проверка на автомобила

Проверка на автомобила

Както знаете, всеки полицейски служител на КАТ, който спира автомобила, първо иска документите за проверка. Това са талона за годишен технически преглед и гражданската отговорност на автомобила. Така че ако пътуване до морето и преминавате през контролно-пропускателния пункт, може да бъдете спрени от пътната полиция. Ако имате повече от пет такива спирания за един ден, това може да ви подразни. Освен това, може да се окаже че вашето превозно средство се издирва, в този случай полицията е длъжна да назове причината за вашето спиране. Закона за движение казва че, полицията има право да спре автомобила за проверка, независимо каква е причината. Причините за проверка на автомобила може да бъдат много. Например, ако не работят светлините на автомобила и автомобилът е в мръсно състояние, при евентуални нарушения по пътя. Друга често срещана причина за проверка на автомобила е, провеждането на специална акция за наркотици или оръжие.

Проверка на автомобила от служителите на КАТ и транспортиране на автомобила до наказателен паркинг

Съгласно закона, служителите на КАТ, може да спрат превозното средство в присъствието на очевидни нарушения на правилата за движение. Служителите на КАТ, може да спре автомобила за проверка във случай че автомобилът се издирва. Въпреки това, според закона на Република България, полицаят трябва да обясни причината за вашето спиране. Ако той не формулира ясно характера на престъплението и причината за спиране. Всеки водач има право да се оплаче от служителите на реда, на съответните власти. Много често след като шофьора е обвинен, че е в алкохолна интоксикация, полицейския служител взема алкохолна проба от водача на автомобила. Повечето шофьори не знаят, че такова искане от полицейския служител, не може да бъде отказано. Съгласно закона, дори ако водачът е наистина пиян, автомобилът му се транспортира от службите на полицията с пътна помощ паяк. Автомобилът се транспортира до наказателния паркинг на полицията, до изясняването на конкретния случай.

Какво трябва да знаете за проверка на автомобила от органите на реда

При спирането на автомобила, за проверка на документите, полицейските служители незабавно питат: Пихте ли? Духайте на дрегера. Следва да се отбележи, че водачът на автомобила, не е длъжен да духа на дрегера, тъй като законът не предвижда това. Според закона, преди да се предприемат каквото и да е действия по отношение на водача. Полицаят трябва да подложи шофьора в присъствието на най-малко двама свидетели, на алкохолна проба в най-близката болница. След като се вземе алкохолна проба от водача, резултатите незабавно се отбелязват в протокола, който описва признаците на интоксикация. Когато резултатите са по-малки от 0,5 промила алкохол, полицаят го записва в протокола и освобождава водача. Ако устройството показва повече от 0,5 промила алкохол, полицая пита водача дали е съгласен с този резултат. Ако водачът е съгласен с показанията на дрегера, му се съставя акт за нарушение и се изпраща до съда.

Резултатите от дихателния апарат

Ако водачът оспори резултатите от дихателния апарат, в протокола не се записва нищо. А нарушителят се транспортира до лечебното заведение с полицейския автомобил. Интересен факт, ако лекарят докаже че извършителят е пиян. Водачът се освобождава и протоколът се изпраща до съда, където ще се реши съдбата на водача. Междувременно се съставя акт и се отнема шофьорската книжка и талона на водача, докато съда се произнесе по наказателното дело. Ако контролните органи ви спрат за проверка на автомобила, желателно е да окажете пълно съдействие на полицията. Какво е написано във законодателството в такива ситуации. Контролните органи на КАТ имат право да проверяват автомобилите и да забранят движението в определени случаи. На шофьорите се забранява да управляват автомобила. Ако автомобилът има повреден кормилен механизъм или спирачки. Във случай на повреда на фаровете и габаритните светлини. Ако чистачките на автомобила не работят.

Неизправности по външния вид на автомобила

Полицаят може да открие неизправности в превозното средство по външния вид. Ако предното стъкло е видимо пукнато, автомобилът няма огледала, фаровете на автомобила не са регулирани. Ако ауспуховата система на автомобила е повредена и издава прекалено много шум. Ако от ауспуха на автомобила излиза прекалено много черен дим и замърсява околната среда. Ако гумите на автомобила нямат необходимия грайфер, или протектора на гумите е износен прекалено много. Боята на автомобила е хванала корозия в последствие на застаряване. Или вратите на автомобила са изгнили прекалено много и в резултат на това са се образували големи дупки. Ако автомобилът има видими щети по купето, в резултат от пътно транспортно произшествие. В такива случаи, служителите на реда спират автомобила от движение и съставят акт на нарушителя. В такива случаи, полицаят е длъжен да предостави доказателствата, получени с помощта на сертифицирано оборудване.

Шофиране с временни регистрационни номера

Временните червени номера се използват от собствениците на автомобили, които са решили да продадат автомобила. Или на собствениците на автомобили, които току-що са закупили нов автомобил или втора употреба. Валидността на временните регистрационни номера важи до два месеца. Ако превишите времето за използване на временните номера, след проверка на автомобила от контролните органи. Автомобилът се спира от движение и се транспортира до паркинг, до произнасяне на решението на контролните органи на КАТ. Законодателството не предвижда глоба за „шофиране с транзитни номера“. Съгласно закона собственикът на автомобила, носи отговорност за управление на нерегистрирано превозно средство. И в знак на това му се съставя акт за нарушение. Всеки шофьор трябва да знае, че той има право да удължи срока за регистрация на превозното средство. Ако има документи, които потвърждават че автомобилът не може да се регистрира по основателни причини.

Проверка на автомобила и спиране с превишена скорост

Има случаи, при които служителите на КАТ спират автомобила за превишена скорост, въпреки че шофьорът не е превишил ограничението на скоростта. Струва си да се отбележи, че полицейските служители, без причина да обвиняват шофьора за превишена скорост. Но както показват многобройни експерименти и тестове, радарите може да допуснат технически грешки. Възможно е възникването на техническа грешка, ако друг автомобил ви изпреварва. Също така ако пътувате през нощта и камерата заснема двата автомобила едновременно. Какво трябва да направите при такива случаи? Ако сте сигурни, че камерата е снимала два автомобила. Трябва да информирате началника на КАТ и да го уведомите да се направи експертиза. В закона се посочва, че лице, носещо административна отговорност, има право на правна помощ. След няколко дни можете да се свържете с началника на КАТ и да обясните ситуацията. След което можете да обжалвате акта и да поискате неговата отмяна.