детска седалка за кола

Детска седалка за кола

Какво представлява детската седалка за автомобил ? Всеки един родител знае, че детето трябва да има защита, когато се придвижва с автомобила. Тази детска седалка за кола не може да спаси детето от „изненади“ по пътя, но тя може да направи пътуването по-удобно и приятно. Идеята за безопасна детска седалка за автомобила, беше приета през 1939 година от ентусиаста и бащата на Лестър Бресон. Те представиха на публиката детска седалка с предпазен колан. Детската седалка е прикрепена към стоманена пръчка, която е монтирана върху задната седалки. Това е универсална детска седалка, подходящ за деца от 1 до 12 годишна възраст. Седалката е оборудвана с предпазен колан, чрез който се закрепва кръста и раменете на детето. А самата седалка е оборудвана с допълнителни колани, които са здраво закрепени за задната седалка на автомобила. Следващият принос за развитието на историята на седалките за автомобили, се случва през 70-те години на 20-ти век.

Стандартизация на детска седалка за кола

През 1972 година, компанията Волво за първи път пуска продукт под формата на „седалка за кола“ за бебета. На този стол детето се поставя срещу движението на автомобила. Към това решение, разработчиците идват от заключенията на швейцарския професор Алдман. В бъдеще този дизайн напълно се оправдава, тъй като при извършването на статистически данни за злополуки се установява. Че рискът от нараняване на децата се намалява с 90 процента. Заедно с това други компании развиват своето развитие в тази насока. През 1971 година, английско-немската компания Britax Romer, пуска на пазара бебешка седалка, която е оборудвана с масичка. Производителите на детски седалки за автомобили, обръщат специално внимание на безопасността и удобството. Като непрекъснато подобряват дизайна и интериора на детските седалки за автомобили. Благодарение на това развитие, през 1982 година, беше показан европейският стандарт на ECE44-04, който регулира качеството на седалките.

Международен стандарт на детска седалка за кола

Следващата стъпка беше въвеждането на международния стандарт ISO през 1990 година, наречена ISOFIX. Това е система за закрепване на седалките на задната седалка на моторното превозно средство. Тези стандарти постоянно се контролират, за да се осигури най-голяма безопасност за детето. RF е разработил своя собствена стандартизация, въз основа на европейския стандарт, който стана GOST R 41.44-2005. За да се стандартизират тези детски седалки, беше създадена класификационна система, в която се обосновава възрастта и теглото на детето. Признат в съответствие с изискванията на ECE44-04, а също така GOST създаде 5 възрастови групи. Те се сформират според своите параметри, а именно, теглото на детето, възрастта на детето, фиксиращия механизъм на седалката. Теглото на детето -> до 10 кг, условна възраст – от 0 до 6 месеца. Механизмът на закрепване на седалката – перпендикулярно на посоката на движение на автомобила. 0 – възрастов параметър и характеристика на детската седалка.

Характеристики на детска седалка за кола

Закрепването се извършва чрез широк колан над корема в „легнало положение“, в сгънато положение и интегриран предпазен колан. 0+ възрастов параметър, теглото на детето -> до 13 килограма, условна възраст – от 0 до 12 години. Механизмът на закрепване на седалката – гръб към посоката на движение на автомобила. Това е подобно на „Авто люлка“, но детето в него трябва да е полу седнало, било откъм лицето, или обратно в посоката на движение на автомобила. Възрастов параметър I. 1.Теглото на детето – от 9 до 18 килограма. 2. условна възраст – от 9 месеца до 4 години. 3. Механизъм за закрепване на седалката – лице в посоката на движение на автомобила. Характеристики на детската седалка. Тази седалка, която има вътрешни пет точкови колани, е фиксирана в посока на движението на автомобила. II възрастов параметър. 1. Теглото на детето е от 15 до 25 кг. 2. условна възраст – от 3 до 7 години. 3. Механизъм за закрепване e същия.

Възрастов параметър на детска седалка за кола

Седалката е регулируема, ако е необходимо с висока облегалка. Закрепването се извършва от основния предпазен колан който е монтиран на детската седалка. III възрастов параметър. Теглото на детето е от 22 до 36 килограма, условна възраст – от 6 до 12 години, механизъм за закрепване на седалката – към посоката на движение на машината. Във стремежа към безопасността на децата бяха разработени закони, регулиращи положението с транспортирането на деца в автомобила. Тези законодателни членове регулират не само присъствието на стола. Но и степента на отговорност за не ползване или злоупотреба със седалката. SDA определя какво, къде и как трябва да се използва, а административният кодекс на европейската федерация, определя мярката за отговорност и наказанието за злоупотреба. В SDA няма такова нещо като „детска седалка за автомобили“, въпреки че има още една много по-обхващаща „система за обезопасяване на деца“.

Възрастов параметър на детска седалка за кола

Системата за обезопасяване на деца е набор от елементи, състоящи се от ленти или гъвкави елементи с катарами. Регулиращи устройства, метален обков и допълнителни устройства. Те може да бъдат прикрепени към купето на автомобила. Устройството трябва да бъде проектирано по такъв начин, че в случай на сблъсък или внезапно спиране на превозното средство. Рискът от нараняване на детето в приспособлението за придържане да бъде намален. Транспортирането на деца е разрешено при условие че са осигурени, като се вземе предвид конструкцията на превозното средство. Превоз на деца до 12-годишна възраст в превозни средства, оборудвани с предпазни колани. Трябва да се извършва с използването на системи за безопасност за децата при пътуване, на съответната височина и тегло на детето. Или други средства за закрепване на детето с помощта на коланите за безопасност, предвидени при изграждане на превозното средство.