Икономичен автомобил

Както се посочва в статистиката, днес автомобилът присъства буквално във всяко второ семейство или във всеки трети жител на България. Разходите за ремонт и поддръжка на автомобила не заемат малка част от семейния бюджет в повечето семейства. Така че всеки, който притежава кола, трябва да се научи правилно да спаси материалните си средства. Особено когато става дума за бензин. Ето защо предлагам да се запознаете с някои съвети, които ще помогнат да се освободите от прекомерния разход на гориво. И след това, вие, портфейлът и колата си, ще запомняте все по-рядко съществуването на бензиностанция.
Състояние на превозното средство
Когато сте ви посетили идеята за спестяване на пари за бензин, първо трябва да инспектирате въздушния филтър. В случай, че е в мръсно състояние, трябва да се смени, тъй като въздухът ще бъде много по-лошо за двигателя. И това отрицателно се отразява на разходите за бензин. Как да разбера дали филтърът е мръсен? Да, това е лесно! Достатъчно е просто да го погледнете през светлината. Светлината не преминава, така че е време да смените филтъра.
Правилният избор на петрол
Ако не разполагате с достатъчно подмяна на въздушния филтър и това всъщност не оказва влияние върху цената на горивото, предлагам да се занимавате с моторно масло. Изборът му също така влияе върху разхода на гориво. Принципът на двигателя зависи пряко от сместа на горивото и въздуха. В процеса на горене, тази смес задвижва буталата на двигателя и другите му части. По време на работа на частите на двигателя се появява съпротивление. Разходите за енергия зависят от силата на това противодействие. И оттук – още повече бензин се изразходва. С помощта на моторно масло всички движещи се части на двигателя се смазват. Тя може да бъде с различна консистенция. Ако маслото има течна консистенция, тогава движението на елементите се подобрява и съответно бензинът се изразходва като минимум. И максимално ще се използва, ако консистенцията на моторното масло е дебела. Но, мисля, Не се фокусирайте само върху това. При избора на петрол е необходимо да се обърне внимание и на времето на годината, възрастта на машината и т.н.
Атмосферно налягане в гумите
Начинаещите трябва да знаят факта, че атмосферното налягане в гумите оказва голямо влияние върху разхода на гориво. Ето защо, преди да отидете някъде, трябва да измервате атмосферното налягане. Защо преди заминаването? Отговорът е прост – колата все още е в ненагрявано състояние. Това действие трябва да се извърши без провал. Няма значение дали атмосферното налягане надвишава стандарта за кола с 0,3 бара. Това ще увеличи натиска върху окачващите елементи и върху тялото на автомобила. Това обаче няма да повлияе на качеството на пътуването и пътниците дори няма да забележат нищо.
Скорост на движение
Все още искате да спестите значително парите си за гориво? След това се научете да яздите „по-тихи“. Поради начина на управление на шофирането зависи консумацията на гориво, а именно, колкото повече скорост на колата – толкова повече обороти постига двигателя. И за това той трябва да похарчи огромно количество гориво.
Пътят на шофиране
Педалът за газта се използва интелигентно. Не започвайте рязко или не забавяйте. Както при тези маневри в цилиндрите, бензинът се захранва максимално. Опитайте се да не превключвате на по-високи предавки, когато шофирате с ниска скорост. Гледайте стрелката на тахометъра, когато стане възможно преминаването към по-висока предавка. То не трябва да надвишава 2500 – 3000 оборота. Опитайте се да избегнете „задръствания“ по пътищата, когато е необходимо, след това рязко натиснете педала на газта, след което спирайте спирачките. Най-добре е при завиване, на светофари и т.н. да се спира предварително, докато колата все още не е спряла напълно (или не се движи рязко). В края на краищата, за смяната (или за бързо шофиране) колата се нуждае от максимално количество енергия.
Допълнително оборудване
Един от враговете на икономията на гориво е работещият климатик в кола, която консумира около 5-20% повече гориво. Да, без климатик това не е така, но мисля, че ако имате неустоимото желание да спасите, ще трябва да се откажете. Това ще ви помогне да се потопите в най-близкото зареждане с минимално количество гориво. Този списък може да бъде допълнен с радиокасета, печка, фарове за мъгла и др. Всяко устройство, пуснато в действие по един или друг начин, оказва влияние върху разхода на гориво.
Подобряване на външния вид на автомобила
Икономиката на бензина, както изглежда странно, се отразява на шофиране по стара или нова кола. Така че старите автомобили не са толкова взискателни към вида гориво. Те могат да бъдат пълни с евтино гориво, като AI92. И няма да е жалко. Но новите автомобили изискват изключително висококачествено гориво. Ето защо те се нуждаят от зареждане на гориво с по-високо октаново число.
