съвети за дълго пътуване

Съвети за дълго пътуване

Преди да тръгнете на дълго пътуване, трябва да проверите датата за следващата поддръжка на автомобила. Опитайте се да запомните датата и пробега на автомобила, при които сте направили смяната на маслото, филтрите и свещите. Ако искате да си купите автомобил, първо проверете сервизната му книга или паметта на бордовия компютър. Съвети за дълго пътуване. Ако се случи да направите следващата поддръжка на автомобила по време на ваканцията. Гледайте това да стане преди да потеглите на почивка, но в никакъв случай след този период от време. Правилата за движение по пътищата забраняват действието на автомобила, ако не е оборудван с комплекти за първа помощ. Пожарогасителя и предупредителния триъгълник за авария, са най-важните неща които трябва да имате в автомобила. Преди да тръгнете на дълго пътуване, трябва да проверите инструментите от които ще имате нужда. За дребни ремонти, както и наличието на резервни части, като ремъци за алтернатора и предпазители за таблото.

Акумулатор на автомобила и съвети за дълго пътуване

Дори ако познавате отлично маршрута, по който мислите да пътувате, не е излишно да имате картата на всички автомагистрали. Особено трябва да се подчертае фактът, че не винаги е възможно да си закупите карта за автомагистрали от магазин за авточасти. Ако вашият автомобил има акумулатор за поддръжка, която изисква периодична поддръжка, трябва да проверите нивото на електролита в клетките. Ако е необходимо, добавете дестилирана вода, до нивото което е показано от производителя и проверете плътността на електролита. Във зависимост от сезона, акумулаторната батерия, трябва да има определена плътност. След като изпълните всички тези препоръки, препоръчително е да поставите акумулаторната батерия да се зареди през нощта, преди да заминете.

Проверка на маслото и съвети за дълго пътуване

Преди да запалите двигателя на автомобила, винаги трябва да проверявате нивото и качеството на моторното масло. Това става доста лесно, като стартирате двигателя за няколко минути и след проверка на нивото на маслото и неговия състав. Не забравяйте, че в маслото не трябва да има вода! Във случай че маслото се е смесило с водата, се получава смес която наподобява на боза. В този случай е необходимо, да закарате автомобила до автосервиз по ваше желание. Ако планирате пътуване извън страната, препоръчително е да вземете няколко туби с масло от марката която използвате. Резервното масло е задължително, тъй като във високоскоростния режим на повечето двигатели, има повишено потребление на масло. Не забравяйте че в някои чужди държави, може да имате проблеми при закупуването на конкретната марка масло. Или ще трябва да изчакате, докато магазина за авто части, ви достави необходимото количество масло.

Смяна на всички ремъци и съвети за дълго пътуване

Един от основните компоненти на двигателя, подложени на огромни натоварвания са ремъчни предавки. Така че преди да тръгнете на дълъг път, трябва да проверите състоянието на ремъците на автомобила. Във случай, че има износване, напукване или втвърдяване, вследствие на високата работна температура. Трябва да извършите спешна подмяна на износените ремъци. Необходимото условие за правилна работа на ремъчното задвижване е индексът на зацепване. При по-старите модели автомобили, напрежението на ремъка е направено до такова ниво, че максималното му опъване между ролките да не надвишава 15 мм. Съвременните автомобили имат автоматичен механизъм за опъване на ремъка. Ако чуете свирене на ремък при стартиране на двигателя. Трябва да знаете че това може да бъде само от хлабав ремък. Хлабавия ремък, може да доведе до недостатъчно въртеливо движение на водната помпа. Вследствие на което, това може да доведе до прегряване на двигателя.

Документи и ключове на автомобила и съвети за дълго пътуване

Списъкът на автомобилните документи не е толкова обширен. Но задължителното движение на моторни превозни средства е задължително. Какво е включено във списъка с авто документи ? Шофьорска книжка, сертификат за регистрация на автомобил, медицинско свидетелство и застраховка. Това са документите, без които нямате право да управлявате автомобила. Преди да тръгнете на дълго пътуване, препоръчваме ви да направите копия на всички важни документи. Можете да направите копия с помощта на скенер и да ги преведете в цифров вид и ги поставите във флашки. Или да ги изпратите като имейл адрес, във вашата поща. Не забравяйте да вземете със себе си резервния ключ за запалването на автомобила. Също така напълнете резервоара със гориво, за да можете да стигнете до вашата крайна дестинация.

