Избор на алармена система

избор на алармена система

Избор на алармена система

Всеки собственик на автомобил иска да спести пари, които е инвестирал в автомобила. А същевременно автомобилът му да не бъде откраднат. Ето защо при закупуването на нов автомобил възниква въпросът: Какъв вид алармена система да изберем ?. Какъв да бъде нашият избор на алармена система за автомобила. Някои шофьори може да са скептични по въпроса за алармената система. В края на краищата, има хора които ги създават, но има и такива, които могат да ги неутрализират. Това е вярно, но трябва да помислим за факта, че инсталирането на защитно устройство може да задържи престъпниците за известно време. И този път, може да играе решаваща роля при залавянето на похитителите. При закупуване на ново превозно средство нито една застрахователна компания няма да може да я застрахова без аларма. Водачът ще бъде помолен да постави защитата точно пред тях, но това е доста скъпо. Алармата може да се монтира и в обикновен автосервиз.

Как да защитите автомобила си

Избор на алармена система. Собствениците на употребявани автомобили са убедени. Че ако техният автомобил стои на паркинг или в гараж, никой няма да го открадне. Тъжната статистика доказва обратното. Автомобилите се крадат и може да бъдат откраднати дори посред бял ден и от улицата, където има много хора. Ако автомобилът ви е скъп и е от известна марка, той може да бъде откраднат винаги. Има много случаи, когато автомобилът се краде директно от собственика. Например, водачът седи зад волана, а от другата страна на автомобила преминава човек който залепва хартия на прозореца. Естествено, собственикът на автомобила се възмущава от този факт, оставя врата отворена и отива да види какво е залепил. През това време, вторият крадец сяда зад волана и потегля с пълна газ. Какво остава да направи възмутения шофьор ? Той просто крещи и размахва ръцете си. В такива случаи само записите от видеокамерите може да покажат, лицата на крадците ако се виждат изобщо.

Избор на алармена система и видове системи

Избор на алармена система. При закупуване на алармена система трябва да се вземе предвид факта, че не трябва да се купува евтина аларма. Но на един стар автомобил, не трябва да се поставя скъпа алармена сигнализация. Това правило ще ви помогне да намалите бюджета си, или в краен случаи, рационално да го изразходвате. Какви са видовете алармени системи. Най-простата система използва аналогово реле за късо съединение. От контролния блок се подава електрически сигнал към сензорите, които са разположени във вътрешността на автомобила. Това е най-лесният начин да неутрализирате тази алармена система. Злоупотребяващият изключва контактите, водещи от сензорите към главното устройство, а автомобилът вече е достъпен за кражба. За да се „обърка“ крадеца, устройството трябва да бъде монтирано не в купето при пътниците а, а близо до двигателя. Аналоговите алармени системи може да бъдат два вида. Това са едностранни и двустранни аналогови алармени системи.

Аналогова алармена система

1. Едностранна. С този вид връзка няма контрол над действията, които се извършват в близост до автомобила. 2. Двустранна. Вграденият пейджър в ключо държателя сигнализира на собственика на автомобила, със сигнал за опит за кражба на автомобила. Аналоговата алармена система не е подходяща за скъпи автомобили. Тъй като тя може да предостави само основна защита на автомобила, който се намира в гараж или паркинг. Цифрова алармена система за автомобила. Разликата между аналоговата и цифровата защита е, че импулсът се предава на главното устройство чрез цифрови кодове. Има 2 вида цифрови системи против кражби. Сигнализация с променлив цифров код и GSM – алармена система. В тази система предаваният цифров код към управляващото устройство постоянно се променя. Системата с постоянен цифров код е по-малко надеждна, защото кодът, съответно, не се променя.

Избор на алармена система – дигитална алармена система

Цифров сигнален е еднопосочна и двупосочна комуникация, принципът на който е почти идентичен с характеристиките на аналоговата защита. Двупосочната цифрова система за комуникация има ограничен обхват, само на петстотин метра в градски условия. Но тази аларма има и други предимства. Удобството от апартамента, водачът може отдалече да стартира двигателя на автомобила и да загрее колата. Това е най-надеждната система за защита от кражба на автомобили. Системата против кражба на алармена система с GSM не е скъпо удоволствие. Тя се монтира само в сервизните центрове на производителя. Предимства: сигналът за прихващане идва към собственика чрез клетъчния комуникационен канал. Телефонният номер се въвежда в паметта на управляващото устройство. И когато има опит за кражба, алармата се насочва към клетъчния телефон под формата на съобщение или SMS съобщение. Обхватът на това сигнализиране е ограничен само от зоната на покритие на клетъчния оператор.

Дигитална алармена система

Избор на алармена система. Имобилайзерите и блокерите принадлежат към категорията на механичните средства срещу кражбата. Имобилайзерът е в състояние по време на кражба да прекъсне електрическата верига между акумулатора и двигателя. Което ще доведе до принудително спиране на автомобила. Автомобилът може да бъде управляван отново от собственика му, като се използва ключовата карта. Пространството в кабината моментално се сканира от имобилайзера за наличието на ключ. Ако не се открият никакви карти, крадецът няма да може да стартира двигателя на автомобила. Съвременните автомобили имат вградени имобилайзери. За момента – това е най-надеждният тип система против кражба. Съществуват и много други видове алармени системи за автомобили, повечето от които се внасят директно от Китай. Тези алармени системи винаги може да бъдат лесно разблокирани или да се повредят след известно време. Затова специалистите препоръчват да си монтирате оригинална аларма на автомобила с гаранция от 5 до 10 години.

Сателитна алармена система

Ако не сте успели да предотвратите кражбата и не сте намерили автомобила на правилното място, все още имате възможност да го върнете без никакви проблеми. Това може да стане с помощта на сателитната алармена система. Сателитната система проследява сигнала към автомобила. Освен в случаите когато крадците използват специални тапи за заглушаване на сигнала. Но дори и в този случай има решение, усилване на сателитните системи с имобилайзери. Сателитните системи се доказаха на пазара на подобни услуги. Това доказва поне факта, че значителна част от застрахователните компании правят отстъпки за застраховката срещу кражба, ако имате инсталирана подобна система. Управлението на автомобила има ясна схема на действие. Ако автомобила не е защитен с аларма, престъпникът отваря вратата. При липса на сензор за сила на звука, крадеца е безпрепятствен в автомобила и неидентифициран.

Съвети за собственика на автомобила

Не оставяйте документи в автомобила, дори и за кратък период от време. Маркировката против кражба ще предпази автомобила ви по-добре от най-усъвършенстваната система против кражба, тъй като е почти невъзможно да продадете маркиран автомобил. Не споделяйте с приятелите си всички подробности за това как сте си осигурили автомобила. Информацията може да достигне до крадците и по този начин му давате подробен план за кражба. Никога не оставяйте ключовете в контакта на автомобила. Необичайните аларми ще привлекат вниманието на хората и ще изплашат крадеца. Не се лъжете и не изключвайте алармата, като не се уверите, че тя е наистина повредена; но ако е така, не отлагайте пътуването до автосервиза и инсталирането на нова аларма. Не забравяйте, че кражбата на автомобили непрекъснато се подобрява и е възможно горепосочените средства за защита да не ви помогнат; в този случай ще ви е необходима застраховка, която поне частично покрива загубата на автомобила.