Пътна помощ

0899 799 999 | 0999 99 99 44

Условия за шофиране

условия за шофиране

Условия за шофиране

Когато шофирате във страната, условията на пътя може да се променят рязко. Поради времето и околната среда, трафика и катастрофите или пътните работи. В тази статия, ще ви запознаеме с условия за шофиране, които ще са ви нужни при пътуване. Пътят, по който пътувате, може да бъде, развален, пълен с дупки. Прашен, неравен, опясъчен и така нататък. Не всички пътища са направени с асвалт. Шофирането по развалени пътища може да бъде по-трудно, отколкото при шофиране по асвалт. Лошите повърхности на пътя включват чакъл, пясък или мръсотия. Тези повърхности могат да направят така че, вашите гуми да загубят сцеплението с пътя. При такива случаи трябва да намалите скоростта на автомобила когато пътувате. И да увеличите разстоянието между вас и автомобила отпред. Времето също може да повлияе на условията при шофиране във мъгла.

Условия за шофиране по прашни пътища

Примери за влиянието на времето върху шофирането включват. Сухото време може да създаде прашни условия и да ограничи вашата видимост. Влажното време може да направи пътищата много лоши, кални и хлъзгави. Това може да ви доведе до предпоставка за пътно транспортно произшествие или авария. Прахта може да бъде причинена от силните ветрове и шофиране по развалени пътища. Тези условия могат да намалят видимостта ви по пътя. Ако пътувате през прашни условия, спрете и изчакайте прахът да се утаи. Включете осветлението на фаровете, за да могат да ви виждат другите превозни средства. Във противен случай може да се наложи да ползвате услугите на пътна помощ. Шофирането на пясък е много по различно от движението по асфалтова пътна настилка. Пясъка на пътя, може да доведе до загуба на сцеплението на гумите на автомобила при шофиране.

Как да шофирате по твърди повърхности

При такива случаи, трябва да избягвате рязкото завъртане на волана. Движете се бавно, за да избегнете завъртането на колелата. Местоположенията на пясък като плажове не са много подходящи за превозните средства, които не са 4X4. При шофиране на автомобил със 4X4 на пясък, уверете се че. Сте задействали 4 X 4 заключващи главини и използвайте ниски предавки. Изпуснете малко налягането на гумите за по-добро сцепление на пътя. След това напомпете гумите на автомобила. Когато шофирате по твърди повърхности носете със себе си лопата. В случай, че аварирате или трябва да смените гумата на автомобила. Заредете автомобила си правилно с най-тежките неща, които сте подготвили. Но в никакъв случай не го претоварвайте тъй като това може да доведе до преобръщане на автомобила. Уверете се напълно, че имате комплект за оказване на първа помощ. Или повикайте бърза помощ при спешен случай. Шофиране по плажа.

Условия за шофиране по пясък

Можете да управлявате автомобил 4X4 на много плажове и пешеходни пътеки във цялата страна където има пясък. Но първо проверете дали имате нужда от разрешение за превозните средства. Обичайните правила за движение по пътищата се прилагат в двупосочен трафик. Така че не забравяйте да карате автомобила в дясната лента. Поставяйте винаги предпазните си колани и никога не стойте извън превозното средство. При шофиране на плажа, избягвайте солената вода на по-твърдия пясък между брега и водолинията. За да получите най-твърдата повърхност при шофиране. Избягвайте скалистите повърхности, басейните. Внимавайте за пешеходци, велосипедисти, животни и други моторни превозни средства. При шофиране през нощта или по черните пътища. Намалете скоростта на автомобила, внимавайте колелото на автомобила да не излиза извън пътя.

Условия за шофиране с повишено внимание

Гледайте по пътя да няма препятствия, като остри камъни, паднали дървета или клони. Наблюдавайте внимателно пътя, да няма добитък отстрани на пътя, особено през нощта. Ако видите животни отстрани на пътя, натиснете клаксона на автомобила за да ги предупредите. При внезапна поява на диви животни, спрете автомобила за да може да преминат. Ако някое голямо диво животно ви удари, може да повреди ходовата или предната част на вашият автомобил. Ако забуксувате с автомобила на черен или кален път веднага спрете. В противен случай ще се окопаят задвижващите колела на автомобила. И ще усложните повече ситуация във която сте попаднали. Ако не успеете да изтеглите вашият автомобил с друг автомобил или джип. Просто се обадете на най-близката фирма за пътна помощ във района, която да ви изтегли отново на пътя.

Условия за шофиране на тежки превозни средства

Товарните превозни средства са много по тежки и дълги. Те отнемат повече време, при спиране и ускоряване, отколкото по-малките превозни средства. Товарните моторни превозни средства изискват по голямо пространство и повече място при маневриране. Ако управлявате тежко моторно превозно средство или камион с полуремарке. Спазвайте по голяма дистанция и разстояние между вас и тежкото превозно средство. Желателно е да удвоите това разстояние при лоши условия на шофиране. Съветите при шофиране в близост до тежки превозни средства включват. Не спирайте рязко пред тежкотоварните автомобили, защото намалявате спирачният път. Не ускорявайте автомобила когато ви изпреварва друго тежко превозно средство. Никога не изпреварвайте на завой. Това е опасно и можете да получите глоба или да претърпите пътно транспортно произшествие.

Условия за шофиране по черни пътища

Какво трябва да знаете за европейските правила за превоз и репатриране на извън габаритни товари. Които са комбинации от камиони и ремаркета с дължина над 19 метра. Тези камиони трябва да се изпреварват само, когато е безопасно и пътната маркировка ви позволява. Преди да изпреварите, уверете се че не ви изпреварва друго моторно превозно средство. Убедете се че насреща не идва друго моторно превозно средство. Ускорявайте бързо, без да превишавате ограничението на скоростта. Смяната на предавките във скоростната кутия може да ви даде достатъчно мощност на двигателя, за да изпреварите. Никога не изпреварвайте на кръстовище което е регулирано със светофар или регулировчик. Изпреварването на непрекъснатата линия, може да доведе, до опасни последици, за вас и вашето семейство.

