теглене на автомобил с въже

Теглене на автомобил с въже

Теглене на автомобил с въже е една от най-трудните задачи. Но рано или късно всеки трябва да овладее тази техника. Едно от старите поговорки гласи, ако видите закъсал автомобил на пътя, винаги спрете да помогнете на шофьора. Не съжалявайте за няколко минути, прекарани при него, спрете и попитайте колегата си дали няма нужда от помощ. И ако е необходимо, отворете багажника и извадете въжето за да го изтеглите. Или да предложите на шофьора, да се обадите на пътна помощ. В тази статия ще ви разкажем как се тегли автомобил с еластично въже. Просто защото това много често се случва на практика. И това е съвсем разбираемо. Тази статия, се отнася за водачите на автомобили които притежават „B“ категория. В крайна сметка, „Б“ категория е подходяща за леки автомобили. И малки бордови камиони с допустимо максимално тегло до 3500 кг.

В кои случаи е забранено теглене на автомобил с въже

Ние от пътна помощ.bg случайно попаднахме на дефектирала кола, която беше паркирана край пътя. Оказа се, че автомобилът трябва да се изтегли до автосервиз. Какво трябва да направим ? На първо място, трябва да си припомним, в какви случаи е забранено тегленето на автомобил с въже ? Пътна полиция забранява тегленето по този начин, когато пътя е заледен. Когато има две или повече закъсали превозни средства. Когато се налага да се теглят мотопеди и мотоциклети без кош, когато сте закъсали на автомагистралата. Превозни средства с неправилно функциониращи кормилни или спирачни системи. В последния случай смятаме че, трябва да се обърне внимание на съюза на българските автомобилисти (СБА). Които казват, че правилата за движение забраняват тегленето на всяко превозно средство, което има едно от тези недостатъци.

Как да постъпим ако срещнем закъсал автомобил на пътя

Ако съществува някое от обстоятелствата, които са посочени в параграф 2. И които посочват колегите от съюза на българските автомобилисти. Единственият начин да се помогне на пострадалия колега е, да му се предостави телефона на най-близкия камион за пътна помощ. Въпреки това, ако два аварирали автомобила са паркирани на бордюра, което практически не се случва в реалния живот. Единият от тях, може да се изтегли. За да направите това: Първо. Уверете се, че куката на теглещият автомобил е в отлично състояние. Също така надеждността при поставянето на въжето, трябва да бъде абсолютно сигурно. Ако по някаква причина, водачът който тегли авариралия автомобил, не хареса мястото за връзване. Или има съмнение относно надеждността на закрепването на куката или обицата, той може да откаже тегленето. Той може да посъветва колегата си, да се обадят на фирма за пътна помощ.

Какво трябва да знаем преди да тръгнем да теглим автомобила с въже

На второ място. Като общо правило, въжето за теглене трябва обезателно да седи в багажника на автомобила. Но ако по някаква причина се окаже че, въжето не е подходящо за теглене. Или въжето е разкъсано на няколко места. Или дължината на въжето не отговаря на препоръчителните стандарти, не се колебайте да предложите вашето въже. Тъй като става дума за дължината на въжето, ние ви напомняме. Че то не трябва да бъде по-малко от четири и не по-дълго от шест метра. Ако въжето е по-малко в случай на теглене, то значително увеличава риска от катастрофи. Също така, тегленото превозно средство, може да няма достатъчно спирачен път. Прекалено дългото въже, позволява на тегленото превозно средство, да се отклонява значително от траекторията на вашето движение. Съответно на свой ред, то може да скочи в канавката или към насрещния трафик. По този начин, може да се създаде предпоставка за пътно транспортно произшествие.

Теглене на автомобил с въже

И двата вида, при определени обстоятелства, могат да предизвикат извънредна ситуация. На трето място. Надеждност при закрепването на еластичното въже. Четвърто. Не забравяйте да преговаряте преди да потеглите с автомобила. Например, ако тегленият автомобил включи аварийните светлини да мигат, това означава че трябва да спрете. За всеки случай, си разменете номерата на мобилните си телефони. Този метод за комуникация, се използва само при аварийни ситуации. Пето. Преди да потеглите, попитайте колегата си дали са го теглили друг път. И ако той няма опит в това отношение, предупредете го, че на свободна скорост. Хидравличната спирачна система изисква значително повече усилия при натискане на спирачния педал. Уверете се, че сте поставили правилно ключа в патронника на волана, така че волана да бъде отключен. През студения сезон или при дъждовно време. Страничният прозорец на водача в тегленото превозно средство трябва да бъде леко отворен.

Подробности при теглене на автомобил с въже

Ръкавиците също няма да бъдат излишни. Съгласете се, че веднага щом на водача на тегленото превозно средство му стане студено, той трябва да се стопли. Затова отбийте от пътя и качете колегата при вас за да може да се стопли. Седмо. Системата за аварийното осветление трябва да бъде включено постоянно на тегленото превозно средство. Това се прави с цел, останалите участници в движението, да видят когато извършвате маневра. Осмо. Спирането трябва да се осъществява плавно и без да се натискат рязко спирачките. Максималната скорост не трябва да надвишава 50 kилометра в час. Ако има ограничения по платното за движение, желателно е да намалите скоростта малко повече. Колкото по бавно теглите авариралото превозно средство, толкова повече увеличавате сигурността при теглене. Също така не забравяйте, че във всяка ситуация можете да се обадите на пътна помощ за репатриране на автомобила.