Бърза помощ и полиция

Как да се обадите с линейка, полиция и др.
Съвременната мобилна комуникация ни предлага огромен брой предимства, сред които най-важната е възможността да общувате със семейството и приятелите си във всеки удобен момент. За съжаление, друго предимство – способността за бързо повикване на службите за спешна помощ (полиция, линейка и др.), Често е невъзможно да се приложи. Причината за това е проста и тривиална – много хора просто не знаят как да се обадят на линейка от мобилен телефон.
Как да се обаждате за спешни услуги от мобилния си телефон?
Номера за повикване за полицията, спасителни служби, линейка от мобилния телефон
Как мога да ускоря обаждането на линейката или полицията от мобилния телефон?
Какво ще стане, ако мобилният ми номер не работи?
Ако никога не е трябвало да използвате спешното повикване, тогава можете само да завиждате. Но в случай, че все още сте в ситуация, когато имате нужда от помощ от полицията или от лекарите, тогава обичайните номера 01, 02, 03 – няма да ви помогнат. В същото време е много важно да се извършват спешни повиквания, дори ако телефонът няма инсталирана SIM карта.
В допълнение, всички обаждания от мобилния телефон до полицията, линейката или други аварийни услуги са напълно безплатни.
КАК ДА СЕ ОБАЖДАТЕ ЗА СПЕШНИ УСЛУГИ ОТ МОБИЛНИЯ СИ ТЕЛЕФОН?
От 2009 г. насам България разполага с един номер за повикване на службите за спешна помощ, включително полиция, линейка, спасителна служба, газоснабдяване. За да ги извикате, трябва да наберете номер 112. Това е общ номер за всички съществуващи служби за спешна помощ. Ще трябва само да опишете накратко причината за обаждането и да посочите адреса, на който ще дойде помощта, както и вашето име, собствено име, телефонен номер.
Този номер е валиден за всички клетъчни оператори.
НОМЕРА ЗА ПОВИКВАНЕ ЗА ПОЛИЦИЯТА, СПАСИТЕЛНИ СЛУЖБИ, ЛИНЕЙКА ОТ МОБИЛНИЯ ТЕЛЕФОН
Днес следните номера се използват за повикване на службите за спешна помощ:
101 – Пожарникари, спасителни служби;
102 – Полиция;
103 – Първа помощ;
104 – Газоснабдяване;
109 – Информационна услуга;
Всички тези номера могат да се използват, включително за обаждания от мобилен телефон.
КАК МОГА ДА УСКОРЯ ОБАЖДАНЕТО НА ЛИНЕЙКАТА ИЛИ ПОЛИЦИЯТА ОТ МОБИЛНИЯ ТЕЛЕФОН?
Естествено е, че когато се обадим на полицията, пожарникарите или линейката, очакваме бърза реакция и пристигане в най-кратки срокове. Въпреки това, когато се обаждаме на един номер за спешни случаи, първо обаждането идва на диспечера, който препраща информацията до клона на желаната област и т.н.
Съответно, за да увеличите максимално отговора на обаждането си, трябва незабавно да се обадите в районния офис на градските служби. За да се обадите на линейка от мобилен телефон във вашия район, трябва да наберете „0“, след това кода за дълги разстояния на желания град и кратък номер, но без „1“. Това позволява в някои случаи да се ускори реакцията към повикването.
КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО МОБИЛНИЯТ МИ НОМЕР НЕ РАБОТИ?
Това се случва, когато наберете един от номерата за спешни повиквания, просто не установявате връзка или диспечерът не отговаря. Какво да направя в този случай?
Ако наберете телефонен номер, номер за спасяване или линейка от мобилен телефон, няма да получите подходящ ефект, трябва да се обадите на един от номерата на районните служби. Такива номера трябва да бъдат написани на вашия телефон.
Освен това не забравяйте, че има кратки номера за спешни повиквания от частни организации, които предоставят услуги за здраве или сигурност.
Други кратки номера, които можете да се обадите от мобилния си телефон
Разбира се, в зависимост от ситуацията, може да е необходимо да се обадите не само на линейка или на полицията с помощта на мобилен телефон. Ето защо има и редица други кратки номера, на които можете да получите съвети.
122 – прогноза за времето;
127 – данъчна администрация;
176 – позоваване на местната телефонна мрежа;
121 – точното време;
175 – доставка по пощата;
– информация и справочна услуга.