Проверка на спирачната система на автомобила

Изискванията за нагласата на дисковите спирачни накладки са. Че остатъчната дебелина на накладките трябва да бъде най-малко 5 мм, а площта на подложките е опасна за наличие от пукнатини. Трябва да помните, че предните спирачни накладки се износват много по-бързо от задните спирачни накладки. И поради това изискват по-честа смяна на феродовите накладки. Уверете се, че сте проверили състоянието на спирачните накладки на всички колела преди пътуването. Работните повърхности на спирачните дискове, трябва да се почистват редовно от мръсотия, масло или мазнина. Ако по време на шофиране, ви се наложи да спрете много рязко, автомобилът може да се занесе на една страна. Това означава, че спирачната система на автомобила е неправилно настроена и спирачките не държат равномерно. Ремонтът и настройката на спирачната система, изисква намесата на специалист от автосервиз. В последствие на това, резултатите от теста се проверяват на специален стенд.

Съвети за дълго пътуване и проверка на гумите на автомобила

Необходимо е да проверите състоянието на всички гуми на автомобила за пукнатини и наранявания. Наличието на пукнатини и наранявания, може да доведе до неприятни изненади по време на движение. Височината на шарката на протектора, трябва да бъде най-малко 3 милиметра. Гумите с височина на протектора по-малка от 3 милиметра не трябва да се допускат за движение. Необходимо е също така да се провери унифицирането на износването на протектора по цялата обиколка на колелото. Ако износването на протектора е неравномерно и шарката за износване е ясно видима, препоръчваме Ви да се консултирате със специалист. Колкото по-скоро направите това, толкова повече са шансове на гумата да издържи по дълго време. Налягането в гумите трябва да се проверява периодично на всеки 500-700 километра. Ако е необходимо, напомпете всички гуми до препоръчителната стойност която е определена от завода производител. Не забравяйте да проверите и резервната гума.

Проверка на спирачната течност на автомобила

Вашия живот и живота на другите водачи зависи от състоянието на спирачната система на вашия автомобил. С течение на времето спирачната течност губи своите качества. Това се дължи главно на факта, че спирачната течност е хигроскопична. Поради това в процеса на работа, процентът на водата в течността се увеличава. Което при високи натоварвания води до прекомерно отделяне на газ и съответно блокиране на спирачките. Определете съдържанието на вода в спирачната течност, използвайки специалното измервателно устройство за спирачна течност. Ако все още не сте сменили спирачната течност, дори ако автомобилът не е бил използван дълго време, ви препоръчваме да направите това. Необходимо е също така да се контролира нивото на спирачната течност в спирачната система. Ниското ниво на маслото, показва възможност за нарушаване на целостта на спирачната система или прекомерното високо ниво за износване на спирачките. Желателно е ремонтът на спирачната система да бъде извършена във специализиран автосервиз.

Проверка на охладителната течност на автомобила

Нивото на охлаждащата течност и нейното състояние са един от показателите за работата на двигателя. Проверявайте нивото на охлаждащата течност, само при студен двигател! Тъй като водата се разширява при нагряване, индикаторите за нивото на охладителната течност ще бъдат несигурни. В резултат на това, може да не е достатъчно за да се осигури нормална работа на двигателя. Прегледайте основно радиатора, маркучите и скобите по възможност. Ако откриете капки или мазно покритие върху маркучите, това означава че има повреда на това място и може да протече охлаждаща течност. Навременното откриване на повреди и тяхното отстраняване, ще ви спестят по-сериозни ремонти на двигателя. След като проверите нивото на охлаждащата течност, не забравяйте да проверите и неговото количество и качество. Ако в процеса на извършване на диагностични мерки забележите някакви отклонения. Ние препоръчваме да се свържете със специализиран автосервиз за диагностика на автомобили.