Пътна помощ

0899 799 999 | 0999 99 99 44

Безопасно шофиране в сняг

безопасно шофиране в сняг

Безопасно шофиране в сняг

Зимата носи най-опасните метеорологични условия за шофиране. Вятърът, студът, дъждът, снягът и ледът обуславят циркулацията и принуждават водача да промени начина на шофиране. Основните съвети за безопасно шофиране в сняг, са включени в тези 10 съвета за шофиране през зимата. Колата трябва да е в безупречно състояние. Гумите, спирачките и амортисьорите, както и батерията, чистачките и запалителните свещи трябва да бъдат проверени. Правилната климатизация на купето. От съществено значение е водачът да се чувства удобно на волана, температурата трябва да е идеална за шофиране. Без да изпитва студ или прекомерна топлина. Този съвет е най-очевидният от тези 10 съвета за шофиране през зимата. Необходимо е обаче да се помни и да се приложи на практика безопасно шофиране през зимата. През зимата часовете на слънце са намалени и феномени като мъгла са често срещани, така че видимостта намалява. За да виждате добре, препоръчително е да шофирате на къси светлини.

Препоръки за безопасно шофиране в сняг

Предното стъкло и задното стъкло трябва да са в отлично състояние. Водачите трябва да проверят статуса на дъждовните капки, преди евентуално преваляване на дъжд. Ремонт или подгряване на задния прозорец, за да се предотврати замръзването на прозореца. Важно е да знаете точно колко струва застрахователната полица на автомобила и покритието на този елемент. Допълнително зимно оборудване. Задължителен комплект, жилетка, триъгълник и резервна гума, през зимата, препоръчваме ви да добавите и фенерче, Зареден мобилен телефон, вода, топли дрехи, одеяла, аптечка и пълно оборудване. Проучете метеорологичните условия и състоянието на маршрута, по който ще пътувате. Информацията и прогнозата за времето са ключът към безопасно пътуване с автомобила през зимата. Консултирайте се с хора, които предоставят информация за пътуване и винаги спазвайте техните препоръки. Запознайте се с обхвата на покритието на застраховката на автомобила, където сте сключили договора.

Препоръки за намаляване на скоростта

През зимата услугата пътна помощ е една от най-търсените автомобилни застраховки. За да шофирате през зимата, е важно да знаете, че имате подкрепата на бърза пътна помощ без ограничения. Намалете скоростта. Зимните климатични явления, като лед, вятър, сняг и дъжд, изискват по-ниска скорост за движение. Избягвайте внезапните реакции към волана. Винаги, когато е възможно, и особено върху лед или сняг, трябва да карате с коланите колкото се може по-дълго, дори в началото на пътуването. Избягвайте спирачките. Лед, сняг, мокри пътища или вятър, увеличават спирачния път на автомобила. Идеалът е да превключите на по-ниска предавка и да намалите скоростта на автомобила. Строгото наблюдение на тези 10 съвета за зимна експлоатация. Гарантира на водача сигурно, безопасно и удовлетворяващо шофиране през зимния сезон. Най-често срещаните инциденти са, че двигателят „замръзна“. Този проблем се срещна с 62 % от кандидатите за техническа помощ.

Препоръки за намаляване на скоростта

Безопасно шофиране в сняг. 24% поискаха съвет за отключване на замръзнали брави. А около 8 % – не знаеха как да извадят автомобила от снега и леда. Останалите 6 % от водачите имаха други зимни проблеми. Що се отнася до периодичността, основният брой жалби бе получен през януари – февруари 2014 година. Затова отделете време, преди настъпването на студеното време, за да се обадите в централата и да потърсите сезонна услуга. В края на краищата, в условията на студена зима, качеството на нашето гориво и износването на автомобила значително се увеличава. На първо място, трябва да замените свещите и маслото с по-тънко, например 5 w 40 или 0 w 40, което осигурява лесен старт. Много е важно да се смазват бравите, пантите, гумените уплътнения на вратите и частите по окачването със специални не замразяващи средства. Препоръчваме ви да инсталирате нагревател за подгряване през зимата, като отоплявате не само течността в двигателя, но и интериора.

