Пътна помощ

0899 799 999 | 0999 99 99 44

Полезни съвети

съвети за шофиране

Съвети за шофиране

Разсейването има много форми и може да отклони фокуса ви от задачата да шофирате. Съвети за шофиране. Упражнявайте се добре и не позволявайте на други дейности да отклоняват вниманието ви от пътя. Много държави са приели закони относно разсейването на шофьора. Запознайте се със законите във вашия град. За да избегнете разсеяно шофиране, винаги гледайте пътя и дръжте ръцете на волана. Не използвайте мобилен телефон в трудни ситуации на шофиране. Използвайте метода „свободни ръце“. За да осъществявате или получавате необходимите телефонни обаждания, ако това е позволено от заккона. Гледайте пътя. Не четете, не си правете бележки и не търсете информация на мобилни телефони или други електронни устройства. Оставете всичко на човека който се вози на предната седалка за справяне с потенциални разсейващи фактори. Запознайте се с функциите на автомобила преди шофиране, като програмиране на любими станции и регулиране на климатичния контрол и настройките на седалките.

Съвети за шофиране с автомобила

Програмирайте цялата информация за пътуването във всяко навигационно устройство преди шофиране. Изчакайте, докато превозното средство е паркирано, за да извадите предмети, паднали на пода. Спрете или паркирайте превозното средство, за да обърнете внимание на децата. Дръжте домашните любимци на подходящо място. Избягвайте стресови разговори по време на шофиране, независимо дали с пътник или по мобилен телефон. Загуба на контрол. Професионалните водачи ще избегнат повечето ситуации с проблеми с автомобила, като положат разумни грижи, съобразени със съществуващите условия. Но автомобила винаги може да ви поднесе изненади. Ако автомобилът започне да се пързаля, следвайте следните предложения. Отпуснете крака от педала на газта за да може автомобила да се движи нормално по пътя. Забавете и коригирайте автомобила си според метеорологичните условия.

Зимно шофиране

Разстоянието за спиране може да бъде по-дълго и контролът на превозното средство може да бъде засегнат. Когато сцеплението е намалено от наличието на вода, сняг, лед, чакъл или други материали. Научете се да разпознавате предупредителни знаци и когато се усъмните намалете скоростта на автомобила. Опитайте се да избягвате внезапното завиване, ускорение или спиране, включително намаляване на скоростта на автомобила, като превключите на по-ниска предавка. Всяка внезапна смяна може да доведе до пързаляне на гумите. Снега и леда на пътя, създават по-малко сцепление между гумите и пътя, това може да създаде трудни условия за шофиране. Много е важно да се движите бавно и да карате изключително внимателно, когато пътувате през зимата. Друга голяма опасност е леда, който може да се появи при около 0° C. Когато дъждът започне да вали, може да доведе до още по-малко сцепление. Пътувайте безопасно, като избягвате да шофирате по лед или при дъжд, докато пътищата бъдат обработени със сол или пясък.

Съвети за безопасно шофиране

Практикувайте безопасно шофиране, независимо от състоянието на пътя. Ускорете внимателно, за да запазите възможно най-голямо сцепление. Ако ускорите прекалено бързо, колелата на автомобила ще се въртят бързо и това може да доведе до хлъзгане на гумите. Антиблокиращата спирачна система (ABS) подобрява стабилността на автомобила при твърди спирания на хлъзгави пътища. Но когато шофирате в заснежени или заледени условия, трябва да натиснете спирачките по-рано, отколкото при суха настилка. За това винаги оставяйте по-голямо разстояние от автомобила пред вас. Мокри или заледени участъци могат да се появят по чисти пътища в сенчести зони. Повърхността на пътя може да остане заледена. Избягвайте внезапни маневри на управление и спиране, докато пътувате с автомобила по лед. Изключете круиз контрола на хлъзгави повърхности. Забиването в снега може да бъде сериозна ситуация. Останете в превозното средство, освен ако наблизо няма помощ.

