Пътна помощ

0899 79 99 99

Избор на гуми за автомобила

Избор на гуми за автомобила

Как да изберем подходящите гуми за автомобили? Избор на гуми за автомобила. При избора на гуми има много въпроси, като например. По-добре ли е да купувате тесни или широки гуми, високи или ниски гуми. Производителят препоръчва да се монтират гуми от различни размери на една и съща кола. Това зависи от много фактори, като например. Размера на джантите на автомобила, алуминиеви или железни, като правило първите се различават при голям радиус. За кой сезон са предназначени за лято или зима. Препоръчва се да изберете размерите на гумите за автомобила, които са препоръчани от производителя на автомобила. Важно! Ако не са изпълнени препоръките за избор, това може да доведе до грешно показване на скоростомера, влошаване на работата и бързо износване на гумите. Ако се монтират гуми с височина или ширина, малко по-големи от препоръчаните. Те ще опират калниците на автомобила, окачването или в купето когато автомобила завива, наляво или надясно.

Предимства и недостатъци при избор на гуми за автомобила

Монтирането на гуми с по-малка височина или широчина ще доведе до повишена твърдост. И вследствие на това ще се увеличи и натоварването на всички лагери и окачвания. При избора на широки гуми от препоръчителните размери е важно да знаете следните няколко неща. Основни предимства. Контактното петно ​​на гумата с пътната повърхност се увеличава, подобряване на работата по време на ускорение и спиране. Повишена безопасност при навлизане във завой с висока скорост. Основните недостатъци са, високата цена, теглото на автомобила се увеличава, увеличава се разхода на горивото, увеличава се аквапланирането. Експертите препоръчват да се монтират широки гуми само на автомобили с мощен двигател. Каква е разликата между евтините и скъпите гуми ? При избора на гума, винаги първото нещо, на което се обръща внимание, е цената. Тогава възниква въпросът защо две визуално подобни гуми стоят различно ?

Коя шарка на протектора е по-симетрична или насочена

Да, външно гумите могат да бъдат същите, но ако внимателно започнете да разглобявате детайлите, става ясно защо има разлика в цената между тях. Така че при производството на скъпи варианти на гуми се използват само висококачествени материали и съвременни технологии. Производителите използват специален гумен каучук, което значително увеличава важни характеристики като. Намаляване на теглото на гумата, което има положителен ефект върху динамичните характеристики. Намалява се разходът на горивото, подобряване на ефективността, спирачното разстояние е намалено и работата на автомобила е подобрена, като по този начин се увеличава и безопасността. На скъпите модели, най-често използваните гуми с асиметричен или насочен протектор е че има много обяснения. Основното им предимство е че време на движение от под протектора, снегът или водата се отстраняват по-добре, което подобрява управлението и повишава безопасността.

Избор на гуми за автомобила

Нека разгледаме подробно трите основни типа протектори, които ще помогнат да разберете кой е най-добрият. Важно! Гумите, които имат насочен протектор, трябва да се въртят изключително в посоката, посочена от стрелката, разположена отстрани. Ако по време на монтажа този момент бъде пренебрегнат, контролируемостта ще бъде значително намалена и ще доведе до преждевременно влошаване на гумата. Важно! Монтажът на гуми от този тип трябва да се извършва с надпис ДОТ навън. Ако монтажът се извърши неправилно, това ще доведе до влошаване на управляемостта и навременното влошаване на гумата. Основното предимство на тези гуми е, че те могат да бъдат монтирани от двете страни на автомобила, което означава, че няма да има никакви усложнения с резервните. Симетричен шарка на протектора. Тази опция за гуми има много положителни характеристики, но най-важното предимство е високото качество и наличността.

Какви са характеристиките на гумите за дъжд

Гумите за дъжд са специално проектирани за използване на мокри пътни настилки, както и за шофиране по кал и вода. Основното предимство е способността да се намали ефектът от аквапланинг. Гумите за дъжд имат лек ефект на аквапланинг, което се постига благодарение на наличието на надлъжни жлебове, разположени върху самия протектор. Автомобилът, на който са монтирани тези гуми, се характеризира с надежден контрол, независимо от това колко влажна е основата на пътната настилка. Въпреки това е важно да се отбележи, че за шофиране по сух път става по-трудно. Това е свързано с голям брой канали в протектора, поради което се намалява контактната точка с пътя. Кои гуми са по-подходящи за зимата. Недвусмислено не може да се отговори на този въпрос, тъй като всеки отделен вариант има свои собствени недостатъци и предимства. Основното предимство на гумите, които не са износени, е отличното и безопасно шофиране върху сняг и сухи повърхности на пътя.

Избор на гуми за автомобила

Тези гуми обаче се държат изключително несигурни на леда и това е техният най-голям и най-важен недостатък. Предимството на еластичните гуми е отличната адхезия към покривката със сняг или лед. Важно е да се отбележи, че контролът при работа на чисти и сухи повърхности е намален. Разпознаването на основните плюсовете и минусите на зимните гуми, ще бъде в състояние да изберете опцията, която ви подхожда напълно. Но важно е да запомните, че изборът трябва да се подхожда с отговорност, тъй като от това ще зависи вашата безопасност и безопасността на пътниците. Общоприето е, че безопасността на движението зависи от системата ABS, възглавниците и предпазните колани. Но гумите на автомобила са също от голямо значение. Видове автомобилни гуми. Гумите на автомобила може да бъдат летни, зимни и всесезонни. Летните гуми са предназначени за шофиране през лятото и през летния сезон. Те трябва да са изключително устойчиви на износване и добра адхезия към сухи и мокри повърхности.

Избор на гуми за автомобила през лятото и през зимата

Зимните гуми са задължителни за студения и зимен сезон. Те ви позволяват да управлявате автомобила по покрити със сняг и заледени пътища. Основната характеристика на такива гуми е отличното сцепление с пътя и предотвратяването на подхлъзване. Това се осигурява с помощта на велкро или шипове. Всесезонни. Тези гуми са подходящи и за лятото и през зимата. Те ви позволяват да управлявате автомобила комфортно както в града, така и по черните пътища. Това е много практичен и икономичен вариант. Въпреки това, техните характеристики са по-лоши от лятото и зимата през съответните сезони. Гуми с повишена проходимост. Тези гуми са предназначени за придвижване на автомобила на мека основа или извън пътя. След като се вземе решение за вида и сезонността на гумите, обърнете внимание и на следните параметри за избор, марката на автомобила, нейната модификация, годината на производство и страната на производство.

Какво трябва да избягвате при закупуването на зимни гуми

Собствениците на джипове, които обичат да излизат на сериозен офроуд, често използват такива гуми. Тези гуми са много различни от конвенционалните гуми с висок профил и дълбока защита. Което позволява на гумата да стъпва по-добре на лоша повърхност и да се движи по стръмни склонове. Недостатъка е, че такива гуми не са предназначени за висока скорост на движение по обикновения път. На първо място си заслужава да обърнете внимание на датата на производство на гумите. Вижте датата на производство отстрани на гумата. Погледнете външния вид на гумата, вътре гумата трябва да има гладка повърхност без мехурчета или повреди. Средният живот на гумата е около 3 години. Ако гумата престои няколко години в склада, тя определено губи своята еластичност. За собствениците на автомобили без ABS, не се препоръчва да купуват широки гуми с хоризонтални канали, тъй като спирачният път ще се увеличи многократно.