съвети за шофиране

Денонощна пътна помощ в София за леки, лекототоварни, товарни и тежкотоварни автомобили, джипове, автобуси, пътно-строителна техника

проектиране

Пътна помощ Албена Експрес предлага и други услуги както за пътна помощ, така и за подаване на стартов ток, доставка на гориво и др.

дизайн на стелажни системи

Специализираните автомобилни услуги се ограничават до работа в една област по техен избор. Около половината от тези автосервизи предлагат мобилен сервиз.

Шофиране във мъгла

Мъглата е една от онези опасности които тe заблуждават на пътя, докато управляваш автомобила. За момента човека не може да контролира феноменалните феномени на времето. Може би в бъдеще той ще се научи да умиротворява буйните урагани. Да спира цунами на близко разстояние, да регулира земетресение и да управлява вятъра. Мъглата може да направи промени в човешките планове, мъглата разваля не само настроението, но и възпрепятства по-нататъшното движение. Всеки човек знае, че главните врагове на шофьора са мъглата и дъждът. Човек може да реагира на външни фактори, свързани с промяната в небесния офис. За да нямате проблеми при пътуване в мъгла с лоша видимост на пътя, е необходимо да се вземат предвид няколко прости правила. Според експерти, шофиране във мъгла или пътуване с автомобил при лоша видимост, е една от най-опасните ситуации за шофьора. Основната причина за това е хидропланинг, вие може да попаднете в локва и да изгубите управлението на автомобила.

Какво трябва да направи водача при шофиране във мъгла

Ефектът от хидро планирането се извършва със скорост над 80 километра в час, се явява абсолютно спонтанно и неочаквано за водача. Излишно е да се каже какво може да се случи, ако при тази скорост автомобилът или едно от колелата изгуби своето сцепление с пътя. Поради същите физически сили, спирачната дистанция по мокрия път е средно два пъти по-висока от сухата повърхност. Която също играе важна роля при аварийни ситуации. Когато асфалтът започва да променя външния си вид от малко дъжд, шофьорът веднага си спомня всички неприлични думи за времето. Такова естествено явление като дъжд не може да се нарече добро време. Защото обилното водно течение значително затруднява движението. Капките които падат върху предното стъкло и пръсканията които изхвърчат от предните колела на автомобила, напълно разхлабват нервната система на водача. На всички е ясно, че всеки водач трябва да намали скоростта на автомобила по време на дъжд.

Прогнозата за времето може да ви спести излишни неприятности при пътуване

Сцеплението на колелата по време на движение се намалява значително много. Видимостта по време на пътуване се намалява изключително много. Спирачното разстояние се увеличава чрез намаляване на коефициента на сцепление с пътната повърхност. По този начин се увеличава опасността от хлъзгане и пързаляне на автомобила. Дъждът е особено опасен при движение с висока скорост по пътя, който е покрит със значително количество мръсотия. Ако пътната настилка има матов цвят когато вали дъжд, той се превръща в отразяващо огледало, което излъчва и отразява всички светлини. При такива условия на движение е невъзможно да имате хубава видимост. Желанието на водача да стигне до местоназначението си възможно най-скоро се увеличава многократно. Затова ние ви съветваме да не предприемате, или да отложите своето пътуване, когато вали обилен дъжд, който е придружен с гъста мъгла. Прегледайте прогнозата за времето, преди да потеглите на дълго пътуване по време на дъжд и мъгла.

Съвети при пътуване и шофиране във мъгла

Необходимо е да бъдете изключително много внимателни по време на пътуване в дъжд или мъгла. Дъжда превръща пътната настилка в пързалка, особено ако на пътя има калообразен филм, който се формира от гумите на автомобилите. Затова е необходимо постепенно да намалите скоростта на движение, като избягвате внезапното спиране. Ако завали силен и обилен дъжд, той постепенно ще измие опасния филм и движението ще стане по-безопасно. По време на дъжд, водачът започва да губи контрол над управлението, защото колелата на автомобила нямат време да изтласкат огромно количество вода. Ако почувствате разлика в движението на волана, трябва внимателно да намалите скоростта. Тъй като водният клин, който е образуван под колелата, може да свали контрола върху управлението на автомобила. Плавното намаляване на скоростта по време на движение, ще ускори спирачния път на автомобила. Локвите от вода, са рисков фактор при движение с голяма скорост.

Какво трябва да направите при пътуване в гъста мъгла

Намаляването на скоростта е необходимо, за да не пръскате минувачите по време на шофиране. Управлявайте автомобила с повишено внимание, когато на пътя има гъста мъгла. При управление на автомобила в гъста мъгла, е възможно появата на диви животни. Опитните шофьори не смятат че дъждът е естествен тест, а безмилостна измамна мъгла. Мъглата прави дори най-добрия шофьор много нервен. Неочакваното природно явление по време на пътуването нарушава разстоянието, което влошава истинската визия на шофьора. Ето защо по време на пътуване във мъгла, трябва да бъдете особено внимателни. Най-неочакваните аварии се случват точно при тези климатични условия. По време на мъгла е невъзможно да се разпознаят цветовете на светофара. Това се дължи на факта че когато шофирате, усещането за всички нюанси на цвета е драматично загубено. Референтната точка на зелената цветова схема е жълта и червена. Следователно е необходимо да включите фаровете за мъгла.

Как да се справите с неприятностите по време на шофиране във мъгла

Ако падне гъста мъгла по време на пътуване, първо намалете плавно скоростта на автомобила. Включете фаровете на къси светлини и фаровете за мъгла. Пуснете чистачките на предното стъкло на най-бавната степен. Периодично проверявайте разстоянието между аварийната лента и осевата линия. Не предприемайте изпреварване, дори ако пред вас има спрял автомобил. Предупредете хората които пътуват със вас, да пазят пълна тишина при пътуване. Следвайте стоповете на автомобила който се движи пред вас. Ако има много гъста мъгла, пуснете аварийните светлини на автомобила, за да предупредите водачите зад вас. Не паркирайте автомобила в пътен участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Не предприемайте никакви рискови маневри и управление на автомобила на заден ход. При необходимост може да използвате специалните очила против мъгла. Дистанцията между автомобила пред вас и вашия автомобил, трябва да бъде най-малко 15 метра.