оказване на първа помощ

Оказване на първа помощ

Основните причини които причиняват смърт при внезапни катастрофи и инциденти идват от: Тежки наранявания, причинени от внезапен удар, сътресение на мозъка. Забавяне на линейката на първа помощ, неправилна първа помощ или бездействието на очевидци. Как да помогнем на човек, който е ранен при злополука ? В края на краищата, в училището за шофьори, всеки изучава правилата за оказване на първа помощ в случай на злополука. Но по някаква причина мнозинството от хора остават или безразлични към пострадалите, или не знаят как да им помогнат. Затова ние настояваме, всички шофьори да не бъдат безразлични и да се запознаят с основните принципи за оказването на първа помощ. Пътните инциденти често се случват в райони, които са отдалечени от болници. Това е една от основните причини, когато линейката не може да пристигне навреме до мястото на инцидента. Затова пострадалия остава в наши ръце до пристигане на линейката. Способността за съдействие на този етап е много ценна.

Осигуряване на безопасност

При авария или пътно транспортно произшествие, първо включете аварийните светлини и поставете знак за аварийно спиране. Направете точна оценка на ситуацията и осигурете своята собствена сигурност. В противен случай броят на жертвите може да се увеличи. Автомобил с бензинов двигател изгаря от 5 до 7 минути, съществува и възможност за експлозия. Поради това е необходимо да изключите двигателя и да махнете клемите от акумулатора. Изключете кабелите от акумулатора с всички възможни средства. Ако акумулатора на автомобила направи късо съединение, има възможност от появата на пожар. Затова трябва много да внимавате, при подобни ситуации първо потърсете услугите на бърза медицинска помощ. А след това се обадете на пожарната служба. Ако не разполагате с техните телефонни номера, препоръчваме ви да се обадите на телефона за спешни случаи – 112. Желателно е телефонния номер за спешна помощ, винаги да е при вас.

Помощ за пострадалия

Първо потърсете услугите на спешна помощ като се обадите на телефон 112. Необходимо е да извадите пострадалия от автомобила и да му окажете първа помощ. Това е много важен момент, тъй като е възможно да се влоши сериозността на пострадалия от наранявания. Основните наранявания при пътнотранспортни произшествия са травматично мозъчно увреждане, нараняване на гръдния кош и долните крайници. Преди да извадите пострадалия от автомобила, трябва да премахнете всичко, което може да ви попречи. При инцидент човек получава различни травми, като натъртвания и фрактури, затова пострадалия не трябва да се движи. В никакъв случай не дърпайте краката и ръцете на пострадалия. Ако имате съмнение за фрактура на гръбначния мозък, поставете пациента да легне по корем. Всичко трябва да бъде направено много внимателно и възможно най-бързо, при изваждане на пострадалия от автомобила. Като за начало, махнете ризата на пострадалия, за да осигурите потока от кислород.

Невнимание при първа помощ

Всяко невнимателно движение или натиск може само да увеличи болката на пострадалия, затова бъдете много внимателни. Оценявайте състоянието на пострадалия. Необходимо е да се оцени състоянието на жизнените функции на пострадалия, оттам зависи и естеството за оказване на първа помощ. Дишане: обикновено броят на дишанията в минута при възрастен човек са около 16-20, при децата са от 20 до 23. Пострадалия може да развие бързо дишане от порядъка на 25-30, така и рядко от 8-10 дишания, което може да показва развитие на шок. Пулс: по-добре може да го почувствате на шийната или на радиалната артерия на ръката. При възрастните е от 60 до 80, а при децата е от 80 до 90. При бърз или рядък импулс по-малко от 60, може да е признак на шок. Реакция при ученици: при здрави хора, зеницата се стеснява на светлина и се разширяват в тъмнина. Ако зениците са разширени и не реагират на светлина, това е знак на животозастрашаващо състояние.

Реанимация или клинична смърт

Всеки от следните признаци не е основният и надежден признак на клинична смърт. Диагнозата се прави в присъствието на всички признаци или повечето от тях: липса на съзнание. Липса на дишане, липса на пулсация на големите съдове при бедрената кост. Желателно е пулса на радиалната артерия да не се проверява. Клинична смърт, това е периодът между живота и смъртта, в който няма клинични признаци на живот, но жизнените процеси в организма все още работят. Това е периодът, в който човека може да оживее. При оказването на първа помощ през първите 3 минути, вероятността за живото спасяване е 75%. Ако се забавите до 5 минути, вероятността за живото спасяване е 25%. Ако се забавите повече от 10 минути, шансовете за живото спасяване са нулеви. Трябва да знаете че в рамките на няколко минути, човешкият мозък умира. Общи принципи на реанимация: пострадалия трябва да бъде поставен на твърда повърхност. Направете сърдечен масаж с изкуствено дишане.

Оказване на първа помощ

Съотношението между броя на гръдните компресии и изкуствените вдишвания трябва да бъдат извършени от един човек. Общият брой на вдишванията е 12-16 на минута, свиването на гръдния кош 60-70 на минута. Вдишванията на въздух трябва да отнеме 1-2 секунди. Натиска върху гръдния кош трябва да бъде 4-5 см, а при децата 2-3 см, това се прави от основата на дланта с едната ръка. Масажът продължава, докато сърдечната дейност се възстанови напълно. Общи принципи за оказване на първа помощ в случай на злополука. Спрете кървенето, ако няма дишане, пристъпете към изкуствено дишане, ако липсва пулс, направете сърдечен масаж заедно с изкуствено дишане. При всички случаи, потърсете екипа на неотложна медицинска помощ, по този начин пострадалия ще има повече шансове за живот. Ако не можете да се справите със ситуацията, попитайте хората около вас как да се справите. В никакъв случай не предприемайте решения които може да завършат с трагичен край.

Аптечка за автомобили

Инструментите са добавени към новия състав на комплектите за първа помощ за автомобили. Тъй като досегашните трите бинтови ролки не са били достатъчни, за да помогнат дори за един ранен човек. Изключването на лекарствата в комплекта се дължи на факта, че при нагряване температурата може да достигне 40-50 градуса по Целзий. При високи температури, лекарствата може да променят свойствата си и да бъдат животозастрашаващи. Лекарствата като аналгин и активен въглен нямат нищо общо със спасяването на човешкия живот. Съставът на комплекта за първа помощ е предназначен да осигури първа помощ за сериозни наранявания, които могат да застрашат живота на човека. В допълнение към състава на автомобилния комплект за първа помощ, са изготвени препоръки за тяхното използване.