екстремно шофиране

Екстремно шофиране

Всяка минута по света се случват няколко десетки пътни произшествия. Резултатът от това не са само катастрофирали автомобили. Много често се застрашава човешкото здраве и живота на хората. Резултатът от инцидентите може да се определи само за няколко секунди. Поради тази причина много от инструкторите организират екстремни курсове на шофиране. Когато става въпрос за бързо шофиране, това не означава, че се организират състезания за надпреварване. Тука са включени точните умения за бърза реакция, които ще помогнат за избягване на аварии по всяко време на денонощието. Основите на безопасното шофиране включват следните умения. Маневра на леден път, мокър път при условия на минимално сцепление на гумите с пътя. Избягвайте сблъсъците с автомобила, вземайте незабавни решения. Правилното управление на автомобила е ключът към вашия успех. За да научите мъдростта за екстремно шофиране, първо трябва да се научите как да седите правилно зад волана на автомобила.

Полезни съвети за екстремно шофиране

Водачът трябва да помни, че не се намира на почивка, той трябва винаги да е готов да реагира незабавно. В такива ситуации, дори една секунда невнимание, може да ви причини цял живот страдание. Винаги дръжте волана здраво с ръцете си, когато управлявате екстремно автомобила. С течение на времето, този навик ще се превърне в постоянен рефлекс. Гърбът на водача трябва да е изпънат и прав, притиснат към задната част на седалката. Украсите на предното стъкло и таблото пренебрегват не само вниманието на водача. Те принуждават водача да заема неправилни позиции, които водят понякога до неприятни инциденти с автомобила. Правилното управление на автомобила, позволява на водача не само да бъде по-фокусиран, но и да усеща силата и мощността на автомобила. Можете да усетите на подсъзнателно ниво колко сте уверени, че сте собственик на тази ситуация. Често интуицията ни казва правилното решение което ще ни помогне да избегнем рискови ситуации.

Какво избягваме при екстремно шофиране

Сблъсъци, преспи, загубата на работа с автомобила, преобръщане. Пътни инциденти, катастрофи, пътно транспортни произшествия и други опасности. Опитът на водача и правилното управление на автомобила, може да ви покажат. Как да се избегне злополука при аварийни ситуации, или да не изгубите контрола над автомобила. В случай на непредвидени ситуации, водачът може да се възползва до голяма степен, от способността за шофиране с една ръка. Когато лявата ръка контролира волана, дясната ръка може да превключва скоростите. Или да издърпа ръчната спирачка, за да предизвика аварийно спиране. След като сте усвоили основните правила за шофиране, управлението с една ръка ще бъде много по-удобно и безопасно за вас. За да направите маневра в обратна посока. Когато водачът държи дръжката на вратата с едната ръка, той може да се обърне на 90 градуса и да погледне настрани или назад. Това ще увеличи радиуса на погледа, което е важно при екстремно шофиране.

Какво трябва да направим ако за буксуваме с автомобила

За бърза смяна на ръцете водачите използват техниката на кръстосване. Бързото въртене на кормилото се осигурява чрез постоянно натискане с усилие. Шофьорите със значителен опит въртят волана много бързо. След правилното управление на водача и оптималното подреждане на ръцете върху кормилото. Шофьорът трябва да може да се движи безпроблемно по ледения път. Всеки ден през зимата наблюдаваме следната картина, водачът тръгва с автомобила и закъсва на леда. След това водачът натиска педала на газта и тя започва да буксува. Какъв е резултатът? Поради високата скорост на въртене на колелата се създава триене, което загрява заледената покривка и леда започва да се разтопява. Какво трябва да направим при такава ситуация ? Опитайте се да потеглите с автомобила на втора предавка. Ако не успеете да излезете първия път, не оказвайте натиск върху педала на газта и не подавайте много газ. Колкото по-малко давате газ, толкова повече са шансовете ви да излезете на пътя.

Какво ще ни помогне за да научим принципите за екстремно шофиране

Всеки водач който е пътувал по черен път, пясъчлива почва или кал, знае че може лесно да затъне. Успешното преминаване през калта или пясъчливата почва, зависи от това колко правилно ще реагирате. Стартирайте автомобила само със висока скорост и минимално приплъзване на гумите. По този начин вие ще запазите мощността на двигателя, въртящият момент на двигателя няма да намалее. За да спрете излишното подхлъзване, достатъчно е само да подавате минимално газ. Само прилагането на теоретични знания на практика ще помогне да се научат принципите за екстремно и безопасно шофиране. По време на тренировките със сигурност ще развиете необходимия усет за екстремно шофиране. В началния етап на екстремното шофиране, основното нещо е да се разсее вниманието. Чрез интуицията можете незабавно да реагирате на ситуацията, да изгубите усещането на парализиращ страх. Необходимо е да се избягват всякакви разсейвания, като музика или телефонни разговори.