курс за шофьорска книжка

Курс за шофьорска книжка

Лицата пребиваващи на територията на Република България имат право да получат шофьорската си книжка когато навършат 18 години. За да получите шофьорска книжка, лицето трябва е преминал успешно курс за шофьорска книжка. От каква възраст е разрешено приемането на изпити и от кои категории? Ако сте на 16 години, можете да вземете изпита за категорията „M“ и подкатегорията „A1“. На 16-годишна възраст можете да седнете зад кормилото на скутер, след като изкарате категория „M“. Категория А1, имате право да управлявате мотоциклет. Ако сте на 18 години, можете да увеличите достъпа до други превозни средства. Вие можете да изкарате следните категории: „A“, „B“, „C“ и подкатегории „B1“, „C1“. Ако сте навършени 21 години, имате право да изкарате категориите „D“, „Tm“, „Tb“ и подкатегория „D1“. За да изкарате С категория, трябва да притежавате В категория и да имате стаж на шофиране, от порядъка на една година. В резултат на това, вие ще притежавате шофьорска книжка.

Как да започнете подготовката за курс за шофьорска книжка ?

За да започнете да карате шофьорските курсове, ще са ви необходими следните документи. Документ за самоличност – лична карта, удостоверение за психологическа годност, медицинско свидетелство. Документ за завършено основно образование, снимка и документ за платена държавна такса. След като подадете нужните документи, вие ще започнете да учите теория и кормуване. Теорията е част от изучаване на изпитните листовки от правилника за движение по пътищата. Хората, които са преминали успешно и теорията и практиката в школата за кормуване се явяват на изпит пред контролните органи на ДАИ. Продължителността за курсовете се определя от академичните часове на теорията и шофирането. Всяко училище за шофьори координира програми за обучение с държавната инспекция по безопасност на движението по пътищата. Категорията B е най-популярната във България.

Какво представлява шофьорската книжка ?

Министерството на вътрешните работи определя и често променя сложността на процедурата за получаване на шофьорска книжка. Това се извършва с цел, за да се увеличи контрола върху хората които изкарват изпитите без необходимите знания. В края на краищата качественото обучение на водачите, ще намали нивото на злополуките във страната. Важността на свидетелството за управление е, че те определят свободата на движение и предимство пред пешеходците. Това е пластмасова карта, която е изработена според всички необходими стандарти в Република България. Шофьорската книжка е официален документ, който позволява на едно или друго лице да управлява един или повече видове моторни превозни средства. Като например мотоциклети, автомобили, камиони, или автобуси, които се движат по обществените пътища във страната. Международното свидетелство се издава на базата на вътрешни разрешения за управление на моторни превозни средства във чужбина.

Международна шофьорска книжка за управление

В България вече набира популярност в издаването на международни шофьорски книжки. Международната шофьорска книжка ще ви бъде полезна в случай на пътуване в чужбина, за наемане на автомобил. Освен това се лишавате от неприятното пътуване със обществения транспорт, който понякога не е много удобен и приятен. Наличието на българска шофьорска книжка не ви дава предимство да шофирате в чуждите страни. Някои страни извън европейския съюз, не признават свидетелството за право управление на автомобила от България. Понякога това става възможно, само когато притежавате документ, който е преведен на официалния английски език. Международното разрешително за шофиране е валидно в страните, които са подписали Женевската конвенция. Международно разрешително за управление е превод на вашето национално свидетелство за управление. За да получите международно разрешително за управление в България, посетете Union des Automobilistes Bulgares.

Курс за шофьорска книжка – Отнемане на свидетелството за право управление

Лишаване от свидетелството за право управление, може да се вземат за нарушаване на следните правила. По отношение на регистрационните номера, липса на регистрационни номера, регистрационните табели не са монтирани на правилното място. Скриване на регистрационните табели с помощта на специални средства. Отказ да пропуснете пожарна, линейка или друг автомобил със специален режим на действие. Управление на нерегистриран автомобил, пресичане на железопътната линия при спуснати бариери. Превишаване на скоростта за движение с 60-80 километра в час от допустимата норма. При шофиране с алкохол във кръвта или след употреба на наркотични вещества. Не забравяйте, че когато шофирате в алкохолно или наркотично състояние – рискувате не само живота си, но и живота на другите хора! Познаването на законите е една от основите на способността да поемете отговорност. Знанието е желанието да се спазват правилата за движение на пътя.