Условия за шофиране по стръмни склонове

Един от най-трудните части на пътя, пред които шофьорите се сблъскват, са стръмните спускания и изкачвания. Шофирането при тези условия е доста опасно и трудно изпитание, не само за начинаещия, но и за опитните шофьори. За да преодолеете стръмните спускания и изкачвания, се нуждаете от внимание, издръжливост и понякога физическо обучение. Както и да не забравите за техническите познания за екстремно шофиране при тежки условия. Времето за преминаване на колата през такива сложни ситуации, като стръмни спускания и изкачвания. Придружени от високо напрежение спрямо шофьора, тъй като е необходимо шофьора да следи за скоростта на превозното средство. Неговата траектория, и състоянието на пътното платно. За водача ще бъде по-лесно да преодолее такива опасни зони, ако притежава определена техника на шофиране. За техники при шофиране по стръмни склонове и изкачвания ще говорим по-долу.

Условия за шофиране по стръмни наклони

Какво правят шофьорите, когато карат по стръмни наклони ? Първото правило е, много внимателно да се премине през тази част от пътя. Да не бързате, да не въртите рязко волана. Да не позволяваме на колелата да се пързалят. Това е много опасно, защото водачът няма да може да се справи с управлението. За да се преодолее стръмен наклон, трябва да се кара в дясната лента, без да се настъпва осевата линия. Предаването трябва да бъде постоянно включено на по малка скорост, преди преминаване на опасен участък от пътя. Ако ъгълът на спускане ви позволява да не използвате педала на спирачката, по-добре е да не го натискате. По принцип е по-добре да спирате с моторната спирачка на двигателя, докато шофирате на по-малка скорост. Преди да тръгнете да се спускате, водачът трябва да избере най-ниската скорост, която ще избегне плъзгането на гумите.

Условия за шофиране по стръмни изкачвания

За да се избере „правилната“ скорост, е необходимо да се вземе предвид състоянието на пътя и техническия потенциал на автомобила. При спускане по стръмни наклони е строго забранено използването на неутрална скорост и изключването на двигателя. Ако превозното средство спре на стръмен наклон, за да се предотврати случайно тръгване на автомобила. Трябва да се дръпне ръчната спирачка. Предните колела трябва да бъдат насочени към десния бордюр, а под задната гума трябва да сложите камък. През топлите сезони не е трудно да се преодолеят стръмните изкачвания, но веднага щом паднат първите слани. Дори и опитен шофьор не може да се качи на малък или стръмен наклон. Опасността от маневра се дължи на продължителността на изкачването, стръмнината и неравностите на пътя. Освен това автомобилите които идват насреща, не виждат автомобила който извършва маневрата. В извънредни ситуации, може да се случат и инциденти.

Съвети за шофиране

Основното правило при преодоляването на стръмно изкачване е да не се дава много газ. И да не се върти рязко волана. Също така трябва да се отбележи, че при кратки изкачвания е възможно да се извършват маневри. А за спускане по стръмни наклони и продължително изкачване, се развива специална тактика. Движението на колелата трябва да бъде подобно на траекторията на превозното средство. Не въртете рязко волана, за да не се пързаля автомобила. Преодоляването на наклона се извършва само на малка предавка. Изборът се определя, като се вземе предвид масата на превозното средство и стръмнината на наклона. Смяната на предавките по време на маневриране е нежелателно. Преодоляването на скоростта за изкачване, трябва да бъде минимална. Така че водачът трябва да продължи да шофира, като избира оптималната скорост за пътуване. Това се отнася за маневри, извършени на тесен път и с наличието на насрещно движение.

Съвети за изкачване по наклон или спускане

При шофиране по стръмни пътища, спускания, изкачвания, по черни пътища, „меки“ пътища, или лошо състояние на пътното платно. Автомобилът може да се поднесе или да влезе в канавката. Ако превозното средство закъса на пътя, при стръмно спускане или изкачване. Първото нещо което можете да направите е, да опитате да разклатите колата напред назад. Ако това не помогне, опитайте се да поставите дъски под гумите, клони или други предмети под задвижващите колела на автомобила. Третото нещо което можете да направите е, да изкопаете пръста или снега под колелата. Ако колата е легнала по корем, тогава потърсете услугите на пътна помощ паяк. Съвременните автомобили, които са оборудвани с автоматични скоростни кутии, могат да позволят да се залюлее колата. Но не до такава степен, че да може свободно автомобилът да излезе от дупката или от калта. Защото амплитудата на натрупването е недостатъчна за ефективно преодоляване на препятствието.

Алгоритъм на люлеене на автомобила

При люлеене на автомобила, трябва да включите предавката в зависимост от наклона и посоката на автомобила. Ако сте закъсали по наклон, когато пътувате нагоре, трябва да завъртите автомобила в обратна посока, на първа предавка. Натиснете съединителя, включете първа или задна предавка, след това плавно освободете съединителя. И в същото време натиснете педала на газта, докато колелото не излезе от препятствието. „Хванете“ момента, в който колата се подхлъзва, натиснете съединителя и оставете колата да се върне назад. Използвайте ускоряването при освободеното пространство, като натискате и пускате рязко съединителя. Опитайте се да разклатите автомобила, на по-голямо разстояние, отколкото при първия опит. Натискайте и пускайте съединителя на автомобила, докато амплитудата не ви позволи да излезете.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.