Безопасно шофиране в сняг и препоръки за студен старт

Запалването на автомобила в студено време трябва да е по този начин. Най-напред изчистете снега от автомобила, натиснете съединителя, завъртете ключа и изчакайте първите признаци на запалване. За дизеловите автомобили тази процедура трябва да се повтаря поне два пъти, изчакайте, докато индикаторът за свещите изключи. След това просто се опитайте да го стартирате. След това завъртете ключа до края, но звукът на стартера да не се чува повече от 20 секунди. В противен случай той може да се повреди от прегряване. Ако двигателят не стартира, проверете акумулатора, обикновено той първо се поврежда. Включете дългите или късите светлини за няколко секунди. Ако са слаби, това означава че някой трябва да ви подаде стартов ток. Акумулатора трябва първо да се загрее и след това да се зарежда със специално зарядно устройство от 6 до 12 часа. За тези, които не могат да чакат зареждането на акумулатора, има два начина да запалите двигателя.

Препоръки за стартиране на двигателя

Първият начин е някой да ви подаде стартов ток. Този метод не е безопасен и може да причини както подмяна на предпазители, така и сериозна повреда на електронната система на двигателя. За да запалите двигателя правилно, свържете червения проводник към положителния извод на спомагателната акумулаторна батерия, а другия край към вашият акумулатор. Черният проводник трябва да бъде свързан от единия край към отрицателния извод на спомагателната акумулаторна батерия. А другият към минусовата клема на вашият акумулатор. Стартирайте двигателя на помощния автомобил и след минута опитайте да стартирате вашият автомобил. Внимателно махнете черния и след това червения проводник от двата акумулатора. Вторият начин е да избутаме автомобила. Не се препоръчва за някои видове двигатели, тъй като те са оборудвани с ангренажен ремък. Не се облягайте на пластмасовите елементи на колата, в студа те стават крехки.

Какво да направим преди да потеглим с автомобила

Преди да потеглите, освободете ръчната спирачка, уверете се че ключът в контакта за запалването е включен за старт. След като вдигнете 15-20 км/час, включете на втора или трета предавка и плавно освободете съединителя, но не до края. Щом двигателят заработи, изключете автомобила от скорост и подайте леко газ. Не тръгвайте веднага с автомобила, той трябва да работи най-малко 15-20 минути на място. Основното нещо е – обичайте колата си и се грижете за нея! Успехът ви ще е до края на зимата и до началото на пролетта ! През зимата хората по пътищата не тържествуват, а човешката глупост и невнимание. Знаем че, шофьорите често са напълно неподготвени за трудните метеорологични условия и правят грешки. Които могат да бъдат избегнати дори при липса на обучение. Твърде активните и неразумни действия с педала на газта през зимата, са изпълнени с неприятни и тежки последствия.

Безопасно шофиране в сняг

Запомнете, през зимата няма място за острота на движенията и не бива да допускаме никакви грешки. Надявайки се на свързващите свойства на гумите и чистия топъл асфалт. Друга грешка при появата на хлъзгането е забавяне с коригиращи действия на волана. Най-големият проблем е, че грешките имат свойството да се натрупват като снежна топка, а на третата грешка, машината става напълно неконтролируема. Системите за сигурност и стабилност, работят по различни начини. За някои автомобили те позволяват лесно приплъзване, а на други те са напълно спрени. Работата на спирачна система, също зависи от вида на покритието. Лошата подготовка на много водачи през зимата, липсата на основни познания за автомобила. И процеса на управление, не позволяват безопасно излизане от най-трудните ситуации. Посетете курсове, за да проучите всички характеристики на управлението на своя автомобил в обстановката на сигурността.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.