Тежест на машината
Това, разбира се, е абсурдно, но въпреки това теглото на автомобила също влияе върху потреблението на бензин. Когато трябва да изберете кола за себе си и искате да изразходвате минимум бензин, тогава при избора на автомобил трябва да обърнете внимание на теглото му. Каква е масата на машината, това ще бъде изразходването на енергия по време на ускорението. И още! Не носете ненужни неща с колата. По-добре е да ги оставите на друго място, отколкото да ги транспортирате с вас навсякъде.
трансмисия
Заслужава да се отбележи, че предаването на автомобила не е последното място в разхода на гориво. При избора на автомобил си струва да се обърне внимание на вида на предаването. Ако това е кола с автоматична скоростна кутия, тогава тя ще „яде“ бензин някъде с 10-15% повече от кола с механична.
Отворени прозорци на колата
Опитайте се да шофирате докато прозорците са затворени. Ще обясня защо. Когато се движите в кола, въздушните потоци се вливат във въздуха, което създава ненужно противопоставяне. Ето защо двигателят се нуждае от допълнителна енергия, за да поддържа желаната скорост. И оттук е друг вид бензин отпадъци.
И накрая бих искал да добавя: при първата възможност, следвайте тези съвети, или по-добре, но не шофирайте, ако не е необходимо. В крайна сметка, някои шофьори заедно да отидат за хляб, или нещо друго, в супермаркет или магазин, който е на няколко блока от дома, офис и т.н., отидете с кола. Така че не се мързелувайте и разхвърляйте разхищаваните горива на автомобила си мъдро!……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Автомобилната индустрия успешно се развива и постоянно се подобрява. За да привлекат купувачите, много производители се опитват конкретно да развият най-икономичните автомобили. Като се има предвид постоянното нарастване на цените на горивата в българия, това предимство се оценява не само от водачите със средни доходи, но и от богатите собственици на автомобили.
Как да изберем надеждна, икономична кола?
Оценка на най-икономичните коли през 2018 г. от българските автомобилисти
1.Toyota Prius
2. Форд Фиеста
3. Peugeot 308
4. Kia Picanto
5. Шкода Фабия
6. Рено Меган
7. Smart Fortwo
8. Volkswagen Polo
9. Ситроен С4 Гранд Пикасо
10. Nissan Qashqai
Не всички автомобили могат да се похвалят с добра икономия. Нека разберем кой от представителите на автомобилния пазар има най-умерения апетит. Може би резултатите от нашия рейтинг ще бъдат много неочаквани за вас.
КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАДЕЖДНА, ИКОНОМИЧНА КОЛА?
Когато купувате кола, един от най-важните критерии за избор за всеки българия автомобил собственик е икономиката на автомобила. Поради това, за ваше удобство, направихме селекция от най-ефективните от гледна точка на горивото автомобили, като използвахме паспортните данни за разхода на гориво в смесен цикъл на движение. Трябва обаче да се има предвид, че в действителност средната консумация често зависи от няколко фактора: техническо състояние и тегло на автомобила, пътно съпротивление, стил на шофиране, условия и условия на шофиране, температура на околната среда.
За нашия рейтинг ние определихме 5 основни критерия за избор на икономични машини:
разход на гориво;
тип двигател, бензин или дизел;
мощност на двигателя;
тегло на бордюра;
цена автомобил.
Горивото е главният разход. Ето защо е важно да се изчисли коя кола може да спести пари и колко ще струва повече. Ниската консумация обаче не е единственият важен критерий при избора.
Българите трябва да разгледат какво гориво ще се използва за автомобили. Дизеловите автомобили по правило са по-икономични от бензиновите. Статистиката показва, че разходът на гориво на автомобили с дизелови двигатели е с 25-30% по-малък.
Консумацията на гориво се влияе от капацитета на двигателните цилиндри. От една страна, колкото по-голям е цилиндърът, толкова по-голяма е неговата консумация. От друга страна, с по-голям обем, по-голяма мощност и по-бързо ускорение. И както знаете, двигателите с малък обем консумират много гориво по време на ускорението, за разлика от по-големите двигатели.
Друг важен икономически параметър е теглото на машината, от което зависи натоварването на механизма. Колкото по-малка е колата, толкова по-малко тегло и аеродинамично съпротивление. И съответно, потреблението на гориво намалява.
И последният важен критерий за избор е цената на колата. Поради наличието му зависи от нашата покупателна способност.
В допълнение, най-икономичният автомобил трябва да има добра мощност и динамика на ускорението, както и прилично ниво на оборудване. Взимайки колата, съчетавайки изброените качества, ще останете доволни от дълго време.
