Специализирани автомобили

Транспортните фирми, извършващи транспорт на определени видове стоки, използват за тази цел специализирани автомобили.

Доставката на суровини и компоненти, енергоносители за производство и крайни продукти на потребителя, това са проблемите, които логистиката трябва да реши. Неразделна част от логистичните и транспортните системи са автомобилните товарни превози. Като оставим настрана организационните въпроси, ще се съсредоточим върху това какъв вид моторни превози могат да бъдат използвани.
Транспортните фирми, извършващи транспорт на определени видове стоки, използват за тази цел специализирани автомобили.

В зависимост от вида и размера на стоките се използват автомобили с различни видове тела. При камиони основният тип корпус се счита за бордова платформа. Днес най-търсени са бордовите полуремаркета. Тяхното удобство е, че те могат да бъдат натоварени със стоки от различен тип, а товароносимостта на такова полу-полуремарке може да достигне двадесет тона.

При необходимост полуремарке лесно се превръща в бордова платформа. Автомобили с ниски товарачи се използват за транспортиране на обемисти стоки. Те нямат, за разлика от бордовите платформи, ограничителни страни. Те също така помагат за транспортиране на извънгабаритни товари , като например промишлени машини, преработвателни предприятия или архитектурни паметници.

Основата на различни панелни транспортьори, дървени камиони или автомобилни превозвачи, с други думи, тесни специализирани камиони, е отворена платформа. Тези автомобили се използват в местата за незабавна работа. За градски условия най-приложими са ванове и самосвали от различни видове. Най-често срещаният тип специализирани автомобили с отворена платформа е самосвал. Те се използват за превоз на насипни товари.

Товарите, които не могат да бъдат транспортирани в автомобили с отворено тяло, се транспортират в затворени метални тела – микробуси. Фургоните са широко използвани, когато е необходимо да се транспортират частични стоки или отделни опаковки. Има такива видове микробуси като изотермични и промишлени стоки.

Ако е необходимо, превоз на стоки с запазване на определени температури се използва специален вид специализирани превозни средства – хладилници. Специални танкери се използват за транспортиране на течности и газ.
Специализираните автомобили са представени в продуктови линии на местни и чуждестранни производители. Специализирани автомобили

Специализирани автомобили

Специализирани автомобили

Специализирани автомобили

Специализирани автомобили