Екологично чист автомобил

екологично чист автомобил

Екологично чист автомобил

Екологичната кола известна още като зелена кола, или екологично чист автомобил е автомобил, който издава ниско въглеродни съединения, когато работи. Ниските емисии правят околната среда по-безопасни. Тъй като промените в климата и опасностите за здравето, които произтичат от вдишването на въглеродни съединения, значително намаляват. Екологичните коли използват по-малко токсични горива като етанол, биодизел и природен газ. Освен че са екологични, зелените автомобили също имат предимството да спестяват пари. Тъй като алтернативните горива които използват, не горят толкова бързо, колкото конвенционалните видове. Тези характеристики са основните причини. Поради които много хора вече се опитват да управляват един или друг вид автомобили. Електрически автомобили. Както подсказва името, електрическият автомобил работи на електричество. А не на комбинация от газ или друг източник на гориво. Те се наричат електрически автомобили и се задвижват от електродвигател, който извлича енергията си от презареждащи батерии.

Екологично чисти автомобили ли са хибридните коли

Това е може би най-екологичната опция, тъй като няма замърсители в ауспуха. Звучи добре, но не забравяйте, че електроцентралата, произвеждаща електричество, често допуска замърсители. Използването на вятърна, слънчева и ядрена енергия за генериране на електричество, премахва повечето замърсители. Предимства на електрически автомобил. Поддръжка и безопасност на електрическа кола. Спестяване на разходите за гориво. Хибридните автомобили са тези, които има повече от един източник на енергия за нейното движение. Тя обикновено има двигател с вътрешно горене и електрически двигател. Други източници на енергия за хибридите включват радиовълни, електромагнитни полета, водород, течен азот и бензин. Има няколко предимства при закупуването на хибридна кола. Различните държави в САЩ дават стимули на хората, които ги купуват. Освен това те отделят по-малко въглероден диоксид и други газове, които могат да причинят парников ефект.

Какви недостатъци имат хибридните автомобили и дали е екологично чист автомобил

Тъй като енергията, която използват е чиста, двигателят е много ефективен и има тенденция да продължи по-дълго от конвенционалния тип. Повечето от тях идват с гаранции за батерията, електрическия мотор и други скъпи компоненти. Хибридните автомобили имат някакви недостатъци. Един от тях е, че цената на автомобила, струва повече от конвенционалния тип. Те обикновено варират между 2,000 и 5,000 долара. Също така, резервните части на такива автомобили са оскъдни и понякога по-скъпи. Теглото на тези леки автомобили се дължи във наличието на акумулаторните батерии. Какво представляват хибридните коли и как функционират хибридните автомобили. Автомобили с биодизел. Това са автомобили които работят с горива, произведени от растително масло, като рапица, слънчоглед, соя и коноп. Отработеното растително масло, също може да се използва като биодизел, но трябва да бъде преработено преди употреба.

Предимства на автомобилите които се движат с етанол

Екологично чист автомобил който работи на биодизел, може да спести пари в дългосрочен план. Тъй като техните горива са по-евтини и понякога дори безплатни. Например, някои ресторанти ще раздават използваното от тях растително масло, което може да се използва като гориво. Автомобили които се движат с Етанол. Етанолът е възобновяемо гориво, произведено от нишестени култури, като царевица. Повечето автомобили с етанол използват 85% етанол, а останалите 15% се състоят от безоловен бензин. Ниското количество бензин в етанола, прави емисиите много по-безопасни за околната среда. Това води до по-ниско увеличение на парниковите газове, а самото гориво става биоразградим. Също така, тъй като етанолът се произвежда предимно от царевица, зависимостта от домашното земеделие също ще се увеличи. Ако автомобилите с етанол станат по-популярен избор сред потребителите.

Предимства на автомобилите които се движат с природен газ

Автомобилът който се движи с природен газ, използва два вида горива: сгъстен природен газ и втечнен природен газ. През 2010 година, около 12,7 милиона превозни средства, със фабрична газова уредба, са продадени в целия свят. За разлика от бензиновите автомобили, двигателите на автомобили с природен газ са по-малко устойчиви на корозия. В допълнение, има ниска емисия на въглеродни съединения и отделените частици са много по-чисти. Цената на природния газ е по-ниска от тази на бензина, което може да спести на потребителите много пари. Бензинът е с около 33% повече от еднаквия обем на природния газ. В България природният газ е достатъчен и доставен дори и в селските райони. Така че е малко вероятно да има недостиг. Освен това собствениците на автомобили с авто газови уредби могат да направят по-реалистични бюджетите за потреблението на гориво. Тъй като цената му обикновено е стабилна, дори по-стабилна от другите петролни горива.

