Основни правила за деца

Транспорт на деца в колата. Управлението на превозното средство, в което се намират пътниците, изисква водачът да изпълни редица условия, определени в Правилника за пътя. Най-уязвимата категория пътници е децата, транспортирането им изисква повишено внимание от страна на водача и наличието на специални дизайнерски устройства в колата. За да научите как да си направите разходка кола за вашето дете най-удобно и безопасно, какви са изискванията за организиране на транспорта на групи от деца, деца на възраст под 12 години, както и отговорите на други важни и най-често задаваните въпроси от заинтересования читател ще намерите в тази статия.
рискове
До 12 години
Организиран транспорт на групи деца
Основни правила за транспортиране на деца в автобуса
Транспорт на деца – 2018 година
класификация
РИСКОВЕ: ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ДЕЦА В КОЛАТА
Правилата за транспортиране на деца в кола или друго транспортно средство не са привлекли много внимание от страна на работниците по пътнотранспортни услуги доскоро. Изключението беше организирано с автобус, екскурзия или училище, когато водачът получи специални изисквания за нивото на професионалните си умения и техническото оборудване на автомобила. Изглежда, че само пътуванията с автобуси предполагат висока степен на риск за малките пътници.
Статистиката обаче показва, че повече от половината от нараняванията, претърпени от деца в резултат на пътнотранспортни произшествия, са последица от липсата на специални транспортни средства в леките автомобили. Цялата обичайна практика за транспортиране на деца, които ги държат в ръцете на възрастен пътник, се оказа най-опасната за детето. При аварийно спиране или при друга маневра, детето, което седи на коленете си, практически изпълнява функцията на „въздушната възглавница“ и поема цялата маса на тялото на възрастен, движеща се в инерция. Може би не е необходимо да се описват подробно какви последствия водят до това, тъй като тъжният резултат е съвсем очевиден.
ДО 12 ГОДИНИ: ТРАНСПОРТ НА ДЕЦА, ХАРАКТЕРИСТИКИ И РИСКОВЕ
Резултатите от многобройни тестове за удар показват, че максималната сигурност за детето в колата може да се осигури с фиксираната позиция на детето, която се осигурява от специална седалка за деца. Ако детето е закрепено с предпазен колан на задната седалка, това няма да му попречи да се измъкне от поддържащия колан.
Някои родители се опитват да „модернизират“ мястото на детето в колата, да седят на възглавницата и след това да го закрепят с предпазен колан. Тази „инициатива“ е не само неефективна, но понякога може да влоши характера и тежестта на нараняванията при евентуална пътна катастрофа.
ПРАВИЛА ЗА ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ДЕЦА В КОЛАТА
Използването на детски седалки за кола осигурява не само безопасността на детето на пътуване, но и задължително изискване за правилата за движение. Нарушаването Правилника води до глоба и подготовка на протокол за административно нарушение.
Според правилата на пътя, той е забранен за транспортиране на деца на възраст под 12 години и чийто растеж не надвишава 145 см без специален сдържаност, и е забранено да ги носят на задната седалка на мотоциклет или мотопед.
Забранява се транспортирането на деца:
Без специална седалка за кола за деца под 12 години и растящи под 145 см
На седалката на мотоциклет или мотопед
В тъмното за организирани групи деца
До 16 години е забранено превозването на деца и подрастващи под 16 години в каросерията на камиона
България не е разработила специален закон за транспорта на деца в автомобили, служителите на пътническия патрул се ръководят от изискванията, които от 2018 г. остават непроменени. Изрично е забранено да се транспортират деца без ограничения, които се фиксират с предпазни колани, монтирани в колата.
Понастоящем размерът на глобата за този вид нарушение е незначителен, но заслужава да се отбележи нововъзникващата тенденция за по-строги изисквания за шофьорите, които носят деца. От друга страна, самите собственици на коли са станали по-отговорни за осигуряването на безопасността на своите малки пътници и се притесняват предварително, че в колата трябва да има подходяща детска седалка.
Организиран транспорт на групи деца: изисквания и характеристики
Транспорт на групи, включително деца, се регулира от Закона на ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА „за автомобилен транспорт“. В него се посочва, че организираният транспорт на група деца е налице в моторно превозно средство (в случая автобус) от 10 или повече души.
Законът също така предписва необходимостта от присъствието на ръководителя на пътуването, който организира пътуването и контролира членовете на групата. Ако групите са големи (30 или повече души), тогава е необходимо и наличието на медицински работник. Разбира се, броят на местата трябва да бъде поне на броя на децата в групата.
