Пътна помощ

0899 79 99 99

Компютърна диагностика

Компютърна диагностика.

За да се подобри ефективността на автомобила, се препоръчва да се провежда поне веднъж годишно компютърна диагностика. Тази процедура включва четене на кодовете за грешки на различни системи, тяхното показване на монитора и възможността за коригиране и адаптиране на параметрите за конкретен автомобил. Факт е, че съвременните технологии са далеч напред и всяко превозно средство е оборудвано с различни електронни системи, отговорни за двигателя, трансмисията и други компоненти. Що се отнася по-специално трябва да се използва за целите на диагностиката компютърен хардуер, най-широко използваните такива дилърски скенери като OEM, преносими читатели, мултифункционални дисплеи и др. Могат да гледат до четири различни показатели. И зад всеки от тях в SRT са професионални майстори и специалисти. В допълнение към горепосочената препоръчителна периодичност, веднъж годишно, компютърната диагностика трябва да се провежда когато.

Кога трябва да направите диагностика

Когато сте забелязали че чека на арматурното табло свети постоянно. При закупуване на употребявано превозно средство с дълъг пробег, за да установите истинското му състояние. При наличие на неизправности в работата на двигателя, без да има видима причина. Също така, диагностиката може да се използва за адаптиране и преконфигуриране на управляващото устройство. За конкретен автомобилен модел чрез регулиране на горивната система и скоростта на празен ход. Например, възможно е да се препрограмира интерфейса и електрониката за най-новия модел. Този вид транскодиране се нарича чип тунинг. Процедура и етапи на провеждане. Компютърна диагностика е процес на свързване с бордовите системи на многофункционална модерното оборудване на автомобила. Която чете всички кодове, излъчени от различните системи на превозното средство и да ги обработва. Както и специални програми, чрез които да се направи, заключенията за автомобила като цяло.

Компютърна диагностика на автоматичната трансмисия

Тук се разглеждат кодовете на управляващия блок на автоматичната трансмисия. Показанията на температурния датчик за маслото, позицията на селектора и дросела. За да се ​​извърши същата операция се препоръчва в няколко случая: ако има забележими шумове. Приплъзвания при преместване на предавките, ако една от програмите не работи. Има изтичане на масло или висок разход на гориво. Извършване на диагностика на предаването. Диагностика на двигателя. Тук проверяваме захранването и системата за инжектиране и измерваме компресията. Причини за този тип проверка са: затопляне и стартиране на двигателя, неговата нестабилна работа, наличие на външен шум. Увеличен разход на гориво, загуба на мощност, неизправности при работа на празен ход. Проверка на правилната работа на двигателя. Диагностика на спирачната система, което е задължително за: повреда на задната и предната ос при резки завои. Увеличаване на свободния ход на волана, непостоянна работа на ABS, неравномерно износване на гумите. Необичаен шум при движение по неравен терен и при резки завои.

Какво представлява компютърна диагностика

Съвременните автомобили са оборудвани с електронни системи. Това определи търсенето на компютърна диагностика, което може ефективно и бързо да определи основните проблеми. Компютърната диагностика на автомобила е процес, който чете кодове за грешки в главните възли, изтрива тези кодове и ги коригира. За тази цел се използват скенери за компютърна диагностика, които се предлагат в автосервизите. Те включват OEM, мултифункционални стойки, преносими четци. Съвременните диагностични устройства и софтуер ви позволяват да четете и да откривате най-малките промени в работата на двигателя. Трансмисията, арматурното табло и други системи за управление. Всички текущи данни се показват на едноканален мултицет и в реално време. В същото време могат да бъдат проследени до 4 графики от параметри, като се избере най-удобният изглед. Съвременните диагностични системи, също така позволяват прекодиране на параметрите. Което се прави, за да се подобрят характеристиките на мощността на авто-чип тунинга.

Как работи програмата на компютърна диагностика

Например, управляващото устройство е преконфигурирано, за да го оптимизира за автомобила, Това включва регулиране на скоростта на празен ход или настройка на горивната система. Като изтеглите допълнителни плъгини, можете да се препрограмира електроника интерфейс за нови модели на тази линия. Както и тези, които се спускат само от конвейера. Системата автоматично идентифицира разликите, без да изисква ръчна настройка на началните и крайните параметри. Компютърната диагностика е ефективен и модерен начин, за цялостна проверка на електронните системи на автомобилите. За да се открият и предотвратят неизправностите. Благодарение на нея, е възможно да се получи истинска информация за текущото състояние на контролните блокове, части и компоненти на автомобила. Бордови технологии чрез специален диагностичен конектор, свързва комплекса със софтуерен скенер. Който чете всички излъчени кодове автомобила.