Поддръжка на автомобилите с авто газови уредби

И накрая, превозните средства, които работят с природен газ, са по-лесни и по-евтини за поддръжка. Тъй като двигателят лесно не корозира и газта гори по лесно, без да оставя много частици. Автомобилите с природен газ обаче са по-скъпи от бензиновите автомобили, но много хора смятат, че ползите надвишават разходите. В България има много хора, които се насочват към електрическите превозни средства като по-екологичен вариант. Но в някои отношения електронните автомобили могат да бъдат също толкова лоши за околната среда, колкото традиционните автомобили. Електромобилите не излъчват парникови газове, които увреждат климата, нито увреждат здравето на азотния оксид. Те са тихи и лесни за работа. Електрическите превозни средства изглежда имат много предимства пред автомобилите, които работят с бензин или дизел. Електрическите автомобили, предлагат бързо решение на две обществени потребности. Постигане на национални цели за намаляване на емисиите на парникови газове и борба със замърсяването на въздуха в градските центрове.

Проблем ли е производството на електрическите автомобили

Това е малко вероятно за да се постигне тази цел. Но освен това електрическите автомобили не са идеалното решение – по няколко причини. Ако електронните автомобили работят с електричество, произведено чрез изгаряне на замърсени изкопаеми горива. Ползите за климата са ограничени. Поради сложните батерии, които използват, понастоящем се изисква повече енергия за производството на електрическа кола отколкото конвенционалната. А изхвърлянето на тези батерии създава опасност за околната среда. При настоящите условия общият въглероден отпечатък на автомобила, задвижван от акумулатор, е подобен. На този на конвенционална кола с двигател с вътрешно горене, независимо от размера му. Производството на електричеки автомобили понастоящем представлява най-големият екологичен проблем. Основната причина за това е батерията. Изчисленията сочат, че всеки киловат час на капацитета на батерията включва 125 кг. емисии на CO2.

Екологично чист автомобил

Батериите също трябва да бъдат направени от минерали като мед и кобалт и редки изкопаеми като Неодим. В допълнение, много производители на автомобили използват алуминий за изграждане на купета за електронни автомобили. За това е необходимо огромно количество енергия, за да се обработва Бокситната руда в лекия метал. Батериите за електронни автомобили са сложни – отнема много енергия за тяхното производството. Производството на електрически автомобил днес е по-енергийно интензивно от производството на обикновена кола. След като се използват, електрическите превозни средства са много по-чисти и енергийно ефективни. Що се отнася до околната среда, днес електрическите автомобили вече се представят по-добре от двигателите с вътрешно горене. Норвегия е водещата страна в Европа за продажба на електрически автомобили. Въпреки това, продажбите на електрически автомобили са се повишили и работата на обществения транспорт спада с 80%. Повече информация за батериите на електрическите автомобили, ще намерите в сайта на Пътна помощ Албена Експрес.

Изхвърляне на батерията на електрическите автомобили

Екологично чист автомобил. Опасения относно това какво се случва със сложните батерии. Които съдържат и токсични химикали в края на живота на електрическите автомобили. Това би ли създало нова екологична криза? Не и ако се разработят нови решения, които дават на батериите втори живот. Батерията може да се използва много ефективно и за други цели, но за какви цели. Колкото по-дълго може да се използва батерията след живота на автомобила. Толкова по-ниско ще бъде въздействието на превозното средство върху околната среда. Затова една кола включена през нощта. Може да се върне обратно в мрежата по време на по-ниско производство на възобновяема енергия. Например когато слънцето не блести и вятърът не духа. Съществува общ консенсус, че докато електрическите автомобили може да не са истински превозни средства с нулеви емисии. Те все още са по-добри за околната среда и климата, отколкото за конвенционалните превозни средства.