Пътна помощ

0899 799 999 | 0999 99 99 44

Грижи за автомобила

грижи за автомобила

Грижи за автомобила

Кой каза, че колата не е лукс, а средство за транспортиране? Въпросът тук не е толкова много за закупуването на автомобил, а въпроса за неговата периодична поддръжка. Регистрацията на необходимите документи, зареждането с гориво. Поддръжката и дори поддържането на чистия външен вид се превръща в кръгла сума за ентусиасти на автомобили. Но без значение колко скъпа е колата, днес малко хора може да откажат този верен железен приятел и да започнат да пътуват във все по-претъпканите автобуси и трамваи. Ние сме отговорни за онези, които разсъждават правилно. Същото може да се каже и за автомобила, защото трябва постоянно да се грижим за него. Правилните грижи за автомобила ще осигури дълъг експлоатационен живот, значително ще отложи ремонтите и необходимостта от замяна на определени консумативни части. Нека да разгледаме по-подробно всички аспекти и основно как да се грижим за автомобила, как да го обслужваме периодично и какви грижи да положим за него.

Как да измием автомобила

Всяко пътуване е тест за вашият автомобил. Дъжд, мръсотия, прах, малко чакъл, всичко това се отразява отрицателно върху състоянието на купето. Вашето спасение е редовно измиване на автомобила. Много шофьори миеха колите си с ръце когато валеше силен дъжд, защо да го измиваш, когато утре пак ще се изцапа. Това е основното грешно предположение. Мръсотията, особено смесена с реагентите, по нашите пътища, които толкова често се пръскат, имат свойството да проникнат в горния слой боя. Ако не се измие, може да се образува петно ​​върху боята, от което трудно може да се отървете. Ако ходите с автомобила много често на автомивка и боята започва да се ожулва, не се опитвайте да измиете сами автомобила. Сега има автоматични машини за безконтактно миене, където можете да измиете автомобила си безпроблемно. Ако това не е по вашите сили, тогава ви предлагаме няколко съвети, как да измиете правилно автомобила, като имате подръка импровизирани средства.

Измиване и грижи за автомобила

За да направите това, ще ви е необходим шампоан за автомобил, голям съд с топла вода, маркуч и суха кърпа. Не забравяйте, че не можете да отстраните прахта от купето със суха кърпа. Тя може да съдържа малки частици камъни, които ще оставят драскотини върху купето. Затова изпръскайте с топла вода автомобила, това ще омекоти замърсяванията. Добавете необходимото количество шампоан за автомобила. След това измийте с мека кърпа купето на автомобила с този препарат. Измийте шампоана от автомобила с течаща вода. Препоръчително е да използвате маркуч. Избършете сухото тяло, като използвате специална суха кърпа. Проверете дали няма останали петна. Много е важно да запомните следните няколко неща. Първо, не оставяйте разтвора от пяна върху купето, това може да повреди боята. На второ място, при измиване на автомобили използвайте само специални почистващи препарати и специални четки, които няма да надраскат боята на вашият автомобил.

Полезни съвети за обслужването на вашия автомобил

Трето, можете да използвате шампоан за измиване на автомобила не повече от 5-6 пъти годишно. За често измиване е подходяща обикновена чиста вода под налягане. За да почистите прозорците на автомобила, можете да използвате чистачката на предното стъкло или амоняк. Четвърто, специална велурена кърпа, ще ви помогне да се отървете от прашинките. Пето, винаги помислете за температурата на въздуха преди да почнете да миете автомобила. В съответствие с него трябва да се избере и температурата на водата, тъй като боята се страхува от внезапни промени. Съвет за всички, които току-що са купили нов автомобил. Не бъдете мързеливи, прочетете инструкциите от завода производител. От инструкциите ще научите времето за техническо обслужване на автомобила и други технически въпроси. Никой освен производителя, не знае по-добре характеристиките на вашият автомобил, особено продавачите на автомобили или вашите познати.