ОЦЕНКА НА НАЙ-ИКОНОМИЧНИТЕ КОЛИ ПРЕЗ 2018 Г. ОТ българските АВТОМОБИЛИСТИ
Сега да преминем към ТОП-10 от най-икономичните автомобили в българия и ще разгледаме по-отблизо параметрите им. Така изглежда първото десетки.
1.Toyota Prius
Да започнем с победителя. Лидерът на икономията на гориво е Toyota Prius. Бензиновият двигател на този най-икономичен автомобил е с капацитет от 1,8 литра и мощността му е 136 конски сили. Потреблението на гориво, което е от интерес за българския шофьор, е показано на 3,9 литра в смесен цикъл. Тази цифра беше постигната благодарение на усъвършенстваното аеродинамично тяло и ефективното предаване. Освен това икономичната батерия Toyota Prius съдържа още един състав – литиево-йонен полимер, който по-ефективно спестява енергия.
На второ място – икономичен Ford Fiesta с мотор от 1,4 литра, капацитет от 75 конски сили. Автомобилът изгаря само 4.2 литра гориво на 100 км. Моделът включва автоматична система „start-stop“, режим на регенериране на спирачната енергия, функция на минималната консумация на гориво и индикатор за включеното предаване.
Представеният модел е на трето място в рейтинга на икономически автомобили. Peugeot 308 отговаря на всички стандарти за икономичност, надеждност и привлекателност на външния вид. Благодарение на качественото сглобяване и използване на новите технологии, шофьорите могат да се справят перфектно с автомобилите дори на българските пътища. Собствениците на колата оцениха добрата динамика на ускорението, мощен двигател и високо ниво на шумоизолация.
Автомобилът Kia Picanto с 1.1-литров бензинов двигател може да консумира 100 км само от 4,9 литра бензин. Този икономичен резултат се постига благодарение на намаленото тегло на машината и функцията „старт / стоп“, която изключва двигателя при спиране. В допълнение, българските отбелязват надеждност, високо качество на строителството, маневреност и привлекателен външен вид.
Чешката кола изразходва много малко гориво – 4,9 литра в смесен режим. С пълна цистерна машината може да преодолее разстоянието от около 900 км. Много полезно за пътуване, разходът на гориво по магистралата е 4 литра на 100 км. Той използва турбодизелов дизелов двигател TDI-CR. Това осигурява точно подаване на гориво към цилиндъра и позволява постигането на максимална икономичност.
Шестото място в колата Renault Megane с мощност от 1.5 литра, мощност 110 к.с. Тази икономическа френска средна класа има отлични качества. Той прекарва само 4.8 литра / 100 км, на пълен резервоар може да пътува до 1200 км от пътя. В допълнение към икономиката, българските собственици на Renault Megane отбелязват атрактивния външен вид на автомобила, комфортните седалки и добрата шумоизолация на двигателното отделение.
Седмото място беше за Smart Fortwo, което изисква 5 литра бензин на 100 км. Този икономичен автомобил е с мощност от 62 к.с., а максималната му скорост е 135 км / ч. Благодарение на своята компактност и нисък просвет, той лесно се маневрира в гъст градски трафик и перфектно поддържа пътя.
На осмо място ние сме посрещнати от Volkswagen Polo – икономична кола с висок просвет. Бензиновият двигател на тази кола е доста умерен в апетита си и обещава значителни икономии за българите. Двигателят с капацитет от 1.2 литра произвежда 90 конски сили, а в замяна изисква 5,5 литра бензин на 100 километра. Има отлично качество на шофиране, добро ускорение, стабилно на пътя, уверено се държи в ъглите.
Това е семейна икономична кола с разход на гориво от 5,9 литра и обем от 1,6 литра. Едно от предимствата на автомобила е просторен интериор, в който семейство от 7 души може лесно да се побере. Има подобрена динамика на ускорение, незабавно реагира на усилието за управление, покорно навлиза в завоите.
Затваря първите десет икономични Nissan Qashqai, които консумират 6,2 литра бензин. Автомобилът има подобрена динамика, бързо набиране без повреди, доста стабилна на завои. Много български шофьори смятат икономически Qashqai за отлична възможност за придвижване из града.
Така че лидерът на нашия рейтинг на най-надеждните и икономични автомобили в българия беше Тойота Приус. Също така можете да разгледате индикаторите от друга страна: кои коли са най-икономичните по отношение на цените. След това на първите места отиват коли Skoda Fabia и Kia Picanto. Но окончателното решение, на което да се спаси, зависи пряко от купувача.