продажбите на автомобили паднаха

Продажбите на автомобили в Русия паднаха през октомври.

Според Асоциацията на европейския бизнес през октомври тази година търговците на автомобили в Русия са продали 152 057 нови леки автомобили и търговски превозни средства от клас LCV. Продажбите на автомобили паднаха. Има и тъжна статистика – продажбите на автомобили от този клас от началото на годината до октомври вече са спаднали с 2,4 %. В сравнение със същия период на миналата година, продадени са 1,423 449 нови автомобила. Според председателя на Комитета за автомобилни производители на AEB подобна статистика показва бавна, но дълготрайна динамика на спада в продажбите на автомобили. Цифрите показват отрицателна тенденция спрямо предходните две години, когато има увеличение на продажбите на автомобили. Засега председателя на Комитета за автомобилни не вижда как ситуацията може да се подобри. Засега автомобилите на AvtoVAZ все още са лидери по продажби на руския пазар. През октомври са продадени 30 237 автомобила на марката Lada. Което е намаление с 6 % в сравнение с 2018 година.

Продажба на автомобили в Русия

На второ място е марката Kia с 20 141 автомобила, спад с 4 %, на трето място е марката Hyundai с 15 827 коли, спад с 0 %, следвана от марки като. Renault 13 670 автомобила, увеличение с 12 % и Volkswagen 9253 коли, спад от 7 %. Най-популярните автомобили през последните месеци са Lada Granta 11 712 продадени коли. Автомобили Kia Rio 8724 продадени автомобила, заемат второ място през октомври. Автомобилите Lada Vesta паднаха на трето място с 8296 продадени коли. Следват такива марки като: Hyundai Creta с 6806 продадени коли и Volkswagen Polo с 4702 продадени автомобила. През септември 2019 година, продажбите на автомобили в Русия паднаха с 0,2 %, през август продажбите намаляха с 1,3 %. През юли автомобилите бяха продадени по-малко с 2,4 %, през юни автомобилите бяха продадени с 3,3 % по-малко, а през май с 6,7 %.

Продажбите на автомобили паднаха

Експертите на автомобилния пазар казаха, че реалният спад на продажбите през май е много по-голям, или по-скоро – 18 %. Експертите казват, че търговците на автомобили отчитат трудни доклади до производителите на автомобили. За да разпределят ниските нива на продажбите през цялата година, за да не губят премиум бонуси от тях. В началото на октомври тази година AEB заяви, че прави приблизителна прогноза за продажбите на автомобили през 2019 година. Според техните предположения, търговците на автомобили могат да продадат 1,76 милиона автомобила, което е с 2 % по-малко в сравнение с миналата година. Затова продажбите на автомобили паднаха и сега се очаква това да се вдигне с течение на времето.