Управление на автомобила

управление на автомобила

Управление на автомобила

Да се ​​научиш да управляваш автомобил не е толкова трудно, колкото може да изглежда в началото. Професионалното ниво на водача е много различно. Както във всеки друг бизнес и вие можете да бъдете майстори в шофирането или просто да сте шофьор. Но задължителното условие за всеки водач е да се научи как да шофира по надежден и безопасен начин. Винаги трябва да помним, че автомобилът е източник на повишена опасност, следователно е необходимо да се вземат сериозно обучение. Основната цел на този урок е да се помогне на бъдещите шофьори да придобият шофьорски умения при управление на автомобила. Препоръчва се да отделяте толкова време за часовете, за да не ви бъде тежест, а удоволствие, но не повече от два часа на ден. Всеки автомобил задължително е оборудван с устройство за регулиране на седалката на водача и огледала за обратно виждане. Първото правило след като влезете в автомобила е да си нагласите шофьорската седалка удобно и да нагласите огледалата за задно виждане. Волан, как правилно да държим волана на автомобила. Воланът трябва да се държи с две ръце, избягвайте контрола на автомобила с една ръка.

Стартиране на двигателя и управление на автомобила

След като се уверите, че колата е на ръчната спирачка, натиснете педала на съединителя и поставете лоста за превключване на предавката в неутрално положение. В този случай, ако се опитаме да стартираме двигателя, без да изключваме предавката и без да натискаме съединителя, ще се случи следното. Когато завъртите контактния ключ за стартиране, автомобилът ще подскочи няколко пъти и ще спре. Това е неправилен начин на потегляне от което ще възникнат проблеми. След като се уверите, че лостът за превключване на предавките е в неутрално положение, завъртете ключа за запалване по посока на часовниковата стрелка, докато двигателя запали. Веднага след като двигателят стартира, ключът за запалване трябва да бъде незабавно освободен. Ако не сте сигурни, че предавката е неутрална, натиснете съединителя и в това положение стартирайте двигателя. Когато двигателят е стартиран, не пускайте педала на съединителя, а бавно се опитайте да го освободите.

Съвети за стартиране на автомобила

В случай, че автомобилът подскочи, незабавно натиснете педала на съединителя и изключете предавката. И за да избегнете злополуки, преди да стартирате двигателя, проверете дали „ръчната спирачка“ е изтеглена. Тази предпазна мярка ще попречи на автомобила да се движи, ако предавката е включена. След това двигателят просто ще спре. Преди да се опитате да преместите автомобила от място, трябва да сте наясно как да я спрете. За да спрете автомобила, се прави следното: левият крак бързо натиска педала на съединителя на автомобила. Десният крак действа върху педала на спирачката постепенно, според степента на необходимостта. Натиснатият съединител, елиминира по-нататъшното принудително движение на автомобила. Психологически е много важно да се убедите, че знаете как да реагирате на процеса извън контрол. Поставете десният крак върху газта. Натиснете педала на съединителя и включете 1-ва предавка, като държите съединителя натиснат, свалете ръчната спирачка.

Съвети за управление на автомобила

За да не пропуснете момента, в който съединителят се задейства, педалът на съединителя започва да се освобождава много бавно. Ще усетите момента на задействане на съединителя според оборотите на двигателя. Когато съединителят се задейства, оборотите на двигателя ще започнат да намаляват. Веднага щом усетите, че оборотите на двигателят намаляват, няма нужда да освобождавате педала на съединителя докрай. След като потегли автомобила, може да отпуснете съединителя докрай. Вече виждаме че автомобилът се движи. След като автомобила започне да ускорява на първа предавка и двигателя започва да се форсира. Трябва да включите втора предавка, тука вече съединителя на автомобила се натиска рязко и се спуска рязко. Това упражнение продължава, докато достигнете до пета или шеста предавка на скоростната кутия. След като управлявате известно време автомобила, ще трябва да спрете. Това се извършва по следния начин, натискате рязко съединителя и след това натискате плавно спирачката докато автомобилът спре напълно.

Пътно шофиране и управление на автомобила

Придобили сте достатъчно умения в шофирането, вие сте изпълнили само едно от изискванията на правилата за движение на пътя. За да продължите да управлявате автомобила, трябва да изпълните следните изисквания. Опознайте и стриктно следвайте правилата за движение по пътищата. Автомобилът трябва да има предни и задни маркировки и инструкции за шофиране. Той трябва да бъде оборудван с огледало за обратно виждане. Трябва да имате шофьорски опит с най-малко три години стаж. Когато управлявате автомобила на пътя, трябва да носите винаги обезопасителни колани. Ако извършите пътно транспортно произшествие, трябва веднага да се обадите на 112 и след това да повикате служителите на фирмите за пътна помощ. Ако видите че има пострадали хора на авто произшествието, веднага уведомете органите на бърза помощ и след това потърсете органите на пътна полиция. Ако сте млад шофьор спазвайте стриктно правилата за движение по пътищата.