Съвети за пътна безопасност

Препоръките относно безопасността по пътищата, които предаваме на децата, когато са още млади, са основа за избягване на евентуални злополуки в бъдеще, независимо дали те водят автомобил или пешеходци, които ходят на улицата. Що се отнася до внушаването на образованието за безопасност на пътя за децата, важно е да се покаже, че не само е важно да се запази собствената им безопасност, но и уважението към другите чрез нашето поведение е и един от най-висшите принципи.

Безопасността на пътя е още една част от гражданското поведение на обществото и следователно, тя изисква също така преподаване и учене да приемат подходящи навици, когато пътуваме по обществени пътища. Съветите за безопасност по пътищата за децата не трябва да се съсредоточават единствено върху ходене ръка за ръка с възрастен, но обхващат и много други аспекти.

Как да научим пътната безопасност на децата?
Както споменахме, едно от основните правила за обучение по безопасност на движението по пътищата е, че децата не могат да ходят по улиците, ако не държат ръцете си с родителите си или с близки до тях. Трябва да им обясним, че този прост жест е направен, за да се избегнат възможни опасности, като например инцидент.
Винаги трябва да прекосявате пътя през зоните, които са му позволени: пешеходни пътеки и светофари. В последния случай е необходимо да се учи, че докато куклата не стане зелена, тя не може да бъде пресечена. Въпреки че понякога бързането ни води да пропуснем това правило, важно е да се избягва този вид поведение, така че малките да не са склонни да го имитират.
Трябва да обясните на децата, че районът, който трябва да мине през град или община, винаги е тротоарът. Във всеки случай е препоръчително да ги накараме да видят, че макар тази стъпка да не съдържа превозни средства, винаги трябва да сте наясно с изходите на гаражите или паркингите.
Добрите формуляри също са част от безопасността по пътищата, така че ако видим някои възрастни хора или лица с увреждания, които имат нужда от помощ, която пресича улицата, например, ние ще предложим нашата помощ. Детето ще осъзнае колко е важно да се даде ръка на другите, дори ако те не са от семейната среда.
Въпреки че ден за ден ни кара да се приемат определени поведения, които се отклоняват от пътната безопасност, когато се движим с кола с деца е от съществено значение , за да се даде един пример: не двойно паркиране, винаги носят предпазен колан, а не да се ядосва, докато шофирате, не обиждайки останалите участници в пътното движение, които не използват мобилния автомобил на волана , спазвайки правилата за движение и ограниченията на скоростта, не хвърляйки предмети през прозореца и т.н.
Ако детето е достатъчно стар, за да пътува с предпазния колан, трябва да го помолим да го носи, за да го види какви опасности има, ако не се използва. Ако обаче детето все още не разполага с необходимата възраст и височина, винаги трябва да го вземем със съответния детски стол, дори ако пътуването е кратко.

За да се влеят тези съвети за безопасност по пътищата за децата, важно е, че и родителите, и цялото общество като цяло са отговорни за тяхното спазване. Накратко, става дума за действия със здрав разум, за да не застрашаваме почтеността си и в същото време да уважаваме другите. Също така, за да осигурите допълнителна защита на вашето пътуване с кола с малките, е от съществено значение да имате автомобилна застраховка, която има най-пълното покритие.