Годишен технически преглед

годишен технически преглед

Годишен технически преглед

Периодична проверка за безопасността на моторните превозни средства. Годишен технически преглед. Всички автомобили, регистрирани в Република България, се изискват за задължителна годишна проверка. Едва ли е необходимо да се обсъжда дали ревизиите на превозните средства са реални или фиктивни. И дали всъщност отразяват състоянието на превозното средство ? Важното за нас е да бъдем информирани за специфичните изисквания и документи. Които са необходими за лесно преминаване на годишен технически прегледи. И за да се предпазим от неприятностите в работата с КАТ. И да не ползваме услугите на пътна помощ, ако спрат автомобила от движение. Имайте предвид, че ако някога е имало възможност, превозното средство да премине на годишен технически преглед. Въз основа само на представените документи, без реална проверка на превозното средство. Тази практика е спряна от началото на 2012 г. Поради поставяне на камери в контролните пунктове които са свързани директно с офиса на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Документи за годишен технически преглед

Документите на превозното средство също се сканират и се изпращат до службата на Агенцията за проверка. Може би точното наименование на инспекцията на превозното средство не трябва да бъде „годишно“, а „периодично“. Тъй като някои превозни средства трябва да преминат два пъти годишния технически преглед. Пътническите микробуси, трябва да преминават веднъж годишно, годишен технически преглед. Таксиметровите автомобили, трябва да преминават годишен технически преглед, на всеки шест месеца. Товарни автомобили и камиони, които са на възраст над 10 години. Също трябва да преминават два пъти годишен технически преглед на всеки шест месеца. Новите автомобили трябва да преминат годишен технически преглед, за първи път през третата година. А втората проверка трябва да се проведе две години след първата. Удостоверяващият сертификат е валиден до датата, посочена на талона за проверката. Препоръчително е да не се чака до последния момент.

Изискващи документи за годишни технически прегледи

Техническа проверка на автомобила. Регистрационен талон на автомобила, голям и малък, може и копие на големия талон. Доказателство за валидна застраховка гражданска отговорност. Ако автомобилът е оборудван с газова уредба, той трябва да има стикер „GAS“ на задното стъкло. Сертификатът за годишен технически преглед, също така удостоверява състоянието на газовата уредба. Доказателство за платен данък върху имуществото на превозното средство. Документ за самоличност на лицето, което представя превозното средство за проверка. По принцип всеки пункт за проверка на превозните средства, определя таксата за инспекция, която е около 40 лв. Цената включва разходите за инспекцията, сертификата и инспекционен стикер. Продължителността на проверката за превозното средство е най-малко 20 минути. По време на която е препоръчително, водачът на автомобила да стои настрана, за да не пречи на служителите.

Какво се проверява на годишния технически преглед

При прегледа на годишния технически преглед, се проверява цялостното състояние на превозното средство. Това са идентификация на превозното средство, като регистрационни табели, документация и така нататък. Елементите на спирачната система, състоянието на ръчната спирачка и ABS системата. Управлението на волана, серво управлението и елементи от системата за управление. Състоянието на предните стъкла, огледалата, чистачките, светлините, светло отразителите и електрическото оборудване. Фаровете на автомобила, габаритите, задните светлини, мигачите, аварийните светлини, акумулаторната батерия. Оси, колела, гуми и окачване, шасито и оборудването, свързани с шасито, предпазните колани, пожарогасител. Комплект за първа помощ, аптечка, клаксон, скоростомер и други. Вредни действия върху околната среда, като шум и вредни емисии на изгорелите газове.

Изисквания за извършване на годишен технически преглед

Преди да влезете в пункта за годишен технически преглед, препоръчително е да го измиете. Защото визуалният външен вид, е от съществено значение. Проверете състоянието на вашата осветителна система, предните стъкла за пукнатини и изпускателната система за корозия. Автомобили с премахнат катализатор, не се допускат до преглед. Ако Пътна полиция установи, че управлявате моторно превозно средство без годишен технически преглед. Може да получите глоба до 50 лева и отнемане да 5 контролни точки от талона. Глобата е за шофиране на технически повредено превозно средство. По-сериозни проблеми могат да възникнат при вашата застрахователна компания. Ако вашето превозно средство е без валиден сертификат за преглед и участва в произшествие. Вашият застраховател може да откаже да плати обезщетение по застраховка „Каско“. Поради това, че управлявате технически повредено превозно средство! Още информация къде може да преминете годишни технически прегледи в София, може да намерите в сайта на DEKRA.