Пътна помощ

0899 79 99 99

Смяна на маслото

Смяна на маслото.

Една от най-важните процедури, които трябва да се извършват редовно, за да запазите автомобила си в отлична форма. Това е смяна на маслото и филтъра. Маслото в автомобила работи по същия начин като кръвта в тялото ни. Поради циркулацията в двигателя, цялата система работи тихо и ефикасно. Честата смяна на масло и филтър е гаранция за дълъг живот и непрекъсната работа на вашия автомобил. Когато дойде време за смяна на маслото на двигателя, имате две възможности. Или да отидете в автосервиз, или да си го смените сами. Механика и други специалисти по поддръжка и ремонт на автомобили, ще се справят със задълженията си блестящо. Но смяната на маслото на двигателя е доста просто и евтино. Препоръчителният интервал между смяната на маслото е посочен в ръководството за експлоатация на вашия автомобил. Ако нямате нужните условия, за смяна на маслото на вашият автомобил, не се притеснявайте. Веднага закарайте вашия лек автомобил във специализиран автосервиз.

Двигателя на автомобила гори масло

Как да разберем дали двигателя на автомобила гори масло. Преди да тръгнете да управлявате автомобила, първо проверете нивото на маслото. Нивото на маслото в двигателя се проверява, посредством пръчката за масло. Инициалите които са изписани на пръчката са долна граница – минимум. И горна граница на пръчката – максимум. Двигателното масло не трябва да надвишава горната граница и не трябва да пада под долната граница. Ако нивото на маслото падне под минимума на пръчката, може да възникнат неприятни последици. Които са свързани с високи разходи за ремонт на двигателя. Ако вашият автомобил гори масло, причината за това може да бъдат сегментите на двигателя или турбокомпресора на вашия автомобил. Затова, ние ви препоръчваме да закарате вашият автомобил в автосервиз за ремонт на автомобили и диагностика на турбокомпресори.

Поддръжка на автомобила и смяна на маслото

Преди да продължите със задачата, уверете се, че разполагате с цялото необходимо оборудване и материали. Ето какво ви трябва. Вискозитет на маслото в двигателя в достатъчен обем. Използвайте ръководството на автомобила за избор на масло за двигателя, за да разберете точно от какво масло се нуждаете. Не забравяйте да проверите ръководството за експлоатация на вашия автомобил. Където са посочени спецификациите, препоръчани от производителя, степен на вискозитет и необходимото количество масло. Ако все още използвате минерални продукти, помислете за преминаване към синтетично моторно масло, за да увеличите ефективността на вашия двигател използвайте, висококачествен маслен филтър. Гаечен ключ, ключ за маслени филтри и фуния. Преди да изцедите маслото, стартирайте автомобила и оставете двигателя да работи за 1-2 минути. Така че маслото да се затопли, така ще бъде по-лесно да се източи от двигателя.

Източете старото моторно масло

Необходимо е да се извърши подмяна на място, подходящо за тази цел e вашия гараж. Много е важно автомобилът да бъде на равна повърхност. Влезте под автомобила и намерете картера и пробката за източване. Ако има малко място под автомобила, може да се наложи да го вдигнете на крик. Не забравяйте: никога не влизайте под автомобила, когато е поставен на крик. След като намерите пробката за източване, разхлабете я с гаечния ключ и го завъртете обратно на часовниковата стрелка. След това, внимателно извадете пробката и оставете маслото да изтече. Внимание! Моторното масло може да е горещо. Когато маслото изтече, струята се превръща в отделни капки, поставете пробката на място с ръка и след това я затегнете с ключ. Вие се справихте чудесно със задачата, сега е необходимо да почистите след вас. Налейте старото масло в друг подходящ съд, и поставете стария филтър в найлонова торбичка.

Къде да изхвърлим старото масло

Най-добрият начин да се отървете от старото масло е да го продадете в някой автосервиз. Запишете датата на смяна на маслото и пробега, за да знаете кога е следващия път. Не забравяйте да сменяте маслото на двигателя редовно. Много автосервизи във страната, се отопляват на отоплителни печки за масло. Цената на старото моторно масло, варира между 50 стотинки и 1 лев. Можете да съберете старото моторно масло от няколко смени на маслото от двигателя и тогава да го продадете на някой автосервиз. Някои бензиностанции и автосервизи във страната, приемат стари филтри за масло и моторно масло безплатно. Повече полезна информация за обслужване на вашият личен автомобил в Автосервиз. И информация, как самостоятелно да смените маслото на вашия автомобил. И за редовна смяна на маслото на двигателя в автосервиз, може да намерите в нашия специализиран автосервиз.