Програма за пътна помощ

Ако е възможно, използвайте програмата за пътна помощ. Опитайте се да запазите спокойствие и да се съсредоточите върху получаването на помощ. Запазването на всички хора в автомобила в безопасност, може да зависи само от Вас. Ето някои моменти, които трябва да запомните: Включете аварийните светлини на автомобила за предупреждение за опасност. Снегът може да задържи отработените газове под превозното средство. Това може да доведе до навлизане на отработени газове в купето на автомобила. Отработените газове на двигателя съдържат въглероден окис, който не може да се види или помирише и може да причини безсъзнание и дори смърт. Ако вашето превозно средство заседне в снега. Изчистете снега около основата на автомобила, особено ако блокира изпускателната тръба. Проверявайте от време на време, за да сте сигурни, че там не се натрупва сняг. Отворете прозорец на автомобила на около 2 сантиметра, за да влезе чист въздух. Отворете напълно отворите за въздух на арматурното табло.

Настройка на системата за климатичен контрол

Настройте системата за климатичен контрол от настройка, която циркулира въздуха вътре в автомобила и настройте скоростта на вентилатора на най-високата степен. За да спестите гориво, запалете двигателя само за кратки периоди, колкото е необходимо, за да загреете автомобила. След което изключете двигателя и затворете прозореца, за да спестите топлина. Повтаряйте това, докато пристигне помощ, но само когато чувствате че е много студено. Движението около превозното средство, също помага да се стоплите. Ако чакането отнеме известно време, до пристигане на помощ, запалете двигателя и от време на време, натиснете леко педала на газта. Така че двигателят да работи по-бързо от оборотите на празен ход. Това поддържа акумулатора на автомобила зареден. Правете това възможно най-малко, за да спестите гориво. Ако превозното средство е заседнало: Бавно и предпазливо завъртете колелата, за да освободите автомобила, когато е заседнал в пясък, кал, лед или сняг.

Люлеене на превозното средство за излизане

Ако превозното средство има система 4×4, това често може да помогне за освобождаването на заседнало превозно средство. Обърнете се към системата за контрол на сцеплението на превозното средство в ръководството на автомобила. Ако сте заседнали много, изключете системата за контрол на сцеплението и използвайте метода на люлеене. Ако гумите на превозното средство се въртят с голяма скорост, те могат да експлодират и вие или други може да се нараните. Превозното средство може също да прегрее, причинявайки пожар в двигателното отделение или други повреди. Завъртете колелата възможно най-малко и избягвайте да надвишавате 50 километра в час. Завъртете волана наляво и надясно, за да освободите зоната около предните колела. Изключете всяка система за контрол на сцеплението или стабилността. Превключвайте напред-назад между задна и предна предавка, като въртите колелата възможно най-малко. За да предотвратите износването на трансмисията, изчакайте, докато колелата спрат да се въртят, преди да превключите предавките.

Проверка на системата

Отпуснете педала на газта, докато превключвате, и натиснете леко педала на газта, когато скоростната кутия е на първа предавка. Бавното въртене на колелата в посока напред и назад предизвиква люлеещо се движение, което може да освободи автомобила от снега. Ако това не изкара автомобила от снега след няколко опита, може да се наложи да бъде изтеглен от фирма за пътна помощ. По-високите температури означават допълнителна работа за вашия автомобил. Проверете дълбочината на протектора на гумите за прекомерно и неравномерно износване. При екстремни летни температури може да се наложи да промените степента на моторното масло. Проверете ръководството на автомобила за степента на вискозитета за маслото, препоръчана за двигателя на вашето превозно средство. Проверете системата за охлаждане, както маркучите, така и радиатора за течове. Проверете резервоара на охлаждащата течност под капака, когато двигателят е студен. Добавете охлаждащата течност ако е необходимо.

Поддръжка на автомобила

Научете кои елементи за поддръжка са от решаващо значение, преди да тръгнете на пролетно или лятно пътуване с автомобила си. Никога не оставяйте деца или домашни любимци сами в превозното средство. През горещите летни дни температурата в автомобила може да достигне потенциално смъртоносни нива в рамките на минути. Топлината е много по-опасна за децата и домашните любимци. Оставени в горещ автомобил, основната им телесна температура може да се повиши значително по-бързо от тази на възрастените. Това може да причини трайно нараняване или дори смърт. Проверете охладителната система. Потърсете течове, износени или издути маркучи и неправилно функциониране на вентилатора. Горещите дни на лятото натоварват охладителната система. Оставете достатъчно място между вас и автомобила пред вас, за да може радиаторът да си свърши работата. Ако двигателят прегрее, изключете климатика и включете парното. Може да ви е неудобно, но парното действа като втори радиатор и може да помогне за охлаждане на двигателя.

