спиране от движение

Спиране на автомобила от движение

Един от най-неприятните ситуации, които може да се случат на всеки шофьор, това е спирането на автомобила от движение. Когато забележите или чуете полицейска кола, линейка или пожарна която идва към вас. Единственото нещо което трябва да направите е да отбиете в дясно и да направите път на автомобила със специален режим на действие. Всъщност някои шофьори може и да не спрат на подадения сигнал и не направят път и да помогнат на службите за спешна помощ в тази ситуация. Но затова може да получат акт за нарушение, дори спиране от движение. Законът в Република България гласи, че винаги трябва да правите път на линейки, пожарни автомобили. Полицейски автомобили и други аварийни автомобили, които използващи сини и червени светлини и сирени. За да избегнете налагането на глоби или актове. Просто отбийте в дясно и изчакайте автомобила със специален режим на действие да премине. В противен случай може да получите голяма глоба.

Какво забранява закона за движение

Закона за движение по пътищата забранява използването на мобилен телефон по време на пътуване. Управление на автомобила по време на движение на аварийни светлини. Можете да включите аварийните светлини, само на определените места посочени от закона. Това показва на другите участници в движението, да са наясно че или сте закъсали или предприемате някаква маневра. Другото нещо което забранява закона е изхвърлянето на различни предмети или отпадъци през прозореца. За това може да ви бъде наложена глоба, в зависимост от вашето местоположение. Забранява се движението на автомобили и камиони които имат сняг на покрива. Снега може да падне от покрива на автомобила и да причини злополука на другите автомобили или случайни минувачи. Забранява се преминаването на водачите на автомобили на червен светофар. За това може да получите акт от контролните органи и отнемане на контролни точки. Ако водача има минали нарушения, може да спрат автомобила от движение.

В кои случаи може да получите спиране от движение

Забранява се на водачите на автомобили, да превишават скоростта, където има поставени ограничителни знаци. Също така се забранява на водачите на автомобили, да използват звуков сигнал на автомобила, пред болнични заведения или безпричинно. Контролните органи може да спрат автомобила ви от движение при следните обстоятелства. Ако автомобилът ви е технически неизправен, нямате задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Ако автомобилът ви няма шумозаглушител или ауспуховата система е повредена тотално. Ако автомобилът ви няма катализатор, ауспуха пуши прекалено много и изхвърля вредни емисии. Ако сте предоставили автомобила на човек който няма шофьорска книжка. Ако автомобилът ви няма периодичен технически преглед, или пък нямате платени годишни данъци на автомобила. Ако управлявате автомобил на който стъклата са затъмнени повече от тридесет процента. Също така ако автомобилът ви има сериозни проблеми със спирачната система.

Какви са правата ми ако органите на реда спрат автомобила от движение

Няма нищо, което да ви притеснява, ако сте спрян от пътната полиция, но има някои права, които трябва да знаете като пътник,

2. Ако сте спрян от пътна полиция, обикновено първото нещо е, че трябва да спрете вашето превозно средство и да представите документите, изисквани от офицера. Не забравяйте, че сте длъжни само да покажете шофьорската книжка на полицията. Това е напълно ваш избор, ако искате да предадете документите или не. Раздел 130 от Закона за моторните превозни средства категорично гласи, че водачът на моторно превозно средство на всяко публично място, при поискване от полицейски служител с униформа, представя свидетелството си за проверка. Както виждате, законът само казва: „произвеждайте“ и не предайте.

3. Трябва да избягвате спор с полицията и да си сътрудничите. В случай, че сте направили някаква грешка, просто я обяснете на полицията и те дори биха могли да ви пуснат.

4. Може да ви бъдат наказани за скачане на червена светлина, неправилно и прекалено затварящо паркиране, шофиране без шлем, превишаване на скоростта, пушене в превозното средство, без показване на регистрационен номер, управление без лиценз, без регистрация, валидна застраховка или валидно замърсяване под контрол са всички престъпления по Закона за моторните превозни средства.

5. Никога не се поддавайте на незаконни искания на полицията. Не се опитвайте да подкупите пътната полиция. Запишете номера на ключалката и името му. В случай, че не носи катарамата си, помолете го за лична карта. Ако откаже да ви даде лична карта, можете да откажете да му дадете документи.

6. Ако полицейският служител е офицер от ранг под-инспектор или по-горе, можете да уредите нарушението, като платите глобата.

7. Ако управлявате без разрешение или разрешение, полицията може да задържи вашето превозно средство. Полицията може също да задържи автомобила ви, ако не е регистрирана.

8. Без валидна разписка пътната полиция не може да отнеме шофьорската книжка. Вашето шофьорско свидетелство може да бъде конфискувано, ако прескочите червената светлина, претоварите, шофирането в пияно състояние и използването на мобилния телефон по време на шофиране.

9. Пътната полиция не може да тегли колата ви, докато седите в нея. Трябва да освободите автомобила си, преди да можете да теглите колата си.

10. Ако сте задържани от пътната полиция за престъплението, тогава трябва да бъдете съдени пред магистрата в рамките на 24 часа, за процеса .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.