транспортни групи деца с автобус
Основни правила за транспортиране на деца в автобуса:
Група 10 или повече деца трябва да има лидер;
Група от 30 или повече деца трябва да бъде придружена от здравен работник;
Броят на местата в автобуса трябва да съответства или да бъде не по-малък от броя на превозваните пътници;
Практическият опит на автобусен превозвач, който носи група деца, не трябва да бъде по-малък от 5 години;
Техническото състояние на превозното средство трябва да отговаря на стандартите за безопасна експлоатация;
Маршрутът трябва да бъде уговорен от организатора на пътуването с представители на пътните патрулни служби;
Автобус, който носи група деца, трябва да бъде оборудван със специален знак за транспортиране на деца. Този знак е прикрепен към предното стъкло и задното стъкло на автобуса.
Водачът, който управлява автобуса с деца, трябва да бъде подложен на медицински преглед, забранено е да яде и да пуши по време на шофиране. Ако пътуването е дълго (над 250 километра), тогава двама водачи участват в управлението, което трябва да се замени. Важно е да не забравяте, че времето за шофиране не трябва да надвишава 10 часа. Тези специални изисквания обаче се отнасят за шофьора на превозното средство, за който той предварително знае.
Транспорт на деца – 2018 година
Изискванията за транспортиране на деца през 2018 г. не се различават от тези, които съществуват през 2017 г. Шофьорите, които носят деца, трябва да се ръководят от правилата на пътния трафик и собствения си опит при избора на детска седалка за кола. Към днешна дата в продажба има много различни видове такива устройства. Те се избират според възрастта, теглото и височината на детето.
За да сте сигурни, че седалката за кола е най-ефективна от гледна точка на безопасността, тя трябва да бъде избрана точно в съответствие с препоръките на производителя. Купуването на фотьойл „за растеж“ е съмнителна полза, тъй като несъответствието с физическите параметри увеличава риска от нараняване по време на произшествие.
Важно е да се:
при закупуване на детска седалка кола трябва да е наясно, че се изисква наличие на Y-образни ремъци или колани с прикачени файлове по пет точки за превоз на деца до 3 години;
качеството на задържащите колани трябва да отговаря на стандартите по отношение на здравина и ергономичност;
В допълнение, че столът трябва да съответства на параметрите на детето, той трябва да е съобразен с характеристиките на интериора на автомобила;
Столът трябва да бъде лесно изваден, за да служи като средство за пренасяне на деца (това изискване се диктува от практическата работа).
Детските седалки за автомобили трябва да бъдат сертифицирани, както е видно от марката на производителя или фирмата, продаваща това устройство.
Разбира се, детето ще порасне и собственикът на колата ще трябва да купи други детски седалки за кола. Този процес не трябва да се възприема като неразумни парични разходи.
Безопасността на детето при пътуване е най-важното условие за доверието както на водача, така и на неговия малък пътник. Според международната статистика седалките на автомобили със 71% ще спасят детето до 1 година от смъртоносното произшествие. За децата на възраст под 4 години този показател е 50%. Трябва да мислите за това, когато в колата си има млад пътник.
Характеристики
КЛАСИФИКАЦИЯ: ДЕТСКИ СТОЛЧЕТА ЗА КОЛА
Към днешна дата специалните автомобилни устройства за транспортиране на деца се класифицират в пет групи:
Група О – за деца под 1 година и с тегло до 10 кг. Това са специални люлки, в които се намират деца, които не могат да седят сами. Люлката се поставя срещу движението на колата и се закрепва с предпазни колани. Дизайнът на люлката осигурява укрепваща табла за защита от наранявания;
Група 0+ – за деца под 1,5 години и тегло до 13 кг. Това са преносими столове, които се използват както за транспортиране на деца, така и извън колата;
Група 2 за деца на възраст 3-7 години и с тегло 15-25 кг. Столче за кола със задържащи ремъци. Монтиран в посока към колата;
Група 3 за деца от 6 до 12 години и тегло 22-36 кг.
В допълнение към по-горе, в продажба са, така наречените, столове-трансформатори. Този тип фотьойл е универсален за различни възрастови и тегловни групи. Структурната характеристика на такива седалки за автомобили при промяната на параметрите на самия дизайн в съответствие с растежа на детето. Потребителски отзиви за тези или други групи автомобилни седалки могат да бъдат намерени на специални интернет ресурси, от производствени компании или специализирани търговски центрове.