обезопасителни колани

Обезопасителни колани на автомобила

Уредите за безопасност са много важни в ежедневието ни. Много инциденти се случват всеки ден и правилното използване на обезопасителни мерки за безопасност е спасило много хора. Важно е да се приложи значението при поставяне на обезопасителни колани. Но също така и значението на правилното използване на предпазните колани. Предпазните колани се изискват от законите на Република България, съгласно член от Кодекса на Република България. Стандарт за безопасност на моторните превозни средства, от 1 януари 1968 година. Този закон изисква всички превозни средства, с изключение на автобусите, да бъдат оборудвани с предпазни колани. Във всяка от тях определено място за сядане в превозните средства. За да спомогне за осъзнаване на значението на носене на предпазни колани, КАТ въведе закон за предпазни колани.

Важни ли са обезопасителни колани

Използване на предпазния колан за безопасност спасява живота на хората. През 2014 година според националната администрация за безопасност на движението по пътищата. Има 8,985 смъртни случая по пътищата на България, поради пътно транспортни произшествия на пътнически автомобили. Между 2010 и 2014 г. 83 000 живота са били спасени при пътни произшествия, тъй като те са използвали устройство за обезопасяване на предпазния колан. Предпазните колани спасяват живота. За да се укрепи този факт, контролните органи на КАТ често поставят цифрови пътни знаци по натоварени магистрали и пътища. Които напомнят на шофьорите, че носенето на предпазен колан е закон, и показват статистика на шофьори, загинали при пътни инциденти по пътищата на страната. Ето някои от най-важните причини, защо носенето на предпазен колан спасява живота.

Защо трябва да поставяме обезопасителни колани

Пътниците в превозно средство, които не носят предпазен колан, могат да станат снаряди по време на инциденти. Пътници които нямат колани, могат лесно да бъдат изхвърлени през предните, задните или страничните прозорци, което води до смърт. Пътниците на задната седалка на автомобила, трябва да бъдат с предпазни колани, те имат 44% по-голяма вероятност да оцелеят при катастрофа. Процентът се увеличава до 73% за пътниците на задните седалки във ванове или моторни превозни средства. Българите умират всеки ден в автомобилни катастрофи. През 2015 година от 4 718 автомобилни инциденти, регистрирани в цялата страна, 2169 от тези инциденти са довели до смърт или тежки телесни повреди. Камионите не са застраховани. През 2015 година са съобщени за 767 смъртни случая на водачи на пикапи. От докладваните смъртни случаи 315 не са носели устройство за предпазен колан.

Каква е ползата от обезопасителни колани

Носенето на предпазен колан предотвратява изхвърлянето на пътници по време на тежка авария, която включва преобръщане. Шансовете за оцеляване на този вид авария се увеличават с 47%, когато се носи подходящо обезопасително устройство. В пикапите този брой нараства до 65 %. Закони за автомобили в Република България по отношение на децата. В България всички деца на възраст под 8 години, освен ако детето е по-високо от нормалното. Са задължени по закон да бъдат в подходяща система за детска седалка, когато се возят в пътнически автомобил. Детската предпазна седалка трябва да се монтира съгласно инструкциите и препоръките на производителя. Децата, които са на 8 или повече години, независимо от височината или теглото си, могат да използват фабрично монтиран предпазен колан за възрастни. Въпреки това, проучванията показват че децата които са по високи от нормалното, са по-безопасни на детската седалка.

Закони за детски обезопасителни колани

Докато могат да се вместят правилно в стандартния автомобилен предпазен колан. Законодателството на Република България не предвижда, че детето може да се вози в превозно средства. Но изисква всички детски седалки да бъдат монтирани съгласно ръководството на производителя на седалката. Предните детски седалки са забранени за използване при всяко превозно средство с въздушна възглавница за пътници. Освен ако превозното средство не е оборудвано с ръчен ключ за изключване на въздушните възглавници. Като цяло, децата под 12-годишна възраст винаги са в безопасност. Когато се возят на задната седалка на пътническо превозно средство с правилно монтирана система за детска седалка. Всички системи за обезопасяване на бебета или деца трябва да отговарят на стандартите за тествани системи за безопасност. Които са определени от националната администрация за безопасност на движението по пътищата във страната.

Отговорност за обезопасителни колани

Обезопасителните колани са един от най-фундаменталните елементи за безопасност във всяко превозно средство. Те трябва винаги да се носят, независимо колко е кратко вашето пътуване. Те са предназначени да държат пътниците на седалките си в ситуация на удар и също така да ги предпазят от контакт с който и да е интериор на автомобила. През последните години предпазните колани също са започнали да играят по-голяма част от безопасността на пътниците на превозните средства. Тъй като увеличават ефективността на друго оборудване за безопасност в превозното средство. Това включва функции като въздушни възглавници и облегалки за глава. Без поставен предпазен колан, тези характеристики имат далеч по-голям шанс за намаляване на риска от нараняване. Водачите на моторни превозни средства, са отговорни за безопасността на всички пътници в автомобила, с изключение на някои възрастни пътници. Това се отнася включително и за децата.