Грижи за автомобила

Не се колебайте да посетите специализираните автосервизи във страната, които предлагат и пътна помощ. За да проверите състоянието на автомобила, дори и да няма очевидни причини за това. Проблеми, идентифицирани в ранните етапи, се елиминират много по-лесно и по-евтино. Основното нещо е да изберете честни и надеждни компании. Замяна на консумативи и някои части. Двигателно масло. Замяната се извършва веднъж годишно или на всеки 8 000 – 10 000 километра. Антифриза. Замяната се прави веднъж на 4 години. Рядката смяна на антифриза не е причина да забравите за него, защото тази грешка може да ви струва много пари. Смяна на филтрите. Смяната на филтрите, обикновено се извършва веднъж годишно или на всеки 10 000 километра. Спирачни накладки. Тези части бързо се износват, особено когато автомобилът се експлоатира всекидневно. Ако не бъде извършена смяната на спирачните накладки на време, ще се наложи да смените всичките спирачни дискове на автомобила.

Запалителни и подгряващи свещи и грижи за автомобила

Когато има нестабилност в двигателя, е необходимо да проверите запалителните свещи. По правило, подмяната им се извършва най-малко на 50 000 километра с оглед, условията на експлоатация. И още един съвет, проверете колкото е възможно по-често, нивото на охладителната течност, моторното масло, антифриза и спирачната течност. Грижа за салона на автомобила. Почистването на салона е неразделна част от грижи за автомобила. Нека разгледаме по-подробно това. В салона на автомобила, постоянно се образува прах, особено при пътуване с отворени прозорци. Прахта и дребните замърсители, трябва редовно да се почистват със специална кърпа, понякога да се използват и почистващи препарати. Седалки. Запазването на покритието на седалките, се осъществява чрез специални препарати за мазане. За да почистите велурените седалки, трябва да използвате специални четки, за кожата се използват меки парцали и салфетки.

Грижи за пода на автомобила

За да се поддържа чистотата на пода, най-добре е да се купят подвижни рогозки или автомобилни стелки. Те са удобни при измиване и изчистване с прахосмукачка. Поддръжка на климатика. Струва си да кажем няколко думи за грижи за автомобила. Почистването на това устройство трябва да се извършва веднъж годишно. По правило, е по-удобно да се извърши преди началото на лятото. За почистване трябва да използвате специални анти бактериални средства. Те се борят с микробите, които се натрупват в системата за кондициониране и също така премахват неприятния мирис. Ако забележите, че климатикът не работи добре, охлажда слабо или затопля въздуха, незабавно се свържете с автосервиза. Нуждаете се от пълна проверка на ефективността на климатичната система. С настъпването на есенно-зимния сезон, всеки шофьор започва да мисли как да запази екстериора на автомобила в блестящо състояние. И същевременно да поддържа стабилната работа на вътрешната електрическа система.

Какво би могло да бъде полезно за вашият автомобил по това време?

За грижата на купето и лаковото покритие се предлага голямо разнообразие от полиращи средства и восъци. Които намаляват негативното влияние на температурните колебания и ги предпазват от химическите реагенти. Също така са разработени формулировки за хромирани части и анти корозионни средства за автомобила. Тяхната валидност варира от няколко седмици до два месеца. Трябва да се отбележи, че тяхното приложение е възможно само на чиста и суха повърхност. След обслужването на купето си струва да се помисли за прозорците на автомобила, да не говорим за ключалките на автомобила. За тяхната грижа, средства против замръзване и против мъгла са полезни. Размразител. Обикновено основните компоненти на такива средства са етилов или изопропилов алкохол, силикон и сорбитол. Благодарение на тях върху стъклото се образува защитен филм, който предпазва стъклата от изпотяване и заледяване.

Антигела е подходящ за дизеловите двигатели

Неговото присъствие в структурата на дизеловото гориво допринася за факта, че той не замръзва дори при най-ниските температури. Това е специфична добавка, произведена в две форми, стандартна и с метален кондиционер. Ако в резервоара има лятно гориво, то предотвратява замръзването му. Ако горивото е зимно, то подобрява неговите качества и неговите свойства. Антигелът трябва да се излее преди зареждането на автомобила, така че да се смесва по-добре и да се разтвори в горивото. Емулгатор на влага от гориво. Използва се при бензиновите двигатели. Всеки шофьор знае, че през зимата може да се образува прекомерна влага. Той може да попадне в резервоара за гориво по време на зареждане на автомобила или в резултат на кондензация на въздуха. Алкохол. Използването на алкохола ще помогне да се избегне превръщането на излишната вода в лед и да се предотврати запушването на бензиновите тръбопроводи.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.