Пътна помощ

0899 799 999 | 0999 99 99 44

Трудности при шофиране

трудности при шофиране

Трудности при шофиране

Получаването на шофьорска книжка е не само радост, но и отговорност за бъдещия собственик на автомобил. Необходимо е да запомните, че шофьорското училище дава само необходимите основни умения за шофиране. Но за да станете добър шофьор, 100 часа шофиране не е достатъчно. Следователно, начинаещите шофьори трябва да бъдат много внимателни. Трудности при шофиране. Първата препоръка, която може да бъде дадена от инструкторите, когато управлявате собствен автомобил, е поставянето на знак внимание, върху задното стъкло на автомобила. Сега само очите и ушите може да бъдат единственият източник на информация за движението. Първите две години след получаване на шофьорска книжка, обикновено са период на инциденти. За да сте по-уверени на пътя, начинаещите шофьори винаги трябва да помнят ситуациите в които трябва да са най-внимателни. И да знаят какво да правят в такива ситуации. Първата ситуация е остър завой. Той е опасен при ограничена видимост и има опасност от пързаляне.

Трудности при шофиране през зимата

Следващата опасност по пътя е пречка. Това може да бъде яма, дупка, „легнал полицай“ или железопътен прелез. Преди да стигнете до него първо намалете скоростта, но това трябва да стане постепенно. Така че да не пречите на другите участници в движението, както и непосредствено пред него. Много от младите шофьори се страхуват от зимното шофиране. Независимо от това, човек трябва да започне някъде. Пътуването при заледени и зимни условия, създават трудности за водачите на автомобили. При лед, снего навявания, снеговалежи, автомобилът се движи по различен начин. При шофиране в зимни условия, спирачния път на автомобила е по-голям, отколкото при сух път. Ако натиснете рязко спирачките, автомобилът може да се занесе. Ето защо се препоръчва, използването на моторната спирачка на двигателя, така се намалява скоростта на автомобила. Без да натискате педала на спирачката, но само чрез ограничаване на подаването на гориво на педала на газта.

Как да спираме при хлъзгав път

Също така можете да спирате с прекъсващо натискане на спирачния педал. Тук системата ABS, играе много голяма роля при спирането на автомобила. Тя помага да се предотврати загубата на управление от кормилното управление при внезапно спиране. Ако автомобилът се движи по хлъзгав път, най-опасното действие на младите шофьори е рязкото спиране. Това допринася за още по-голямо пързаляне на автомобила. При занасяне на завой, при автомобилите с предно предаване е препоръчително да приложите леко натиск върху педала на газта. Това ще помогне на автомобила да се изправи на пътя. Когато управлявате автомобил по хлъзгав път при спускания и изкачвания, скоростта на движение трябва да бъде еднаква. При спускане не е необходимо да се движите на свободна скорост. При автомобили с автоматична скоростна кутия има режим HOLD. Включването му в комбинация с определен тип предавка D, S или 1 ще позволи на автомобила да се движи с определена скорост.

Как да спираме при заснежен път

Движението по заснежения път е много опасно и рисковано. Мокрият сняг предотвратява движението на автомобила, особено ако се движите нагоре. Когато попаднете в снежна пряспа, не е препоръчително да боксувате на място. Това само ще влоши ситуацията. Трябва да поставите под колела нещо твърдо като дъска или гумена подложка, клони. Или да премахнете сняга под гумите на автомобила, след което можете да продължите да пътувате. Снеговалежът по време на пътуване, както и мъглата и силния дъжд намаляват видимостта на водача. Следователно, трябва или да отложите пътуването, или да се движите с ниска скорост в дясната страна на пътя. Ако автомобилът има фарове за мъгла, те трябва да се използват самостоятелно или в комбинация с късите светлини. Друга трудна ситуация на пътя е полу мократа повърхност при първоначален дъжд. В първите минути пътят става много хлъзгав: смес от дъждовни капки и пътен прах образува истинска пързалка по асфалта.

Как да управляваме автомобила по черен път

Трудности при шофиране. Ако искате да управлявате автомобила след дъжд по черен път, по-добре е да се движите по коловозите. Това ще предотврати занасянето на автомобила. Ако пътят е кален, по-добре е да го преминете с малко по-висока скорост. Това ще ви помогне да предотвратите боксуването на автомобила в калта. Най-трудната маневра на пътя е изпреварването. При извършването на такава маневра, трябва да запомните че. Водачът на изпреварваното моторно превозно средство е длъжен да не увеличава скоростта. И да не пречи на изпреварването по какъвто и да е друг начин. Ето защо е необходимо да сигнализирате предварително и да бъдете много внимателни. Можете да се върнете в дясната лента, само когато изпреварвания автомобил стане видим в огледалото за обратно виждане. По този начин, няма да има опасност от пътно транспортно произшествие.

Трудности при шофиране

Водачът трябва да прецени текущата ситуация, да следи ситуацията около автомобила в огледалата за обратно виждане. Никога не може да се изключи, че другите участници в движението ще се държат неадекватно. Източник на опасност може да бъде и стационарно превозно средство, като пешеходец или деца които играят близо до пътя. Също така трябва да се помни, че някои жизнени ситуации намаляват реакцията на водача. Като например се приемат лекарства, които причиняват сънливост или умора. Еднопосочният път също помага за бдителността. Освен това все още съществува опасност от очевидно намаляване на реалната скорост, въпреки че на практика тя може да надвиши разрешеното с 20-30 км. Голямата скорост е опасна, тъй като увеличава спирачния път. Бдителността, вниманието, познаването на правилата за движение и способността да се държат правилно в аварийна ситуация. Ще позволят на младия водач да стане майстор зад волана на автомобила.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.