използване на смартфон

Използване на смартфон

Днес, всеки път, когато имаме по-умни телефони, всъщност, 60% от терминалите, придобити в България, са смартфони. Които могат да бъдат от голяма полза за шофиране или за реален риск. Използване на смартфон, какви неприятности може да имате ако използвате телефона по време на шофиране. Удобно е, че знаем какви са опасностите от използването на смартфона на волана, за да избегнем по-тежки последствия. Мобилният телефон е един от най-важните фактори по отношение на разсейването, свързано с волана. За да актуализирате профила в социалните мрежи, да говорите чрез инструменти. Като например, какво се опитва или да се консултирате по пощата, се превърна в обичайно поведение на някои шофьори; но ние сме единствените. Това са някои от опасностите, когато водача на автомобила говори по телефона по време на шофиране. Затова ние ви съветваме, да спазвате инструкциите за безопасен телефон и да не разговаряте по телефона по време на шофиране.

Използването на смартфон при шофиране

22% от шофьорите продължава да използвате мобилния по време на шофиране. И повечето от тях, използват WhatsApp, за изпращане на снимки и видео филми, когато са спрели на червен светофар. Това води до стрес и липса на концентрация, два много важни фактора, когато управляваме превозно средство. Освен това изпращането на съобщения по време на шофиране умножава с 23 риска от произшествие. Тъй като тази дейност включва трите форми на разсейване. Визуално разсейване: когато очите гледат постоянно екрана на смартфона. Когнитивно разсейване: умът е в пълна активност, мислейки за текста на посланието. Ръчно разсейване: пръстите натискат бутоните, съответстващи на символите. Сред видовете пътно транспортни произшествия които се случват. Най-много поради разсейване, са разговорите по телефона или смартфона.

Опасности при използването на смартфон

За физическите опасности от използването на смартфона на волана, закона гласи, че шофирането и говоренето по телефона без свободни ръце, могат да носят наказание до 50 лева и отнемане на 7 точки от контролния талон. Всички тези фактори са много важни при шофиране на автомобила. Но използването на мобилен телефон по време на шофиране, е широко разпространено сред българските шофьори. Които въпреки знаят за опасностите от използването на смартфона зад волана, не се колебайте да го използва в повечето случаи. Въпреки че има няколко съвета, които могат да ни помогнат, като говорене със свободни ръце, по време на шофиране. Спирате и разговаряте по телефона, колкото си поискате или го изключвате напълно. Ако ние не го използваме благоразумно, може да получим наказание или глоба.