спиране от движение

Спиране на автомобила от движение

Един от най-неприятните ситуации, които може да се случат на всеки шофьор, това е спирането на автомобила от движение. Когато забележите или чуете полицейска кола, линейка или пожарна която идва към вас. Единственото нещо което трябва да направите е да отбиете в дясно и да направите път на автомобила който е със специален режим на действие. Всъщност някои шофьори може и да не спрат на подадения сигнал и да не направят път и да помогнат на службите за спешна помощ в тази ситуация. Но затова може да получат акт за нарушение, понякога и спиране от движение. Законът в Република България гласи, че винаги трябва да правите път на линейки, пожарни автомобили. Полицейски автомобили и други аварийни автомобили, които използват сини и червени светлини. За да избегнете налагането на глоби или актове. Просто отбийте в дясно и изчакайте автомобила със специален режим на действие да премине. В противен случай може да получите голяма глоба.

Какво забранява закона за движение

Закона за движение по пътищата забранява използването на мобилен телефон по време на пътуване. Управление на автомобила по време на движение на аварийни светлини. Можете да включите аварийните светлини, само на определените места посочени от закона. Това показва на другите участници в движението, да са наясно че или сте закъсали или предприемате някаква маневра. Другото нещо което забранява закона е изхвърлянето на различни предмети или отпадъци през прозореца. За това може да ви бъде наложена глоба, в зависимост от вашето местоположение. Забранява се движението на автомобили и камиони които имат сняг на покрива. Снега може да падне от покрива на автомобила и да причини злополука на другите автомобили или на случайните минувачи. Забранява се преминаването на водачите на автомобили на червен светофар. За това може да получите акт от контролните органи и отнемане на контролни точки. Ако водача има минали нарушения, може да получите знак за спиране от движение.

В кои случаи може да получите спиране от движение

Забранява се на водачите на автомобили, да превишават скоростта, където има поставени ограничителни знаци. Също така се забранява на водачите на автомобили, да използват звуков сигнал на автомобила, пред болнични заведения или безпричинно. Контролните органи може да спрат автомобила ви от движение при следните обстоятелства. Ако автомобилът ви е технически неизправен, нямате задължителна застраховка “Гражданска отговорност”. Ако автомобилът ви няма шумозаглушител или ауспуховата система е повредена тотално. Ако автомобилът ви няма катализатор, ауспуха пуши прекалено много и изхвърля вредни емисии. Ако сте предоставили автомобила на човек който няма шофьорска книжка. Ако автомобилът ви няма годишен технически преглед, или пък нямате платени годишни данъци на автомобила. Ако управлявате автомобил на който стъклата са затъмнени повече от тридесет процента. Също така ако автомобилът ви има сериозни проблеми със спирачната система.

Какви са правата ми ако органите на реда спрат автомобила от движение

Спиране от движение. Няма нищо, което да ви притеснява, ако сте спрян от пътната полиция. Но има някои права, които трябва да знаете като водач на моторно превозно средство. Ако сте спрян от пътна полиция, първото нещо което трябва да направите е, да спрете превозното средство и да представите документите на офицера. Не забравяйте, че сте длъжни само да покажете шофьорската книжка на полицията. Това е напълно ваш избор, искате ли да дадете документите или не искате. Закона за моторните превозни средства категорично гласи. Че водач на моторно превозно средство, трябва да представя свидетелството за право управление за проверка на полицейския служител. Препоръчваме ви да избягвате спорове с полицията и да им сътрудничите. Във случай, че сте допуснали грешка, просто обяснете на полицията че сте сгрешили и тогава те дори биха могли да ви пуснат.

Какви наказания може да получите

Може да ви бъдат наложени наказания за преминаване на червен светофар, неправилно паркиране, шофиране без каска. Спиране от движение. Превишаване на скоростта, пушене и изхвърляне на фасовете на обществени места, управление на автомобила без регистрационен номер. Управление на автомобила без шофьорска книжка, управление на автомобила без регистрация, управление на автомобила без валидна застраховка. Управление на моторното превозно средство, което замърсява околната среда. При такива обстоятелства, полицията може да ви състави акт за нарушение, в особено големи размери и отнемане на контролни точки от талона. Ако мислите че не сте извършили нарушение, Вие можете в 14 дневен срок да обжалвате акта, пред началника на полицията. Като напишете възражение и докажете чрез свидетели, че не сте виновни в случая. Органите на реда може да ви подведат под отговорност за всички престъпления по Закона за движение по пътищата.

Какво не трябва да правите ако органите на реда ви спрат за проверка

Никога не се поддавайте на незаконни искания от страна на полицията. Не се опитвайте да подкупите пътната полиция. Запишете номера на полицейския автомобил и името на полицая. В случай, че полицая не носи полицейската карта върху униформата си, помолете го да ви представи лична карта. Ако полицая откаже да ви покаже личната си карта, можете да откажете да му предадете свидетелството си за управление и документите на автомобила. Ако управлявате автомобил без разрешение, полицията може да задържи вашето превозно средство. Също така полицията може да задържи вашия автомобил ако не е регистриран. Вашето свидетелство за управление може да бъде иззето, ако преминете на червен светофар, да претоварите автомобила. Да шофирате в пияно състояние и използвате мобилния си телефон по време на шофиране. Ако сте задържани от пътната полиция за престъпление, съдът може да ви осъди по бързата процедура в рамките на 24 часа.