Пътна помощ

0899 799 999 | 0999 99 99 44

Поддръжка на акумулатора

поддръжка на акумулатора

Поддръжка на акумулатора

Целта на акумулатора в автомобила е известна на всеки ентусиаст, независимо дали той е начинаещ или опитен. Основната функция на акумулатора е първоначалното стартиране на двигателя. Поддръжка на акумулатора. Може да го използвате и при аварийни ситуации, когато генераторът не произвежда достатъчно ток. Подаването на стартов ток от друг автомобил, не е най-добрият съвет който може да получите. Това често води до неизправности в компютъра или в най-лошия случай до пълно изгаряне на бордовия компютър. Засега все още не е измислена система, която да предпазва автомобилния компютър от изгаряне. Подходящата батерия трябва да отговаря на следните параметри. Дължината, ширината и височината на акумулатора трябва да съответстват точно на вашето място в автомобила. Капацитет. Избирайки акумулатор с грешен капацитет, подлагате го на бързо износване и ще трябва да го смените в най-скоро време. Тъй като акумулаторната батерия не отговаря на параметрите на вашия автомобил.

Структура и поддръжка на акумулатора

Нека разгледаме по-подробно какво представлява акумулаторът отвътре. Акумулаторната батерия е разделена на шест отделни секции, всяка секция генерира 2,1 волта. Всяка секция съдържа по две оловни плочи, една отрицателна, другата положителна. Принципът на акумулаторната батерия е много проста, едната плоча е положителна, тя е покрита с оловен диоксид. Втората плоча е отрицателна. Електролитът се разрежда с воден разтвор на сярна киселина. Положителен електрод, в оловно-киселинната батерия, положително заредената плоча се състои от оловен оксид, който е потопен в електролит. Положителния полюс се състои от оловна сплав и се използва за задържане на активния материал и като колектор на ток. Отрицателния полюс се състои от чисто олово, който също е потопен в електролит и служи за същата цел. Електролитът е смес от сярна киселина и дестилирана вода. Този електролит може да бъде в течна форма, или под формата на гел.

От какво се състои стандартната стартерна акумулаторна батерия

Стандартната стартерна акумулаторна батерия се състои от 6 свързани клетки в серия. Всяка с номинално напрежение от 2 V, което прави точно 12,72 V, когато батерията е напълно заредена. Капацитетът и възможността за студен старт на батерията са резултат от броя на плочите в клетка. За измерване на плътността се използва специален инструмент който се нарича хидрометър. Зарядът на акумулатора може да се прецени по плътността на електролита, така че 0,01 g / cm3 е някъде около 6% от заряда на акумулатора. Първоначалната нормална плътност е 1,25 до 1,27 g / cm3. Когато плътността през зимата достигне до 1,20 g / cm3, електролитът ще замръзне при около -20 ° С. По този начин може да се направи заключение, че често не е необходимо да се проверява плътността. Тъй като това значително влияе на работата на акумулаторната батерия. Единственото нещо което може да направите, е да сменяте акумулаторната батерия на всеки 5 години.

Зареждане и поддръжка на акумулатора

Как се зарежда акумулаторната батерия. Когато акумулатора е изтощен и колата не може да запали, само тогава трябва да зареждате акумулатора. Зареждането на акумулатора може да се осъществи по два начина. Първият начин е, когато генератора на автомобила зарежда акумулатора. И вторият начин е зареждане на акумулатора със зарядно устройство. Необходимо е да знаете че ако пътувате на кратки разстояния, генератора не позволяват достатъчно зареждане на акумулатора. Тоталното зареждане на акумулатора, може да се осъществи само да дълги разстояния и най-вече зареждане с токоизправител. Не зареждайте акумулатора на автомобила със зарядно устройство, когато двигателя на автомобила работи. Не пускайте зарядното устройство на максимално зареждане, тъй като това със сигурност ще намали живота на акумулатора. Средното зареждане на акумулатора е около осем часа.

Препоръки за зареждане и поддръжка на акумулатора

Препоръчителното въртене на стартера е от порядъка на 10 – 15 секунди. Продължителното въртене на стартера, води до унищожаване на клетките на акумулатора. Ако автомобила не иска да запали, изчакайте 2-3 минути и чак тогава завъртете стартера отново. Електрическите уреди в автомобила трябва да бъдат изключени, за да стартирате двигателя. Винаги натискайте педала на съединителя, за да намалите натоварването на акумулатора. Честотата на зареждане на акумулатора зависи от сезона, през зимата е необходимо да се зарежда на всеки 2 месеца. През лятото може да зареждате акумулатора на всеки 4 месеца. Когато купувате нов акумулатор, винаги спазвайте препоръките на производителя. Това ще помогне да поддържате ефективността на вашия акумулатор. Студената зима е истински тест за всички системи и компоненти на автомобила, включително и за акумулатора. Ако не спазвате основните правила за съхранение, тогава може да имате големи неприятности.

Избор на магазин за акумулатори

Изборът на магазин за акумулатори е също от голямо значение. За да спестите време и нерви, не купувайте акумулатори от пазарите. Можете да се сблъскате с фалшификати и връщането на този продукт ще бъде проблематично. Интернет магазините също не заместват оценката на качеството на лицевия поглед. При закупуване на акумулаторна батерия, бъдете много внимателни. Първо проучете пазара и фирмите които предлагат продажба на акумулатори. Сравнете цените на всички акумулатори и чак тогава, поръчайте своя акумулатор. Винаги проверявайте качеството на покупката и нейната документация, акумулаторите VARTA са едни от най-качествените. Разграничаването на фалшификат от оригинала може да бъде и на външни основания. Специализираните магазини за авто части ви дават широк избор, гаранция за качество и фактура за продажба. Уверете се че гаранцията на продавача е попълнена правилно. В случай на проблеми се свържете с отдела за „Защита на потребителите“.

Почистване и поддръжка на акумулатора

Винаги почиствайте полюсите на акумулатора, полюсите трябва да бъдат чисти и намазани с грес, за да няма окисляване. Когато проверявате състоянието на акумулатора, използвайте ръкавици и не позволявайте на киселината да попада върху кожата. Съставът на електролита съдържа сярна киселина. Проверете нивото на напрежението и презаредете. За да поддържате акумулатора в добро състояние, е необходимо периодично да го зареждате до ниво, препоръчано от производителя. Всичко от което се нуждаете за тази работа, е вашето зарядно устройство. Ако не планирате да управлявате автомобила за дълъг период от време, е необходимо да се пристъпи към съхранение на акумулатора. Най-важното е веднага да изключите един от полюсите, за да избегнете изтичане на тока. Ако автомобилът ви е паркиран на улицата, по-добре е да свалите акумулатора и да го закарате на топло място. Ако следвате нашите препоръки и инструкции, вашите акумулатори ще издържат дълго време.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.