Съвети за шофиране при дъжд

Дъждът и мокрите пътища могат да намалят сцеплението на превозното средство и да повлияят на способността ви да спирате и ускорявате. За това винаги карайте по-бавно при дъждовно време, отколкото при безопасни условия на шофиране. Опитайте се да избягвате шофиране през големи локви и дълбоки стоящи или течащи води. Мокрите спирачки могат да причинят катастрофи. Възможно е да не работят добре при бързо спиране и да накарат автомобила да се занесе на една страна. Което да доведе до загуба на контрола над автомобила. След като преминете през голяма локва вода, леко натиснете педала на спирачката, докато спирачките работят нормално. Шофирането през течаща вода на пътя може да доведе до занасяне на автомобила. Ако това се случи, автомобила може да се обърне. Не пренебрегвайте предупрежденията на полицията и бъдете много предпазливи при опитите да шофирате през течаща вода. Хидропланирането е опасно и може сериозно да попречи на безопасността при шофиране.

Съвети за хидропланиране

Когато превозното средство попадне в хидропланинг, то има слаб или никакъв контакт с пътя. Водата може да влезе под гумите на автомобила, така че те действително да се пързалят по водата. Това може да се случи, ако пътят е мокър и се движите твърде бързо. Няма твърдо правило за работа с хидропланирането. Най-добрият съвет е да намалите скоростта, когато пътят е мокър. Управлявайте автомобила с повишено внимание. Поддържайте чистачките в добро състояние. Поддържайте резервоара за течност за чистачките на предното стъкло пълно. Изключете круиз контрола. Някои превозни средства са оборудвани с ABS. Ако шофирате безопасно по мокър път и трябва да натиснете спирачките, за да избегнете препятствие. Компютърът усеща, че колелата се забавят. Ако едно от колелата е на път да спре да се търкаля, компютърът ще задейства отделно спирачките на всяко колело. ABS системата може да променя спирачното налягане към всяко колело, когато е необходимо, по-бързо, отколкото всеки шофьор.

ABS системата на автомобила

Докато спирачките се задействат, компютърът продължава да получава актуализации за скоростта на колелото и съответно контролира спирачното налягане. Запомнете: ABS не променя времето, необходимо за достигане на крак до педала на спирачката, или винаги намалява спирачния път. Ако се приближите твърде много до превозното средство пред вас, може да няма достатъчно време за натискане на спирачките. Винаги оставяйте достатъчно място за спиране, дори вашият автомобил да има ABS. Използване на ABS. Не натискайте спирачките. Просто задръжте здраво педала на спирачката и оставете ABS да работи. Нормално е да чуете как работи ABS помпата или двигателя и да почувствате как пулсира педалът на спирачката. Ако нямате ABS, първата ви реакция е да натиснете педала на спирачката и да я задържите – това може да се окаже голяма грешка. Колелата на автомобила могат да спрат да се въртят. След като това се случи, превозното средство не може да реагира на вашето управление.

Съвети за шофиране

Използвайте техника „спиране“, ако нямате антиблокираща спирачна система. Това ще ви даде максимално спиране, като същевременно запазите управлението на кормилното управление. Можете да направите това, като натискате педала на спирачката с постепенно нарастващо налягане. В спешни случаи вероятно ще искате да стиснете силно спирачките, без да блокирате колелата. Ако чуете или усетите, че колелата се пързалят, отпуснете педала на спирачката. Уверете се, че багажникът ви има крик, гаечен ключ и други инструменти, от които се нуждаете, за да смените гума. Проверете налягането на всички гуми, включително и резервната. Уверете се, че имате прожектор с допълнителни батерии, аварийни отражатели, слънчеви очила и комплект за първа помощ. Вземете шофьорска книжка, регистрация на превозно средство и карти за автомобилна и медицинска застраховка. Носете резервен комплект ключове за автомобила. Планирайте маршрута си и оставете копие от маршрута си при роднина или съсед. Носете си зареден мобилен телефон. Направете щателен преглед на автомобила преди пътуването.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.