Компютърната диагностика може да бъде разделена на няколко операции

Получените кодовете са декодирани от експерти със специални инструменти. И въз основа на получената информация, се прави определяне за наличието на конкретни проблеми или неизправности. Компютърна диагностика на окачването. Изисква се за откриване на неравномерно износване на гумите, удар. Шумолене при рязко завиване или при движение с постоянна скорост по неравен път. Компютърна диагностика на двигателя. Ако забележите че, двигателят започва да загрява в продължение на дълъг период от време, увеличаване на разхода на горивото. Двигателят е нестабилен или трудно запалва, губи мощност, има наличието на външен шум, или работи неравномерно. По време на диагностиката се проверява следното: системата на инжекторите, захранването, измерва се компресията.

Автомобилна компютърната диагностика

Ако сравняваме компютърната диагностика с традиционната диагностика. Тогава първата може да се счита за върха на диагностичната технология. Тъй като тя позволява да се открият почти всички неизправности и не изисква особени разходи за време и усилия. Планираната проверка на автомобила, нейното тестване и анализа на различни електронни системи и механизми. Позволява да се определи техническото състояние на превозното средство, без да е необходимо да се поврежда. Тя ви позволява бързо и ефективно да възстановите автомобила като цяло. Да откривате своевременно грешките, както и причините за проблемите и способността да ги премахвате качествено. За да възстановите нормалните части и други компоненти. За по-удобна работа с диагностиката, всички електронни компоненти на автомобила. Са оборудвани с диагностично оборудване, което има собствена памет. Благодарение на тях, се постига непрекъснато наблюдение на параметрите на работата на електронните устройства и въздушните механизми.

Видове компютърна диагностика

Съществуват няколко типа диагностика на автомобили. Всички тези методи, използвани на практика, се различават помежду си в степента на точност и продължителност на процеса. Този метод не изисква специфично оборудване, тъй като ви позволява да определите цялата работа на автомобила според стандартните характеристики. Собственикът на автомобила може да извършва диагностика, както по време на работата на двигателя, така и върху стойката, предназначена за тази цел. Особено внимание се отделя на наличието на външен шум, вибрации, емисии, състоянието на филтрите. Електрическите кабели, видимите компоненти и монтажни възли. Подобен вид проверка на автомобила се използва както за общ автомобилен анализ, така и за оценка на отделните му възли. Вторият тип диагноза са параметрите, които съпровождат по време на работа. Често това дава по-точна картина. Термичния метод, ви позволява да определите количеството топлина, излизащо в процеса на изгаряне или триене на двигателя.

Друг вид компютърна диагностика

В диагностиката на третия тип превозно средство, включва най-разпространеният метод. В основата на която се следи геометрични параметри. Когато става въпрос за диагностициране на автомобила, първо трябва да сте напълно наясно, че тази процедура изисква известно време. В крайна сметка, проблемът не може да бъде идентифициран за кратък период от време. Въпреки крайния резултат, при който може да се установи. Че неизправността е минимална и незначителна, диагнозата ще отнеме поне половин час. Първо трябва да прочетете кодовете, след това да ги изтриете, да ги стартирате и да ги прочетете отново. След това кодовете се декодират и диагностичната карта се отпечатва. Компютърна диагностика се характеризира с висока точност и отнема минимум от време. Сервизните центрове, разполагат с пълен набор от необходимо оборудване за компютърна диагностика на автомобила.

Необходима информация за компютърна диагностика

За да се извърши спонтанно компютърна диагностика на автомобила, поради липса на голяма наличност на лични удобни инструменти, е необходимо: 1. Да се ​​знае местоположението на диагностичния конектор на колата. В повечето случаи съединителят е разположен върху конзолата под кормилната колона. Също така в тази зона има и предна част. Трябва да се помни, че често в някои автомобили такъв конектор е разположен под капака. 2. Да имате автомобилен скенер или диагностичен адаптер със софтуер, който ефективно да работи с електронните системи на машината, дава голяма вероятност да се определи неизправността на автомобила. С изключение на диагностичните програми, които се съдържат в пакета, има огромно количество различна информация в Интернет с неограничен достъп до диагностичния процес. Също така имаше скенери с помощта на софтуерни модули за марки автомобили. Скенери за диагностика на автомобили бавно заменят слух на ремонт.

Приложение

Тъй като компютърните технологии и електрониката на практика заменят простата механика. Сега всички метаморфизми на управлението на автомобилите се контролират по електронен път. Компютърната проверка, дава възможност да се провери не само техническото състояние на всички електронни устройства и системи. Но и чрез анализ на всички събрани данни, да получите информация за общото състояние на механичните части. Компютърна диагностика обхваща всички жизненоважни процеси в автомобила. След като информацията бъде намерена, устройството анализира всички събрани данни съгласно фабричните протоколи. Компютърната диагностика ще ви помогне да получите резюме на цялостното състояние на автомобила, както и в неговите отделни части. Така че можем да заключим, че диагностиката е моментът на контрол над автомобила, който позволява да се определи неговата работа, както и да предостави на собственика актуална информация за състоянието на датчиците, задвижващите устройства и други компоненти на автомобила.