в движението. А ефектът се засилва, когато от задната част на автомобила излиза мъгла. Предните фарове за мъгла имат същия ефект, но за автомобилите пред вас. Използвайте само фаровете за мъгла, когато видимостта пада под 100 метра. Правилно е да помислите дали можете да видите задните светлини на автомобила пред вас. Дъждът не означава, че трябва да използвате фаровете си за дълги светлини повече или по-рядко, отколкото обикновено. Не трябва да ги оставяте, когато шофирате към или зад друг автомобил, тъй като ще заслепите шофьорите. Ако имате някакви съмнения относно това кои светлини да използвате, поставете се в позицията на другите шофьори около вас.

Безопасно шофиране в дъжд

Включете ума си в теста за шофиране и ще запомните, че спирачното разстояние се увеличават на мокър път. В действителност, това е около два пъти по-дълго, за да спрете на мокър път, както се прави на сух път. Така че трябва да увеличите разстоянието между вас и автомобила пред вас. Добро правило е, че трябва да сте на около четири секунди зад колата пред вас, ако пътят е влажен. По този начин, ако тази кола спре внезапно, или още по-лошо, катастрофира пред вас. Ще имате време да спрете или да избегнете катастрофата. Шофирането на мокър път не е просто оставяне на повече пространство. Също така трябва да се опитате да избегнете внезапните движения. Които биха могли да обърнат колата, като остър завой или внезапно спиране. По този начин се увеличава вероятността, автомобилът ви да се подхлъзне. Също така, ако друг шофьор ви следва много внимателно или шофирате агресивно, не се изкушавайте да реагирате.

Какво да направите, ако попаднете в аквапланинг

По-лесно и по-безопасно е да се съсредоточите върху собственото си шофиране, може би да се отдръпнете, за да ги пуснете да се забавляват. Ако сте в състояние, отколкото да направите нещо провокативно, което да ги накара да се блъснат у вас. Може би сте чували за термина „аквапланинг“, но не знайте какво значи. Това се отнася до това, което се случва, когато гумите на вашия автомобил срещнат много вода, която стои на пътя. Резултатът е, че водата се натрупва под гумата, която се повдига от пътната повърхност. Можете да разберете дали сте попаднали в аквапланинг, когато кормилото ви изведнъж се олекотява или не реагира. Ако това се случи не докосвайте по никакъв начин спирачките, това ще ви накара да се подхлъзнете, което може да има катастрофални последици. Вместо това трябва да останете максимално спокойни, да отпуснете леко педала на газта. И да позволите на автомобила да се забави само по себе си, като същевременно държите кормилото в посока на движението.

Шофиране при наводнения

Никога не забравяйте, че наводненията по същество са опасни и преди да опитате да шофирате, трябва да сте абсолютно сигурни, че това е безопасно. И дори ако смятате, че наводнението е относително безопасно, не забравяйте че шофирането през дълбоки води може да причини сериозни щети на вашия автомобил. Които може да не са покрити от вашата застрахователна компания. Гледайте другите автомобили които пътуват, за да почувствате колко дълбоко е наводнението. Ако няма други коли наоколо не рискувайте, може да има дълбоки препятствия или водата да влезе в колата. Ако имате каквито и да било съмнения, обърнете се и намерете друг маршрут. Опитайте се да задържите автомобила в най-високата точка на пътя, ако е безопасно. Не шофирайте прекалено бързо, тъй като това може да доведе до акваплан. Всяко намаляване на скоростта може да доведе до всмукване на водата от двигателя. Докато стигате до другата страна на наводнението, изкарайте внимателно автомобила и проверете спирачките, преди да продължите пътуването си.