Megatrucks по автомагистрали

мegatrucks по автомагистрали

Megatrucks по автомагистрали

Всеки път, когато някой си зададе въпроса какво е мегатруск, най-вероятно ще му дойде едно от двете изображения. Първото от които е малко по-реалистично, включващо огромни превозни средства, пресичащи американската или австралийската пътна мрежа с пълна скорост. Другото е по-скоро като нещо от филмова сцена, изобразяващо грандиозната яркост на Optimus Prime от филмите за Трансформарс. Техните общи знаменатели са техните големи размери, заедно с голямото количество товари, които могат да транспортират. Както и спестяванията от разходите, свързани с това и това е върху което ще се съсредоточим в нашата статия. Megatrucks по автомагистрали. Megatrucks са огромни превозни средства и тези пътни чудовища или пътни влакове, както някои от тях са споменати, са много полезни в търговски приложения. Въпреки че употребата им вече е установена в САЩ или Австралия, това не е съвсем така в Европа.

Megatrucks по автомагистрали в България

Някои държави като Финландия и Швеция са пионери в тяхното използване, както и по магистралите в Дания, Холандия, Норвегия и Португалия. Те обаче все още се тестват по пътищата на Германия и Франция. Докато в други страни като Обединеното кралство, Австрия или Швейцария използването им по пътищата е забранено. Каква е ситуацията в България ? На тези превозни средства е разрешено да се движат по българските пътища след установяване на изискванията за разрешаване на движението от АПИ. Агенция пътна инфраструктура ги нарича превозни средства на европейската модулна система. Тяхната дължина може да достига от 20 до 60 метра а максималната маса до 60 тона. Товарът не може да надвишава плановете за височина на превозното средство и трябва да се транспортира по магистралата. Или някакви конвенционални пътища с отделни пътни платна за двете посоки на лентите за движение.

Megatrucks в България

Забележката от представянето на правилата за тези превозни средства от Агенция пътна инфраструктура също е ключов момент. Или по-скоро ключовите моменти за използването на Megatrucks в България. Целта на този тип превозни средства е да подобри ефективността и безопасността в автомобилния транспорт. Като същевременно позволява по-конкурентно функциониране на пазарите. И както посочиха експертите, тяхната товароносимост до 60 тона би позволила намаляване на разходите в логистичния сектор изчислено до 30 %. Намаляване на трафика на тежкотоварното превозно средство, като същевременно спомага за опазването на околната среда, благодарение на по-ниската скорост на емисии на CO2. За някои от тях националната инфраструктура като пътища и кръстовища не е проектирана, нито подготвена за поддръжката или използването на този вид товарен транспорт. Всъщност компании като Пътна помощ Албена Експрес вече използват този тип превозни средства.