пътни произшествия

Пътни произшествия

Общият брой на загиналите хора при пътнотранспортни произшествия в България през 2018 година наброяват 1180 души. Това са 7 % повече в сравнение с 2017 година. Въпреки всички кампании за повишаване на безопасността, извършвани от органите на КАТ, все още е драма. Пътни произшествия. Независимо дали сте се натъкнали на подобно събитие по пътя или не, знаете ли как да действате правилно при авария ? Не забравяйте, че двустранния протокол при пътно транспортно произшествие трябва да бъде максимално попълнен, ако има инцидент. Ако сте сред първите, които са стигнали до местопроизшествието, е много важно къде ще спрете или къде ще паркирате вашият автомобил. Не забравяйте да изключите двигателя, включете аварийните светлини и поставете светло отразяваща жилетка. Преди да напуснете автомобила, поставете триъгълници, така че другите шофьори да могат да осъзнаят какво се е случило. За да може да се предотврати по-нататъшни пътно транспортни произшествия.

Какво трябва да направите при пътни произшествия

Приближете се до повредените автомобили, за да проверите състоянието на хората или жертвите. В никакъв случай не трябва да премествате ранените, освен ако има опасност от пожар. Или да премахнете каската, когато става дума за мотоциклетисти, както и да им се предлага вода, храна или лекарства. Най-добре е да останете до тях, за да предадете спокойствие, ако ударът е бил твърде сериозен. Веднага потърсете службите за спешна помощ на телефон 112, предоставете цялата необходима информация. Къде е мястото на авто произшествието, броя на хората и тежестта на нараняванията, колко коли са участвали. Каква е ситуацията в момента и така нататък. Докато пристига специализираният екип на бърза помощ, можем да помогнем на жертвите, като останем до тях. Най-важното нещо е ранените да останат в съзнание през цялото време. Ако ранените имат увреждания, които кървят обилно, препоръчително е да се постави натиск върху раната с чиста кърпа.

Какво трябва да направите при пътни произшествия

Ако пострадалото лице е претърпяло изгаряния, е важно да не се свалят дрехите му, а просто да се успокоят засегнатите рани със студена вода. Също така, можем да увием ранените с одеяло или някаква друга дреха, за да не загубят топлината на тялото. Проверете дишането и пулса на пострадалите хора, това е от ключово значение. Затова, ако пострадалият е в съзнание и не диша, можем да приложим на практика изкуствено дишане. Пулсът може да бъде измерен чрез поставяне на показалеца, върху шията или китката. За предпочитане е пострадалите да не ходят от едно място на друго, за да останат спокойни в удобна позиция, докато не пристигне бърза помощ. Ето защо винаги е препоръчително да знаете някои насоки за това как да действате при злополука. За да предотвратите този тип ситуация, винаги трябва да карате с най-голяма предпазливост. Също така трябва да имате автомобилна застраховка, която предлага гаранциите, от които се нуждаете през цялото време.